Na trhu jsou stovky certifikátů ekologické kosmetiky. Vyznat se v nich není jednoduché, zvláště v době, kdy velké kosmetické firmy vytvářejí svoje vlastní, které ale nemají nic společného s šetrnou a ekologickou kosmetikou. V redakci jsme proto připravili přehled těch certifikátů, které vám při výběru přírodní kosmetiky pomohou.

Certifikace Cosmos Natural a Organic

Jedná se o nejrozšířenější certifikát vytvořený evropskými certifikačními společnostmi jako jednotný mezinárodní standard zaručující přírodní a bio složení kosmetických výrobků.

Zdroj: www.ecocert.com

Produkty označené logem Cosmos neobsahují ftaláty, geneticky modifikované suroviny, parabeny ani ropné deriváty. Certifikace se zaměřuje nejenom na složení výrobku, ale požaduje i šetrnou výrobu a balení produktu. Výrobky ani jeho složky nesmí být testovány na zvířatech. Obaly produktů nesmí obsahovat PVC a musí být recyklovatelné.

Certifikace má dvě varianty – Cosmos Natural a Cosmos Organic. Produkty označené Cosmos Organic navíc musí obsahovat 95 procent složek z ekologického zemědělství a tyto složky pak musí tvořit celkově dvacet procent váhy produktu.

Certifikát Cosmos Natural nebo Organic dostala například kosmetická řada péče o pleť Garnier Organics, dánská společnost přírodní kosmetiky Urtekram nebo italská značka N.A.E. vyrábějící produkty péče o pleť, tělo i vlasy.

Certifikát NaTrue

Zdroj: www.natrue.org

Kosmetické produkty, které získaly certifikát NaTrue nesmí obsahovat geneticky modifikované suroviny, umělá barviva, konzervanty a parfemace.

Dalším požadavkem je i palmový olej pocházející pouze z udržitelného zemědělství nebo s certifikací RSOP. Z ekologického zemědělství musí pocházet minimálně 95 procent složek produktu a finální výrobek nesmí být testován na zvířatech.

Certifikát požaduje i minimální balení a nemělo by být na jedno použití.
Certifikát NaTrue získaly produkty německé kosmetické značky Weleda a Lavera nebo Ben & Anna.

Certifikát Eco Garantie

Produkty s logem Eco Garantie neobsahují geneticky modifikované suroviny, syntetická barviva ani parfemace, ropu a výrobky z ní.

Zdroj: www.ecogarantie.eu

Zároveň je přísně regulováno použití nepřírodních emulgátorů, konzervantů a stabilizátorů. Certifikát Eco Garentie nemá stanovený minimální podíl složek pocházejících z ekologického zemědělství, ale je žádoucím, aby byl tento podíl, co největší. Testování koncového výrobku nesmí být prováděno na zvířatech.

Certifikát vyžaduje udržitelnost produktu ve všech fázích výroby – sleduje energetickou náročnost, obalové materiály, a dokonce i sociální dopady činnosti certifikovaného produktu.

Kromě kosmetických produktů mohou certifikát Eco Garantie získat i úklidové a prací prostředky. Mezi české držitele tohoto certifikátů patří výrobky společnosti Tierra Verde. Dále najdeme logo Eco Garantie na bytové drogérii německé značky Sonett.

Certifikát CPK a CPK BIO

Zdroj: www.kez.cz

Jedná se o české certifikáty, které uděluje organizace Kontrola ekologického zemědělství (KEZ). Produkty mající tento certifikát neobsahují synteticky získané parfémy, ropné látky typu minerálního oleje, parafínu nebo vazelíny, syntetické konzervační složky, syntetická barviva, jiné živočišné složky kromě včelího vosku a alkoholů ovčí vlny, geneticky modifikované suroviny či chemické UV filtry. U certifikátu CPK BIO navíc musí minimálně dvacet procent složení tvořit biosložky s certifikátem doloženým původem z ekologického zemědělství.

Tyto české certifikáty mají kosmetické přípravky značky Purity Vision, Nobilis Tia či značky Saloos. Požádat o něj chce i nová česká značka Poetiko.

Certifikát Ecocert Organic Cosmetic a Natural Cosmetic

Jedná se o certifikáty udělované jednou z největších certifikačních společností Ecocert. Výrobky označené tímto certifikátem nesmí obsahovat geneticky modifikované suroviny, parabeny, nanočástice, silikony, PEG deriváty, syntetické parfémy a barviva.

Zdroj: www.ecocert.com

Certifikát se rozděluje na dvě varianty podle množství surovin v bio kvalitě použitých ve výrobě. U certifikátu Ecocert Organic Cosmetic je vyžadováno 95 procent všech složek přírodního a rostlinného původu. Navíc deset procent hmotnosti všech surovin musí pocházet z ekologického zemědělství. Udělení Ecocert Natural Cosmetic pak vyžaduje pouze padesát procent složek rostlinného původu a pět procent hmotnosti výrobků musí tvořit složky z ekologického zemědělství.

Ochrannou známku Ecocert Cosmetic mají produkty společností jako je belgická značka úklidových a pracích prostředků Ecover, německá kosmetická Lavera, italská kosmetická značka N.A.E., německá značka bytové drogerie Sonett či dánská kosmetika Urtrekam.

Certifikát Cosmebio BIO a Cosmebio ECO

Zdroj: www.cosmebio.org

Produkty označené certifikátem Cosmebio nesmí obsahovat parabeny, geneticky modifikované suroviny, ropné deriváty, syntetická barviva a parfemace. Navíc jejich výroba musí být šetrná k životnímu prostředí. Minimálně 95 procent všech složek ve výrobku musí být přírodního původu.

Certifikát se dělí na dvě ochranné známky Cosmebio BIO a Cosmebio ECO. Hlavním rozdílem mezi ochrannými známkami je množství surovin v bio kvalitě v produktu.

Držitelem certifikátů Cosmebio jsou produkty méně známých kosmetických značek jako jsou francouzská Lamazuna nebo Melvita.

Certifikát BDIH

Zdroj: www.ionc.info

Hlavní podmínkou pro získání certifikátu je výroba produktu z přírodních surovin pocházejících z ekologického zemědělství. Výrobky označené BDIH certifikátem neobsahují syntetická barviva a parfemace, ropné produkty jako je vazelína či parafín. Emulgátory a tenzidy použité ve výrobě musí pocházet z rostlinných surovin. Finální produkt a ani jedna z jeho složek nesmí být testována na zvířatech.

Certifikát BDIH najdeme u výrobků německé značky Weleda, české kosmetické značky Purity Vision či americké značky zaměřující se především na výrobu mýdel Dr. Bronner´s.

Certifikát ICEA

Zdroj: www.icea.bio

Výrobky označené certifikátem ICEA nesmí obsahovat žádné umělé přísady ani geneticky modifikované suroviny. Zároveň jsou pro udělení ochranné známky stanovena i přísná pravidla pro výrobu. Jsou stanované normy na produkci odpadu, spotřebu energie či produkci odpadních plynů. Certifikát ICEA kontroluje i skladování produktu, které musí být v souladu s ekologickými předpisy. ICEA vyžaduje i kompletní dokumentaci o všech surovinách použitých ve výrobě.

Certifikátem ICEA jsou označené dětské plenky a dámské hygienické potřeby švédské značky Eco by Naty, italská kosmetická značka Nebiolina či italská značka Mi Fido vyrábějící přírodní kosmetické přípravky pro psy.

Valentina Podlesná
Valentina Podlesná

Valentina vystudovala Univerzitu Karlovu, kde získala magisterský titul v oboru sociální a kulturní ekologie, předtím také bakalářský titul v oboru žurnalistiky. Zajímá se o komunitní zahrady i výrobu ekologických pracích prášků.