Od července příštího roku nesmí být do oběhu uváděny jednorázové plastové výrobky jako brčka, plastové příbory, talíře, uchošťoury či tyčky od balónků. Doprodávat se mohou ještě další rok. V porovnání s alternativami z cukrové třtiny, dřeva či bambusu jsou ty plastové nejlevnější, a proto budou mizet postupně. Na druhou stranu alespoň část zákazníků kvůli tomu přejde k opakovaně použitelným náhradám.

„Poptávka po alternativních obalech se postupně navyšuje, nicméně většina zákazníků stále volí plast, dokud je to možné,“ uvádí Martin Odvárko, šéf společnosti Bunzl zaměřující se na prodej jednorázového nádobí či tašek. Odpovědi na následující otázky připravil spolu s Veronikou Johnovou, sustainability manažerkou společnosti.

Které ze zakázaných jednorázových plastových výrobků bude podle vašich zkušeností nejobtížnější nebo nejdražší nahradit?

Obecně se dá říci, že prakticky všechny alternativní materiály a produkty jsou dražší než plastové výrobky, které budou zakázány. Vyšší ceny a v mnoha případech i horší užitné vlastnosti by mohly u konečných spotřebitelů vést i k částečnému snížení spotřeby. Největší problémy s náhradou vidíme u příborů. Plast se dá skvěle tvarovat, příbory jsou ostré, i když se někdy lámou, pochopitelně, závisí to na kvalitě.

Martin Odvárko, šéf společnosti Bunzl.

Co je problém alternativ u příborů a jaké vlastně jsou?

U dřevěné alternativy je problém s ostrostí nožů i vidliček, lžíce mají tendenci se po styku s horkou tekutinou zplošťovat, což konzumaci polévky komplikuje. Někomu může vadit i chuť dřeva, což ovšem někteří výrobci řeší nanesením voskové vrstvy na příbor. Lepší vlastnosti než dřevo má bambus, ale ten je zase podstatně dražší. Papírové alternativy jsou v našich kuchyních obtížně využitelné. Lze tedy předpokládat, že zákazníci budou ve větší míře používat opakovaně použitelné varianty, například z nerezu či z tvrzených plastů.

O kolik zhruba bývají alternativy dražší než plast?

Na příkladu brček je vidět veliký cenový rozdíl mezi plastovým výrobkem a alternativou. Papírová jsou zhruba třikrát dražší než plastová, ostatní alternativy jako brčka slámová, bambusová, těstovinová jsou minimálně desetkrát dražší než plastová.

Je i výrobek, ke kterému alternativa není?

Ke všem zakázaným produktům existují alternativy. Nicméně funkční vlastnosti plastů jsou alternativními materiály těžko dosažitelné. Například papír, případně cukrová třtina, pohlcují vlhkost vložených pokrmů, a stávají se tak méně pevnými. V extrémním případě může dojít i k prosáknutí, což se u plastového obalu nestane.

Vnímáte už nyní výrazně větší poptávku po alternativách a u čeho zejména?

Poptávka po alternativních obalech se postupně navyšuje, nicméně většina zákazníků stále volí plast, dokud je to možné. Dobře se prodávají talíře, misky a menu boxy z cukrové třtiny, plastová brčka už ve většině restaurací a barů nenajdete.

Registrujete už nižší výrobu plastových potřeb nebo zavírání některých výroben?

Poptávka po plastových výrobcích stále je, plasty jsou levné a funkční. S blížícím se zákazem některých jednorázových plastových výrobků jsme s našimi zákazníky řešili přechod na alternativní produkty v plné šíři již od začátku příštího roku. Nicméně po zveřejnění návrhu, který prodloužil možnost doprodeje do konce července 2022 se přechod na alternativy posouvá pravděpodobně až do druhé poloviny roku.

Co se týče omezování výroby zakázaných produktů, někteří výrobci svou produkci ukončili, jiní ji omezují a přesouvají své kapacity na alternativní produkty. Nicméně některé země mimo EU jednorázové plasty zatím nezakazují, takže poptávka stále existuje a vyrábět se ještě po určitou dobu bude.

 

Martina Patočková
Martina Patočková

Martina začínala s novinařinou v agentuře ČTK a pokračovala v MF Dnes, psala pro E15 či Reportér Premium. Jenže pak zatoužila po větší samostatnosti. Ráda chodí po kopcích, plave s ploutvemi i bez nich a chtěla by kočku.