Organizace Compassion in World Farming, která usiluje o lepší zacházení s hospodářskými zvířaty, apeluje na snížení konzumace živočišných potravin. Vytvořila proto doporučení, jak by jednotlivé země měly upravit své jídelníčky.

Autoři zprávy nazvané More money, more meat (Více peněz, více masa) vypočítali, jak by vybrané země měly přizpůsobit spotřebu živočišných potravin, tedy masa, ryb a mořských plodů, mléčných výrobků a vajec, aby strava odpovídala „zdravému planetárnímu jídelníčku“ (EAT-Lancet Planetary Health Diet). Vycházejí přitom z doporučení komise odborného medicínského časopisu The Lancet, který je publikoval počátkem roku 2019. Cílem jídelníčku bylo, aby se díky němu mohlo na Zemi uživit 10 miliard lidí v roce 2050, aby lidé snížili zdravotní rizika a aby byl udržitelný vzhledem k životnímu prostředí.

Pokud jde o živočišné bílkoviny, jídelníček doporučuje na osobu konzumaci 250 gramů mléčných produktů denně, 43 gramů masa, 28 gramů ryb nebo mořských plodů a 13 gramů vajec. Celkem by v jídelníčku mělo mít živočišný původ asi 12 procent kalorií. Člověk by měl podle něj sníst denně třeba také 300 gramů zeleniny a 200 gramů ovoce.

Česko se na seznamu 103 zemí umístilo na 49. místě. Podle statistik sní průměrný Čech 149 gramů masa denně, 410 gramů mléčných produktů, 12 gramů ryb a 24 gramů vajec. Compassion in World Farming doporučuje snížit podíl masa v jídelníčku o 71 procent, vajec o 45 procent a mléčných výrobků o 39 procent. Ryb by naopak Češi měli jíst víc než dvakrát tolik co nyní.

Osmdesát kilogramů na hlavu

Zemědělství a živočišná výroba planetu zatěžují. Emise skleníkových plynů produkovaných masným průmyslem jsou podle aktivistů Greenpeace větší než emise letadel, vlaků, osobních i nákladních aut a lodí dohromady. Celkově je živočišná výroba zodpovědná za asi 18 procent globálních emisí skleníkových plynů.

Češi jsou přitom v konzumaci masa na předních příčkách. Podle Českého statistického úřadu snědí něco přes 80 kilogramů masa ročně na hlavu, takže maso a uzeniny mají na talíři každý den.

Nemléko a netuňák ne! Zastánci rostlinných alternativ tvrdí, že stát příliš horlivě prosazuje nařízení EU

Výživoví poradci přitom uvádějí, že by ho stačilo méně. „Ze zdravotního hlediska není problém jíst maso klidně jen jednou či dvakrát týdně a k tomu jednou či dvakrát týdně přidat kvalitní rybu,“ říká výživový poradce Jakub Přibyl.

Nic ale zatím nenasvědčuje tomu, že by snížení konzumace masa podporovaly tuzemské instituce. Naposledy veřejností proběhla kampaň Agrární komory ČR s názvem Žeru maso, kterou čtyřmi miliony korun podpořilo ministerstvo zemědělství. Podle průzkumu agentury Ipsos z roku 2020 v Česku vůbec nejedí maso jen čtyři procenta lidí.

Nejvíc masa snědí Američané, nejvíc vajec Mexičané

Největšími žrouty masa jsou nicméně Američané (233 gramů na osobu a den), Australané (215 g) a Argentinci (210 g). Ryb nejvíc spořádají na Islandu (123 g), Maledivách (117 g) a na Seychelách (77 g).

Mléčné výrobky se konzumují ve velkém ve Finsku (967 g), Černé Hoře (960 g) a Albánii (855 g). A vejce jedí nad limitem v Mexiku (53,26 g), Číně (53,24 g) a Japonsku (52,63 g). Jídelníčky totiž ovlivňuje jak geografická poloha země, tak historické návyky.

Každá prodejna vyskladňuje až dvacet bedýnek s ovocem a zeleninou denně, říká odpadový expert Lidlu

Podle Compassion in World Farming se státy stále dostatečně nesnaží o snížení konzumace živočišných potravin. Jednou z mála aktivních zemí je Dánsko, které nedávno souhlasilo s vytvořením národního akčního plánu pro rostlinné potraviny a významně je finančně podpoří.

„My v nejbohatších zemích se doslova projídáme k záhubě. Náš nenasytný hlad po levném mase a dalších živočišných potravinách škodí našemu zdraví, vede k nepředstavitelně krutému zacházení se zvířaty a zabíjí planetu,“ sdělil ke zprávě globální ředitel Compassion in World Farming Philip Lymbery. „Zodpovědnost leží na bohatších národech. Ty musejí prostřednictvím národních politik okamžitě zakročit a přestat se podílet na zhoršování klimatických, přírodních a zdravotních krizí,“ dodal.

Poslední ze 103 sledovaných zemí je Srí Lanka. Tamní obyvatelé snědí pouze 19 gramů masa denně (takže by jeho spotřebu měli zvýšit o 121 procent). Přidat by podle doporučení měli i v sekci mléčných výrobků (zkonzumují 41 gramů) a vajec (12 gramů). Lehce nad limitem jsou pouze v konzumaci ryb a mořských plodů.

Irena Buřívalová
Irena Buřívalová

Irena prošla MF Dnes nebo ekonomickými týdeníky Euro a Czech Business Weekly. Nejradši píše o věčných chemikáliích v oblečení, ekologickém zemědělství, odpadech, rychlé módě a bioplastech.