Ministerstvo životního prostředí představilo návrh podoby zálohového systému na nápojové PET lahve a plechovky. Česko s jeho zaváděním doposud otálelo, ministerstvo počítá s tím, že nejdříve by systém mohl začít fungovat v polovině roku 2025.  

Díky vratnému zálohovému systému by se k recyklaci mělo dostat více než 2,5 miliardy kusů nápojových plastových lahví a plechovek, snížit množství nevyužívaného odpadu a také zmenšit znečištění veřejných míst ve městech, obcích i volné krajině. „Nebavíme se o tom, zda systém bude, to je rozhodnuto. Bavíme se o tom, jak bude fungovat,“ řekl na tiskové konferenci ministr Petr Hladík. 

Podle něj náklady na zavedení i provoz systému ponesou výrobci a dovozci nápojů. Občané zaplatí „jen“ vratnou zálohu za obal, která by měla činit čtyři až pět korun. „Tato suma je cíleně nastavena výše než u pivních lahví, protože ty lze po vymytí opět použít. Oproti tomu PET lahve i plechovky je potřeba nejprve rozdrtit. Vzkazujeme tím, které řešení je ekologičtější,“ vysvětloval ministr. Díky systému by Česko mohlo do pěti let od jeho zavedení vrátit do života 90 procent plastových lahví a plechovek, čímž by splnilo své evropské závazky. 

Ministerstvo životního prostředí teď připraví návrh změny zákona o obalech, který chce v paragrafovém znění představit do konce letošního roku. Nejdříve by tak systém zálohování mohl začít fungovat v polovině roku 2025.

S mlékem, sirupy a oleji se nepočítá

Zálohy by se měly týkat všech nealkoholických nápojů v plastových lahvích o objemu 0,1 až 3 litry a alkoholických nápojů do 15 procent alkoholu v plastových lahvích. Dále také všech nealkoholických nápojů v plechovkách o velikosti 0,1 až 3 litry a nápoje s obsahem do 15 procent alkoholu v plechovkách. Výjimky se týkají obalů od mléka a mléčných výrobků, nápojů nad 15 procent alkoholu a jednorázových skleněných nápojových obalů, které se zálohovat nebudou.

Při vracení nápojových obalů nebude nutné je nijak vymývat, důležité je, že se vrátí včetně etikety, nezdeformované a nesešlápnuté, aby šlo naskenovat jejich unikátní EAN kód. 

Když je akce na pivo, jede hnědá. Do třídicího centra míří miliony petek a plechovek denně

Pro obchodníky bude povinné nabídnout místo pro vracení PET a kovových obalů v prodejnách nad 50 metrů čtverečních, zároveň takové místo musí nabízet všechny čerpací stanice nad 50 metrů čtverečních. Dohromady by mělo jít o přibližně 11 tisíc sběrných míst. Povinnost vybírat zálohované obaly budou mít i online prodejci. Dobrovolně se mohou zapojit menší prodejny a obce, ale například i stánky, školy nebo pořadatelé jednorázových akcí. V obcích nad 300 obyvatel, kde nebude ani povinné ani dobrovolné místo odběru, ho povinně na žádost zřídí operátor.

Systém zajistí centrální operátor, který bude fungovat na principu rozšířené odpovědnosti výrobců, podobně jako při zpětném odběru pneumatik nebo vysloužilé elektroniky. Členy tohoto systému se stanou dovozci, výrobci a prodejci, kteří dohromady dodávají na trh nejméně 80 procent obalů podléhajících zálohování. Ministerstvo bude kontrolovat jeho činnost.

Obce dostanou za PET zaplaceno

Obce, které v důsledku odklonu velké a nejcennější části obsahu žlutých kontejnerů, přijdou o zdroj příjmů z jejich prodeje chce resort kompenzovat z nevyzvednutých záloh. Pokud bude k danému roku splněný cíl sběru, rozdělí se peníze v poměru 15 procent pro obce a 85 pro operátora. „Rozpočty obcí budou díky novému systému v plusu,“ řekl k tomu Hladík.

Ekologicky vyprané prádlo není zatížené chemií. Nevýhodou ale je, že nevoní

Dělení nevrácených záloh se nicméně nelíbí Iniciativě pro zálohování, která sdružuje výrobce Coca-Cola HBC Česko a Slovensko, Heineken Česká republika, Kofola, Mattoni 1873 a Plzeňský Prazdroj. Podle nich se v některých parametrech ministerstvo vydalo „českou cestou“ v rozporu s osvědčenými řešeními z jiných evropských zemí. To může údajně vést ke zdražení i zdržení celého systému.

„V zálohových systémech v Evropě slouží nevrácené zálohy k investicím na jejich zlepšení pro spotřebitele, přičemž navrhovaná varianta v Česku předpokládá odvedení významné části mimo systém. Ministerstvo tak chce na zálohový systém přenést zodpovědnost za problémy způsobené pokřivením současného systému nakládání s obaly, což v konečném důsledku bude muset zaplatit spotřebitel,“ říká manažerka vnějších vztahů Iniciativy pro zálohování Kristýna Havligerová.

Z dubnového průzkumu iniciativy také vyplynulo, že polovina Čechů při nákupu zohledňuje celkovou cenu nápoje včetně zálohy, přičemž každý druhý Čech si navíc nedokáže představit zálohu na nápojové obaly vyšší než čtyři koruny.

Irena Buřívalová
Irena Buřívalová

Irena prošla MF Dnes nebo ekonomickými týdeníky Euro a Czech Business Weekly. Nejradši píše o věčných chemikáliích v oblečení, ekologickém zemědělství, odpadech, rychlé módě a bioplastech.