Martin Abel

Blíží se první české klimatické soudní jednání. Věřím, že nám soud dá za pravdu.

Martin Abel je právník, radní spolku Klimatická žaloba, působí také jako analytik Asociace pro mezinárodní otázky, zabývá se hlavně energetikou a klimatem. Jeho velkým tématem poslední doby je agrivoltaika.

Spolek Klimatická žaloba podal před rokem na český stát žalobu, konkrétně proti nezákonnému zásahu, kterého se měli dopustit vláda a čtyři ministerstva. Dožadují se přijetí účinných opatření k dodržení závazků z Pařížské dohody, které umožní udržení globálního oteplování pod klíčovými dvěma stupni Celsia.

Soud má pravomoc vládě nařídit, aby při porušení pravidel zjednala nápravu. „Věřím, že nám Městský soud dá za pravdu a rychle se to vyřeší. Ale pokud by se chtěla kterákoli ze stran odvolat a potažmo podat kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu, tak je pravda, že to může ještě dva tři roky trvat,“ říká Martin Abel.

Oporu má český spolek v dění v zahraničí. Po celém světě se konají stovky až tisíce klimatických soudních řízení, ať už proti státům nebo korporacím. Například nizozemský soud rozhodl v roce 2019, že vláda musí poměrně rychle snížit emise skleníkových plynů, aby se dostala na trajektorii danou Pařížskou dohodou.

Německý ústavní spolkový dvůr pak ve svém loňském rozhodnutí podle českého právníka zmínil princip tak zvané mezigenerační solidarity. „Jde o to, že pokud má naše generace šanci výrazně snížit emise, i za cenu většího nepohodlí a investic, tak by to měla udělat. Nejen, že to není spravedlivé nechat to na další generaci, ale ani možné,“ zmiňuje Martin Abel negativní výhledy všech klimatických prognóz mluvících o nevratných dopadech.

V Česku je podle Martina Abela stále zatím hlavní problém, že chybí politická vůle. „Politici a klíčové voličské skupiny nerozumí urgenci, která je spojena s klimatickou krizí, ani se podle toho nechovají. Často mají styky s fosilní lobby, která je ovlivňuje způsobem, o jakém ani nevíme. Je třeba mít hlavně politickou vůli, uvědomit si závazky, jaké máme,“ říká.

Pak podle něj musí následovat série kroků zahrnující analýzu toho, kolik energie vlastně jako země potřebujeme, jak se plýtvá, jaký je potenciál obnovitelných zdrojů a jak je zatím využíván.

V podcastu se dále dozvíte, co české vlády především zanedbaly, jestli bude stačit jen fotovoltaika na střechách a co v Česku brání zavádění agrivoltaiky, která již v zahraničí využívaná je.

Martina Patočková
Martina Patočková

Martina začínala s novinařinou v agentuře ČTK a pokračovala v MF Dnes, psala pro E15 či Reportér Premium. Jenže pak zatoužila po větší samostatnosti. Ráda chodí po kopcích, plave s ploutvemi i bez nich a chtěla by kočku.