David Blažek

Smyslem komunitní energetiky je zejména pokrytí vlastní spotřeby

David Blažek je koordinátorem Unie komunitní energetiky a působí také ve společnosti Frank Bold, kde se věnuje oblasti podpory obnovitelných zdrojů energie.

Hlavním tahounem komunitní energetiky v Česku mají být v budoucnu obce. Zatím ale stále chybí legislativa. Naopak bytová družstva a společenství vlastníků (SVJ) už mohou od letošního roku sdílet elektřinu nejen ze společných prostor.

Bytové domy a SVJ tak budou mít náskok, a to díky vyhlášce Energetického regulačního úřadu. Ta umožní sdílení společně vyrobené elektřiny z fotovoltaiky na střeše mezi jednotlivými byty při zachování stávajícího dodavatele energií. Šlo to pouze v případě, že lidé v rámci jednoho domu měli jediného dodavatele elektřiny.

„Vyhláška bude platit dřív než celá legislativa týkající se komunitní energetiky. Bytová družstva tak budou pomyslnými pionýry komunitní energetiky v Česku,” říká v podcastu Ekonews koordinátor Unie komunitní energetiky David Blažek.

Sdílet elektřinu mezi více subjekty bude možné až po schválení zmíněné legislativy. Poté se bude moci spojit například zmíněná obec s místním SVJ či firmou, která má obnovitelný zdroj energie (například fotovoltaické panely) do energetického společenství. Přebytky vyrobené elektřiny si pak budou moci navzájem sdílet.

„Cílem provozování energetického družstva nemá být zisk. „Ideový koncept je takový, že nejdříve si pokryji vlastní spotřebu a případné přebytky přesdílím za nějakou úplatu sousedovi nebo obci,” vysvětluje Blažek.

V podcastu se dále dovzíte, jaké možnosti rozvoj komunitní energetiky přinese, a jak bude sdílení elektřiny fungovat.

Epizoda vznikla za podpory společnosti Skanska Residential a je součástí seriálu Udržitelný život.

Veronika Němcová
Veronika Němcová

Veronika se novinařině vyučila v redakci MF Dnes, kde se s Martinou seznámily. Později psala pro Forbes či Měšec.cz. V Ekonews má na starosti hlavně finance. Ráda řídí elektrická auta, miluje běhání brzy ráno a plavání pozdě večer.