Kvůli sílícím dopadům klimatických změn a rostoucí nestabilitě světové ekonomiky zvyšuje organizace Fairtrade minimální cenu kávy. Od kroku si slibuje posílení ochrany drobných pěstitelů organizovaných ve fairtradových družstvech. Jde o první zvýšení minimálních výkupních cen fairtradové kávy po dvanácti letech.

Certifikační organizace Fairtrade obecně usiluje o to, aby farmáři v zemích v zemích Afriky, Asie a Latinské Ameriky dostali za svou náročnou práci spravedlivě zaplaceno. Navýšení minimální fairtradové ceny, tedy hodnoty, pod kterou nesmí výkupní cena fairtradové kávy klesnout, má pěstitelům poskytnou významnou podporu v dobách výkyvů na trhu, při boji s inflací v jejich domovských zemích a s dodatečnými náklady vyvolanými změnami klimatu. Vedle sucha to mohou být i intenzivní přívalové deště, jak zjistil Ekonews při nedávném rozhovoru s kolumbijským pěstitelem Bladimirem Pacheco Quinto.

Nová minimální cena zvýší základní výkupní cenu o 19 procent u kávy robusta a o 29 procent u kávy arabica. Fairtradová minimální cena za praná zrna kávy typu arabica bude od 1. srpna letošního roku nově činit 1,80 USD za libru, což je o 40 centů více. Káva arabica tvoří více než 90 procent veškeré prodané fairtradové kávy.

U přírodní robusty se cena zvýší o 19 centů na 1,20 dolaru za libru. Také příplatek za bio fairtradovou kávu byl zvýšen o třetinu, z 30 centů na 40 centů za libru. Více než polovina fairtradových kávových zrn prodaných v roce 2021 měla také certifikaci bio.

Budoucnost je nejistá

„Navzdory nedávnému prudkému nárůstu světových cen kávy se pěstitelé kávy potýkají s inflací, prudce rostoucími výrobními náklady, a naopak s poklesem úrody v důsledku klimatických změn. Mnozí opouštějí své farmy a hledají obživu jinde. Mladí lidé dnes v pěstování kávy nevidí budoucnost. Skutečnost, že se pěstitelé nemohou plodinou uživit, je pro toto odvětví tragická a představuje riziko pro budoucnost celosvětového kávového sektoru,“ uvádí Monika Firl manažerka pro kávu z Fairtrade International.

„S novou minimální cenou nabízí Fairtrade pěstitelům kávy a jejich družstvům cenovou záchrannou síť, která lépe odpovídá současné nejisté době, a přitom jim nechává otevřené dveře, aby si vydělali více, když jsou tržní ceny vyšší než nastavená fairtradová minimální cena,“ pokračuje Firl.

Palmový olej, hovězí, káva, kakao, sója a dřevo. Pokud přispívají k odlesňování, do Evropy nebudou smět

Pěstitelé kávy však i nadále čelí dramatickým výzvám. Podle dostupných údajů produkují drobní pěstitelé 60 procent světové produkce kávy, nicméně téměř polovina z nich žije v chudobě, čtvrtina dokonce v extrémní. Přestože ceny kávy byly loni relativně vysoké, zisky z jejího prodeje se nakonec kvůli nízkým výkupním cenám nepodařilo dostat k samotným pěstitelům. Studie ukázaly, že pěstitelům obvykle zůstává přibližně jedno procento z maloobchodní ceny kávy, což u šálku kávy za čtyři dolary představuje přibližně 0,04 USD na šálek (tedy zhruba 0,85 koruny). Zvýšení minimální výkupní ceny tuto situaci zlepší alespoň pro pěstitele zapojené do systému Fairtrade.

„Minimální fairtradová cena je pro pěstitele kávy zásadní, protože chrání před výkyvy, kterým čelí na trhu s kávou. Situace, které producenti čelí v celosvětovém měřítku v důsledku finančních potíží a klimatických změn, je však stále neudržitelná a upřímně řečeno ohrožuje celou budoucnost kávy,“ varuje Silvia Gonzálezová, manažerka společnosti UCA Miraflor, producenta kávy v Nikaragui, a členka správní rady sítě fairtradových výrobců v Latinské Americe a Karibiku.

Už loni káva zdražila

Káva už loni významně podražila. V srpnu to bylo v zemích Evropské unie meziročně podle Eurostatu o 16,9 procenta. Podle ředitele Fairtrade Česko a Slovensko Lubomíra Kadaněho nicméně aktuální krok nemusí znamenat další zdražení fairtradové kávy na pultech obchodů.

„Nechceme mluvit za obchodníky, ale navýšení minimálních výkupních cen nutně nemusí znamenat zvýšení cen fairtradové kávy pro spotřebitele. Toto zvýšení nebo jeho část může ‚vstřebat‘ dodavatelský řetězec,“ myslí si Kadaně. Minimální výkupní cena podle něj slouží zejména jako záchranná síť pro situace, kdy kvůli volatilitě trhu výkupní ceny výrazně poklesnou.

Kouzlo černého prášku. Recyklace lithiových baterií se do pár let stane hitem

V Česku i na Slovensku je největším prodejcem fairtradové kávy společnost Tchibo. „Informace od organizace Fairtrade jsme obdrželi, zvýšení ceny nic nemění na naší spolupráci a názoru na Fairtrade. Domníváme se však, že samotné zvýšení ceny problémy farmářů nevyřeší. Pro společné řešení problémů a zajištění udržitelnějšího pěstování kávy, bez ohledu na to, zda má některou z certifikací či nikoliv, je dle nás důležitá přímá spolupráce s farmáři, kterou jako firma realizujeme v mnoha zemích jak v rámci našich vlastních projektů, tak v rámci globálních partnerství,“ uvedla Eva Kotýnková manažerka korporátní komunikace Tchibo s tím, že se firma zaměřuje na vzdělávání a podporu farmářů v udržitelném pěstování kávy, které jim zajistí vyšší výnosy a lepší kvalitu sklizně, tedy i vyšší výdělky.

Ne všechny kávy, které Tchibo nabízí, ale nesou značku Fairtrade. Certifikované kávy obecně není na celosvětovém trhu dostatek, a proto společnost spolupracuje se všemi organizacemi, které mezinárodně uznávané certifikace udělují ─ vedle Fairtrade jsou to Rainforest Alliance a Bio.

„Nemůžeme zatím říct jak a zda vůbec to ovlivní výslednou cenu pro spotřebitele. S ohledem na vývoj cen kávy na burze jsme v loňském i letošním roce ceny některých produktů již navyšovali, nicméně dopředu nikdy případné budoucí změny cen neanticipujeme,“ dodala k vývoji Kotýnková.

Banány zatím jen v Kauflandu a Lidlu

U dalšího artiklu, banánů, se fairtradová minimální cena zvýšila od ledna letošního roku průměrně o 4,5 procenta pro banánové farmy a navíc průměrně o dalších 15 procent pro ty pěstitele, kteří banány sami přímo vyvážejí, a to na pokrytí vyšších nákladů na vývoz a balení.

Tuny lógru z kaváren jako základ pro byznys. Lidé si v něm doma mohou pěstovat houby

„Fairtradové ceny obecně podléhají pravidelným revizím a jsou neustále konzultovány. Diskuse o případném zvýšení minimální ceny nebo fairtradového příplatku u jakékoliv komodity je v rámci Fairtrade vždy velmi podrobná, zohledňuje aktuální situaci a zapojují se do ní především sami pěstitelé. V nejbližší době podobný krok u jiné komodity bezprostředně nepřipravuje,“ shrnul Kadaně.

V Česku se dlouhodobě prodává nejvíce fairtradové kakao a káva. Největší nárůst o 377 procent organizace zaznamenala v roce 2021 u fairtradových růží, třetinový nárůst pak u prodejů fairtradových banánů. U nich organizace očekává navýšení i v letošním roce, poté co je v únoru zavedl do stálého prodeje řetězec Lidl.

Co je Fairtrade

Celosvětová síť Fairtrade zahrnuje téměř 900 000 certifikovaných pěstitelů kávy ve více než 650 pěstitelských organizacích a 31 zemích. Vedle podpory v podobě fairtradové minimální ceny dostávají certifikovaní pěstitelé také fairtradový příplatek. Jsou to dodatečné finance, které investují do projektů zaměřených na zlepšení produktivity a kvality, adaptaci na klimatickou změnu, budování infrastruktury a základních komunitních služeb, které sami pěstitelé a jejich organizace označí za prioritní. Od roku 2017 získaly organizace příplatek přesahující 400 milionů eur. Současný fairtradový příplatek ve výši 20 centů za libru představuje dodatečnou hodnotu 14 až 20 procent k minimální ceně.

Irena Buřívalová
Irena Buřívalová

Irena prošla MF Dnes nebo ekonomickými týdeníky Euro a Czech Business Weekly. Nejradši píše o věčných chemikáliích v oblečení, ekologickém zemědělství, odpadech, rychlé módě a bioplastech.