Pokud letos chcete vybočit ze zajetých kolejí a pojmout svátky šetrněji k planetě i vaší peněžence, přinášíme několik zajímavých tipů, které pro nás sestavila Martina Kafková, realizátorka udržitelných eventů.

Chci letošní Vánoce udržitelnější, ale nevím, jak na to. Čím mám začít?

Sepište si představu, co všechno je pro vás na Vánoce důležité. Napište, co pro Vaše nejkrásnější Vánoce musíte udělat. Nechte jeden den odležet a pak se k seznamu vraťte. Udělejte introspekci a ponechte si jen takové rituály a tradice, které vám dělají radost. Naplánujte si svoje nejkrásnější Vánoce a nezapomeňte do seznamu úkolů na první místo napsat, že letos budu jednat odpovědněji nebo větu, která více sedí vašemu přesvědčení či motivaci. Sepište si seznam úkolů a nezapomeňte si dvakrát podtrhnout nákupní seznam dárků a potravin. Právě naše nákupní jednání má v průběhu Vánoc největší dopad na svět kolem nás.

Co si představit pod pojmem udržitelné dárky?

Jednoduše řečeno jsou to šetrnější dárky oproti běžně nabízeným výrobkům. Udržitelnější dárky můžeme hodnotit z pohledu minimalizace jejich dopadu na životní prostředí a maximálního pozitivního dopadu na společnost nebo komunitu, s co největším ziskem pro obdarovaného.

Jak si mám představit zisk pro obdarovaného?

Pokud chcete své nejbližší překvapit a nechcete přijít s konkrétním otázkou: „Co si vlastně přeješ letos k Vánocům?“, můžete navrhnout Vánoční loterii tzn. každý z nás si vylosuje jednoho dospělého z rodiny, kterému koupí dárek. Do výběru vhodného dárku svůj čas investujte s láskou, hledejte dárek, který nejen překvapí a potěší, ale hlavně neskončí doma zapomenutý v šuplíku. Zamyslete se i nad tím, čím váš dárek zlepší život obdarovaného, jak často ho bude moci použít nebo, jak často se k němu vrátí a jak rychle ho asi sní.  To vám pomůže usnadnit výběr dárků a dát mu tu správnou hodnotu. Nebojte se napsat k dárku příběh, proč jste se rozhodli pro tento konkrétní dárek, odkud pochází, komu jste nákupem dárků třeba pomohli.

Co jsou dárky s pozitivním dopadem na společnost?

Letos může mít každý nákup dvojí hodnotu. Nejen, že udělá radost obdarovanému, ale podpoříte byznys českých farmářů, řemeslníků, malých obchodníků, a právě sociálních podniků nebo charitativních organizací. Inspiraci najdete například na www.udrzitelnedarky.cz nebo ve facebookové skupině Darujme české Vánoce, můžete zaskočit třeba doDobročinných obchodů Sue Ryder. Při procházce adventní Prahou můžete zajít na Vyšehrad a tam koupit dobrodárky v obchůdku Borůvka nebo v TA KAVÁRNĚ, která je v areálu Jedličkova ústavu. Tam si k dárku rozhodně objednejte také místní skvělou kávu a koláče. Mimopražským pomůže při hledání aplikace Dobromappka.

Jak vybrat dárky, které minimalizují dopad na životní prostředí?

Největší pozitivní dopad má vědomé nakupování a jednání. Díky tomu, že víte, co chcete pořídit za dárky a máte připravený nákupní seznam na potraviny, minimalizujete své spotřební návyky. S ohledem na přírodu mohou být nové dárky vyrobené lokálně, například z již recyklovaných materiálů nebo z obnovitelných zdrojů jako je třeba dřevo. Podívejte se, co se dá ze dřeva vykouzlit na BeWooden.

Můžete se rozhodnout, že letos budete nakupovat v bazaru a tím prodloužit životní cyklus věci. Osobně teď pátrám v antikvariátech po prvních vydáních nebo speciálních vydání oblíbených knih mých blízkých. Můžete nakoupit dárky od firmy, která se věnuje upcyklaci, například vyrábí ze starých tlakových lahví designové lampy a svítidla, třeba jako NAHAKU nebo můžete pořídit opasek, vyrobený ze starých plášťů z cyklistických pneumatik, které dělá Boio. Vyrobte dárek, moje kamarádka Lenka dělá luxusní pečené čaje, které mi vždycky udělají radost.

U nových dárků, kterých je nepřeberné množství, je dobré zhodnotit selským rozumem, zda jsou lokální či od výrobců kteří mají vlastní CSR závazek a reporting, případně mají certifikaci nebo cenu za ekodesign.

Chci koupit i klasiku jako je elektronika, kosmetika, oblečení. Vede k tomu nějaká šetrnější cesta?

Co se týká kosmetiky vsadila bych na české a slovenské značky jako jsou Nobilis Tilia, Kvitok a Saloos. Já osobně kosmetiku vybírám podle složení, certifikace nebo ekodesignu obalu. Skvělými průvodci v nákupu přírodní kosmetiky mohou být obchody Econea nebo Gravitas, v oba e-shopy mám velkou důvěru. Měkké dárky obvykle nekupuji, ale letos plánuji svým nákupem podpořit studentskou firmu Hraboš.store a nákup zvažuji u sympatické firmy Dedoles, u které jsem poprvé zaznamenala bambusové ponožky a líbí se mi jejich CSR aktivity.

U elektroniky je hledání optimální varianty ještě složitější, bohužel většina výrobců neeviduje životní cyklus svých produktů, v tom případě se dívejte na spotřebu energie a také opravitelnost produktů. Oceňuji aktivity skupiny Groupe SEB, která u svých produktů Tefal, Krups a Rowenta garantuje až deset let opravitelnosti, u Rowenty stojí ekologický design dokonce v čele jejich inovací.

Vím, že umělý stromek by byl k přírodě shovívavější, ale nedovedu si Vánoce představit bez živého. Jaký vybrat, aby byly ekologické dopady co nejmenší?

Pokud si chcete koupit živý vánoční stromeček pak doporučuji lokálně pěstovaný v květináči. Také je možné si stromeček pronajmout na: Pronajemstromku.cz, Pujcovnastromku.cz, Pujcovna-stromku.cz. Pokud si chcete pořídit stromeček řezaný, tak s certifikátem PEFC nebo FSC. Nezapomeňte ho po Vánocích odnést do sběrného dvora, kde z něj po odvozu do recyklárny obvykle udělají kompost nebo štěpku.

Co se týká umělého stromečku, pokud se chystáte koupit nový, určitě to není nejekologičtější varianta, obvykle jsou vyrobené ze směsi plastů, které obsahují PVC , také k nám cestují přes půl světa. Pokud umělý stromek, tak z bazaru nebo nechat dosloužit ten, který máte. Hledáte-li šetrnější inspiraci, než je stromek v květináči, můžete inspiraci načerpat třeba zde, kde se potkává lidská tvořivost s materiály, které nás často obklopují.

S Vánoci se pojí velký odpad, tuny balicího papíru. Jak tuto spotřebu omezit nebo balit dárky šetrněji?

Při výběru balícího papíru se vyhněte papírům barevným a lesklým, s parciálním lakem, při jejich výrobě je použito příliš mnoho vody i chemikálií, některé recyklovat nejdou a pokud ano, zůstávají při recyklaci toxické látky v odpadních kalech. Zabalit dárky můžete do klasického balicího “šedáku” na balíky. Je to nejekologičtější varianta a koupíte ho v každém papírnictví. Převázat dárek lze zbytkem vlny nebo přírodního provázku. Dozdobit můžete třeba dětskými prstovými barvami, ozdobit větvičkou túje, smrčku, nebo jedličky. Balící papír může krásně nahradit hezká látka, kterou naformátujete a obešijete a poslouží k dalšímu použití nebo si můžete koupit půvabnou balící látkovou sadu.

Dá se odpad z balicího papíru využít ještě nějak jinak než dát do sběru?

Už naše babičky uchovávaly starý balící papír a dárkové tašky, nebraňte se představě, že do nich dárky můžete zabalit ještě jednou, nebo jeho část použít třeba na dekorační prvky pro další vánoční balení.

Další velké téma Vánoc je jídlo. Jak se dá jeho nákup pojmout v rámci udržitelnosti?

Sestavte si vánoční menu, připravte pečlivý nákupní seznam, dejte si za cíl neplýtvat. Uvažujte také, co uděláte s přebytky. Pořiďte si parádní kuchařku Zachraň jídlo v kuchyni, která vám pomůže spotřebovat jídlo skoro bez zbytku. Pokud si chcete uchovat čas pro svou rodinu, můžete pomoci komunitě nebo restauraci ve vašem okolí. Kupte si u nich alespoň jedno vánoční jídlo. Ze sociálních podniků Na Plechu nebo Chleba se solí  si můžete objednat vánočku nebo cukroví, s vyhledáváním vám může pomoci Dobromappka.

Přeji Vám šťastné, krásné a zelené Vánoce! Myslete na to, že méně je někdy více, alespoň pro naši planetu. A také zdravý Nový rok!

Martina Kafková, M-Ocean.

Martina Kafková je zakladatelkou agentury M-ocean, fungující přes 17 let v oblasti marketingu a eventů. V posledních pěti letech se v rámci eventů začala věnovat udržitelnosti. Díky svým zkušenostem a zapálení pro udržitelný svět se v letošním roce stala členkou správní rady spolku Změna k lepšímu. S kolegy dále rozvíjí svůj projekt Odpovědná dílna.

 

 

Veronika Němcová
Veronika Němcová

Veronika se novinařině vyučila v redakci MF Dnes, kde se s Martinou seznámily. Později psala pro Forbes či Měšec.cz. V Ekonews má na starosti hlavně finance. Ráda řídí elektrická auta, miluje běhání brzy ráno a plavání pozdě večer.