Šéf Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) poslal minulý týden starostům obcí ve čtyřech lokalitách předvybraných pro úložiště jaderného odpadu dopis, kde jim oznámil, že dnes požádá o stanovení tak zvaných průzkumných území. Jejich schválení je podmínkou, aby se na daném území mohlo začít vrtat. A zjistit, zda dosavadní předpoklady o vhodnosti dané lokality opravdu platí.

Žádost SÚRAO bude nyní posuzovat ministerstvo životního prostředí. Obce, které jsou v daných lokalitách vesměs proti hlubinnému úložišti, mohou proti stanovení průzkumného území podat připomínky. Ministerstvo se jimi musí zabývat, ale nemusí je přijmout.

Vláda sice v půlce ledna schválila zákon, který má posílit práva obcí při řízeních souvisejících s hledáním jaderného úložiště (jako je právě toto řízení), ale tohoto se týkat nebude. Zákon totiž bude platit nejdříve od půlky roku.

Právě to obcím nyní vadí. O tom, že SÚRAO požádalo o povolení průzkumných území, se dozvěděly z dopisu jeho šéfa Lukáše Vondrovice. „Stalo se tak i přesto, že vládní ´Návrh zákona o řízeních souvisejících s hlubinným úložištěm radioaktivního odpadu´ teprve doputoval k projednání do Parlamentu. Nejsou tak zajištěna slibovaná práva obcí a ani dílčí zlepšení v těchto řízeních o stanovení průzkumných území tak vůbec nebudou moci být v praxi využita,“ uvedl v tiskovém prohlášení Antonín Seknička, mluvčí Platformy proti hlubinnému úložišti a místostarosta obce Cejle.

První odborníci z České geologické služby a experti na biologický monitoring se v lokalitách objeví v březnu tohoto roku, napsal šéf SÚRAO Lukáš Vondrovic starostům v dopise, který má Ekonews k dispozici. A dodal, že „pro tyto práce není zapotřebí stanovení průzkumného území, stejně tak jako pro práce v režimu výzkumu, které jsou na lokalitách rovněž plánovány.“ Jinými slovy, s povrchovým výzkumem nemusí čekat na povolení od úředníků.

Antonín Seknička, mluvčí Platformy proti hlubinnému úložišti, k tomu dodává: „Zahájení jakýchkoliv geologických průzkumných prací na území našich obcí bez stanovení férových pravidel, je známkou nadřazeného postoje státu a snahy splnit úkol bez ohledu na důsledky pro lidi zde žijící.“

ČEZ bude muset platit víc na jaderné úložiště. Peněz na účtě je zatím sotva třetina

Otázkou dále zůstává, kdy se začne vrtat, což bude mít na okolí ještě větší dopad. Právě hlubinnými vrty se mají potvrdit dosud zejména předpokládané vlastnosti horniny, která má svou nepropustností držet statisíce let radioaktivitu nebezpečného jaderného odpadu. Ten sice bude i v kontejnerech, a ty budou dále zality speciální hmotou bentonitem, ale jejich životnost tak dlouhá podle dřívějších vyjádření expertů jako je geolog Matěj Machek nebude.

Podle Edvarda Sequense, energetického experta společnosti Calla – Sdružení za záchranu přírody, která je členem Platformy proti hlubinnému úložišti, se letos určitě vrtat nezačne. Kromě získání povolení totiž musí SÚRAO vybrat i vrtné firmy, vrtů má být na každé lokalitě několik, takže nejde o jednoduchou věc.

V harmonogramu prací se nicméně počítá se schválením průzkumných území už letos a v roce 2028 má být vybrána finální a záložní lokalita.

Martina Patočková
Martina Patočková

Martina začínala s novinařinou v agentuře ČTK a pokračovala v MF Dnes, psala pro E15 či Reportér Premium. Jenže pak zatoužila po větší samostatnosti. Ráda chodí po kopcích, plave s ploutvemi i bez nich a chtěla by kočku.