Nižší spotřeba energie v domácnosti šetří nejen životní prostředí, ale i peněženku. Zvlášť nyní v době rostoucích cen. Zaměřili jsme se na řešení, která umožní uspořit na energiích co nejrychleji.

Většina kroků, které umožní významně uspořit na energiích, zpravidla není úplně levná. I když v dnešní době se čím dál více vyplatí zateplit dům či investovat do fotovoltaických panelů na střechu, je potřeba investovat desítky až stovky tisíc korun. Jenže existují i některá opatření, jež tolik nestojí a rychle sníží účet za elektřinu.

Prvním krokem by mělo být, ať už v rodinném domě či bytě, odhalení, na co domácnost spotřebuje nejvíc energie. Nejde jen o to zjistit na faktuře celkové číslo, ale vydat se po stopách elektřiny a zjistit, kam jí proudí nejvíce a kde ji lze bez větší námahy uspořit. Dnes už k tomu slouží řada chytrých pomůcek.

Pozor na televizi ve stand-by

Jednou z nich je měřidlo, které lze připojit na fakturační elektroměr a vyjde zhruba na dva tisíce korun. Ve většině krajů je u něj sice nutné zažádat o povolení k připojení příslušného dodavatele energií, ale instalace je poté jednoduchá.

„Každou hodinu vám posílá data o spotřebě elektrické energie v bytě na server a umožňuje skvělou věc. Když spíte, běží vám skryté spotřeby, o kterých máte buď mlhavé tušení, že běží, anebo to víte, ale myslíte si, že to je skoro nula. Ale ono to tak ve výsledných nákladech být nemusí, protože běží 24 hodin denně 365 dní v roce,“ upozorňuje Jan Truxa ze společnosti EkoWatt, kde se zabývá poradenstvím ohledně energií.

Takto je podle něj možné zjistit, že noční zařízení „sežerou“ i více než tisícovku za rok. A přitom by mohla být vypnutá. Typicky jde o spotřebiče v takzvaném stand-by režimu. „Když má někdo doma starší typ audiozařízení, tak ty měly poměrně velkou spotřebu i při vypnutém stavu. Na to se dříve moc nehledělo. Já jsem měl doma pěknou starší hi-fi věž, a když jsem ji změřil ve vypnutém stavu, zarosilo se mi čelo. Bylo to dvacet wattů. Už ji nemám. Je to dvacet wattů ve dne v noci 365 dní v roce,“ popisuje Truxa. Totéž platí pro televizi.

Podobně je třeba věnovat pozornost zařízením, jako jsou wi-fi router, wi-fi switch a další, které běží pořád. Podle Truxy je dnes už na trhu hodně routerů, na nichž se dá třeba od půlnoci nastavit vypnutí. Anebo to lze dělat manuálně, pokud se mezi zařízení a zásuvku dá prodlužovačka s vypínačem. Přístroj tak není nutné neustále vytahovat ze zdi.

Změřte spotřebu zásuvkou

Dalším pomocníkem při snaze ušetřit na energiích je chytrá zásuvka, která měří spotřebu konkrétního zařízení. Ta přijde asi na 500 korun. „Třeba si připojím zásuvku na ledničku, sleduju její spotřebu a vím, kolik spotřebuje z celého bytu. Tím si mohu snadno spočítat, za jak dlouho a jestli vůbec se mi vrátí, pokud si koupím úspornější ledničku,“ popisuje Truxa.

Dalším příkladem takzvané chytré domácnosti jsou pohybové senzory. „Ty zabraňují zbytečnému svícení tím, že spínají světla, jen pokud zaznamenají pohyb. Chytrá domácnost dále umí vypnout spotřebiče zapojené do chytré zásuvky v době, kdy nikdo není doma, a zase je zapnout, když někdo přijde domů,“ popisuje Martina Hlisnikovská, která se zabývá udržitelností v rámci obchodních domů Ikea.

Energii dokáže ušetřit také používání spotřebičů v režimu ECO. Úspora se v tomto případě zakládá na delším trvání cyklu. Kratší programy totiž spotřebují energie více. „Například u myček v energetické třídě A je spotřeba v programu Auto 0,68 až 1,3 kWh na cyklus, dle náplně a zašpinění nádobí, v intenzivním programu 1,15 až 1,25 kWh, v krátkém programu 1,05 kWh,“ uvádí Barbora Bartíková, PR manažerka společnosti BSH domácí spotřebiče.

Se spotřebou energie úzce souvisí údržba spotřebiče. Například mrazák, který není pravidelně rozmrazován, spotřebuje více energie. Totéž platí u sušiček. Pokud je kondenzátor zanesený, snižuje se účinnost sušení, a tím se zvyšuje spotřeba energie.

Byznysu s odpady chybí konkurence a transparentnost, doplácejí na to obce. Chceme to změnit, říká šéf spolku Naše odpadky

Jeden stupeň teploty může ušetřit pětistovku měsíčně

Velkých úspor lze dosáhnout zejména při topení, i když většina z nich není levná a rychle dosažitelná. „Topení a ohřev vody jsou nejhorší žrouti energie,“ připomíná Jaroslav Šuvarský jednatel společnosti S-Power Energies. Meziroční spotřeba energií přitom každý rok narůstá. Podle dat společnosti ČEZ vzrostla za loňský rok spotřeba energie v domácnostech o 9,5 procenta.

I v případě topení si lze vypomoci chytrými zařízeními, jako jsou například termoregulační hlavice na topení. Pokud totiž do bytu či domu svítí slunce, a to i v zimě, teplota rázem o pár stupňů stoupá a topení se vyplatí ztlumit. To lze dělat ručně, nebo s pomocí zmíněné termoregulační hlavice, která to provede automaticky. Namontovat si ji podle Truxy může i obyvatel panelákového bytu. Pouze v případě, že by do nich šly všechny byty, bylo by nutné udělat pro celý dům analýzu a projekt, aby nevznikaly problémy v otopné soustavě.

Snížení teploty v domácnosti i o jeden stupeň Celsia má přitom na spotřebu velký dopad. „Každý jeden stupeň zvyšuje spotřebu energie o pět až šest procent. A to při současných cenách energií může být zhruba šest tisíc korun ročně,“ dodává Šuvarský.

I proto vznikly po vypuknutí války na Ukrajině iniciativy, jako Nahoď svetr a další, které vyzývají lidi k tomu raději se přiobléci a ztlumit topení. A ušetřit tak nejen peníze, ale i snížit závislost na ruském plynu.

Méně tepla doma i v kanceláři může pomoci v boji proti Rusku i změně klimatu

Přemýšlení nad spotřebou se vyplatí

Uspořit na energiích v bytě se dá i dalšími menšími úpravami. „V řadě domácností uniká spousta tepla podlahou, což lze efektivně a s malými náklady vyřešit pořízením vhodných koberců. Další úsporu a také možnost regulovat teplotu v místnosti získáte, když využijete textilie jako tepelnou izolaci oken či dveří,“ uvádí tipy Hlisnikovská s tím, že správně zvolené závěsy během léta nepustí sluneční paprsky dovnitř, v zimě zase udrží teplo uvnitř.

Experty doporučovaná je i výměna žárovek – ideálně ve chvíli, kdy přestanou fungovat. „LED žárovka je diametrální rozdíl, tam jsou velké úspory. Náhrada LED žárovek za klasické má smysl, ale s rozumem, ne třeba ve sklepě, kam moc nechodíme, to nemá cenu,“ vysvětluje Truxa.

V neposlední řadě se podle něj vyplatí přemýšlet i o takzvaném „zařazování útlumu“, neboli o vypnutí topení, když nikdo není doma. Hodně ale záleží na materiálu a druhu stavby, ne vždy to funguje. „Když máte lehkou dřevostavbu, která nemá žádné tepelné vlastnosti, tam je možné udělat poměrně velký teplotní útlum, moc nevytápět, když tam nejste. Automatika může krásně vyhřát dům za 30 minut, protože nemá žádnou akumulační hmotu,“ uvádí.

Naopak pokud je dům z cihel, je pohyb teplot pomalý a vypínání topení se příliš nevyplatí. Dům dlouho vychládá a pak se dlouho vytápí. „Ve finále moc neušetříte a ještě je vám zima. Chce to vyzkoušet,“ dodává expert na energie.

Jde o další díl z našeho seriálu Udržitelný život. Partnerem Speciálu je společnost Skanska. Obsah vytváří redakce Ekonews.

Valentina Podlesná
Valentina Podlesná

Valentina vystudovala Univerzitu Karlovu, kde získala magisterský titul v oboru sociální a kulturní ekologie, předtím také bakalářský titul v oboru žurnalistiky. Zajímá se o komunitní zahrady i výrobu ekologických pracích prášků.