Panelák, který si dokáže vyrobit část elektrické energie ze slunce. Taková může být budoucnost bytových domů v Česku. Jejich obyvatelům by díky tomu klesl účet za elektřinu i závislost na dodavatelích elektřiny.

Na energetický management paneláků a bytových domů se zaměřuje nový projekt Chytře společně z dílny projektového akcelerátoru Creative Dock. Projekt nabízí řešení kombinující fotovoltaiku a nové technologie, které umožní dálkové odečty, jež vyžaduje nová legislativa Evropské unie. Do budoucna má ambici být jakousi páteřní sítí domu, která by zajišťovala jak sběr dat, tak třeba i nabíjení elektromobilů.

Podle vedoucího projektu Radomila Valeše mohou bytové domy díky fotovoltaickým panelům ušetřit až 35 procent ročních nákladů na elektřinu. Aby mohl systém fungovat, je vhodné v domech sjednotit odběry z bytů do jednoho centrálního místa, zavést podružné měření a vytvořit jakousi vlastní lokální distribuční síť.

To znamená, že se v domě vybuduje jeden hlavní jistič, kde se vyúčtovává elektřina dodaná dodavatelem elektřiny jako je ČEZ, Pražská energetika, a podobně. Dodavatel vidí jen to, kolik elektřiny spotřeboval celý dům, ne však spotřebu jednotlivých bytů. Spotřebu uvnitř domu si měří a rozúčtovává družstvo či Společenství vlastníků jednotek (SVJ) samo. „Vyúčtování za elektřinu pak probíhá stejně jako třeba za teplo nebo vodu,“ vysvětluje Valeš.

Kolik elektřiny si dům dokáže vyrobit na střeše, o to méně odebere z distribuční sítě. Z takto lokálně vyrobené elektřiny už se neplatí žádné distribuční poplatky ani daně. Vzhledem k co nejrychlejší návratnosti je cílem to, aby se ideálně všechna vyrobená elektřina spotřebovala přímo v domě a nepřetékala do sítě.

Náklady na vybudování takového systému jsou podle Valeše přibližně třicet tisíc korun na jeden byt. Rozsah instalací, cen i úspor je ale individuální. Návratnost investice je do deseti let, podle Valeše nejčastěji mezi šesti až sedmi lety. Technologie má životnost průměrně dvacet let. Na fotovoltaické panely se podle Valeše dávají garance, že dvacet až 25 let výroba neklesne o více než pětinu.

Pilotní projekt v Sokolově

Projekt je na začátku a kvůli zákazu shromáždění, kdy se nemohou scházet SVJ, se mírně pozdržel. „Přestože mimořádná vládní opatření nepřejí shromažďování SVJ, přípravy k možné instalaci fotovoltaiky na bytový dům to nijak nezpomalí, opatření nám na přípravy naopak dávají více prostoru. Je to výzva a my ji bereme jako příležitost, nikoli hrozbu,“ vysvětluje Valeš.

V současné době vzniká první pilotní projekt na panelovém domě v Sokolově, v přípravě je zhruba dalších deset projektů. Jeden z projektů připravovaných v Praze v bytovém domě o 52 bytech si vyžádá investici 1,6 milionu korun, přinese celkovou roční úsporu 245 tisíc korun a návratnost investice je vypočítána na necelých sedm let.

Jak fotovoltaický systém, tak páteřní síť je připravená na to, aby byla v budoucnu škálovatelná a fungovala jako jediná platforma pro sledování spotřeby jak elektřiny, tak do budoucna i vody a tepla, stejně tak bude moci zajišťovat nabíjení elektromobilů, videovrátného.

Unie chce větší informovanost lidí o spotřebě energie

Větší nároky na technologie bytových domů přinesla nová směrnice EU, která zavedla povinnost dálkových odečtů elektřiny a teplé a studené vody a také častější vyúčtování nákladů na teplo a teplou vodu.

Zmíněná směrnice stanovuje, že měřiče pro rozdělování nákladů na vytápění a vodoměry na teplou vodu nainstalované po 25. říjnu 2020 musí být dálkově odečitatelné. Měřidla vyměněná do 25. října loňského roku musí být dovybavena dálkovým odečtem nejpozději do 1. ledna roku 2027, uvádí web Rádceprosvj.cz.

Vyúčtování se má nově provádět dvakrát ročně, pokud jsou v domě instalována měřidla s dálkovým odečtem, tak čtyřikrát ročně a od příštího roku má být vyúčtování k dispozici každý měsíc, tedy dvanáctkrát ročně s tím, že se z toho dá vyjmout období mimo topnou sezonu, ale pouze u vytápění.

Veronika Němcová
Veronika Němcová

Veronika se novinařině vyučila v redakci MF Dnes, kde se s Martinou seznámily. Později psala pro Forbes či Měšec.cz. V Ekonews má na starosti hlavně finance. Ráda řídí elektrická auta, miluje běhání brzy ráno a plavání pozdě večer.