Malé i větší firmy, projekty, které se zaměřují hlavně na snižování dopadů měnícího se klimatu, mají nyní už potřetí šanci přihlásit se do akceleračního programu Climate Challenge. K „vítězům“, kteří postoupili nejdále v předchozích kolech patří například Cyrkl, Forsage či Česká veganská společnost.

Zkušenosti účastníků v tom, co jim program dal, jsou hodně podobné.

„Akcelerační program nám přinesl hodně otázek, na které jsme museli najít odpovědi. Jak přesně děláme dobré věci, čím přesně pomáháme, proč je to, co děláme potřeba v té naší podobě,“ popisuje Soňa Parke za Forsage.

Zakladatelé Forsage. Foto: Archiv Forsage

Soňa a jejích pět kolegů sami sebe popisují jako „ajťáky, co milují včely“. Forsage kromě vzdělávací činnosti nabízí monitorovací senzory do úlů, díky kterým je včelař „online“ informován třeba, jaký je váhový přírůstek medu, nebo naopak úbytek zásob, jaká je v úlu teplota, zda se neděje něco neobvyklého anebo prostě jen to, jak si včely bzučí.

 

„Ačkoliv jsme i před akcelerací měli ambiciózní cíl v podobě snížení spotřeby masa o padesát procent roku 2040, neměli jsme jasnou představu o tom, jak ho dosáhnout. Zkrátka jsme neměli strategii,“ popisuje za Českou veganskou společnost také Eva Hemmerová. Právě strategii se jim díky zapojení do programu podařilo zpracovat, nastavit a nyní se jí i řídit. “Nyní posuzujeme každou aktivitu ve vztahu k naší strategii a víme přesně, na co se budeme soustředit,“ dodává.

Další plusy akceleračního programu spočívají podle zakladatelů vítězných projektů v tom, že díky mentorům a dalším expertům dokázali získat určitý nadhled a vynořit se ze své bubliny. Často totiž neumí přínosy svého podnikání předat širší veřejnosti tak, aby jim ostatní porozuměli a podporovali je.

„Když máte partu nadšených lidí, kteří milují to, co dělají, občas se stane, že to nadšení neumí popsat správnými slovy, a tak zbytek světa nechápe, do čeho že se to tak nadchli. Nebýt Climate Challenge, na spoustu věcí bychom přicházeli asi ještě dlouho,“ dodává Soňa Parke.

Kromě zmíněných dvou patří k dalším úspěšným účastníkům minulých let například projekt Cyrkl, burza druhotných surovin věnující se předcházení vzniku odpadů, nebo Fakta o klimatu. Zakladatelé Fakt o klimatu shromažďují údaje o klimatu a klimatické změně, vytváří z nich přehledné infografiky k širokému použití.

Další projekty mají šanci právě nyní. „Program je vhodný pro projekty, které mají alespoň první uživatele či zákazníky, mají pozitivní dopad na prostředí, klima, kvalitu vody, ovzduší, recyklaci, environmentální vzdělávání, jejich tým je z České či Slovenské republiky, skládá se z minimálně tří osob a alespoň jeden z nich se projektu věnuje naplno,“ popisuje Lenka Krákorová za Impact Hub, který akcelerační program organizuje. Přihlášky je možné posílat do 9. prosince.

Nezáleží přitom, zda se jedná startup, zavedenou firmu, univerzitní projekt, neziskovku, samosprávu či spin-off.

Co vybrané projekty získají? Jednoho profesionálního mentora, téměř dvě stovky expertů na konzultace, osm worskshopů, šest mastermind setkání a tři měsíce zdarma v Impact Alumni Clubu, popisuje Lenka Krákorová.

V neposlední řadě je program Impact Hubu příležitost k propojení s byznysovými hráči a investory. Což dokazuje například jeden z finalistů. Společnost Cyrkl založená Cyrilem Klepkem nedávno získala pětimiliónovou investici od fondu Tilia Impact Ventures.

 

Martina Patočková
Martina Patočková

Martina začínala s novinařinou v agentuře ČTK a pokračovala v MF Dnes, psala pro E15 či Reportér Premium. Jenže pak zatoužila po větší samostatnosti. Ráda chodí po kopcích, plave s ploutvemi i bez nich a chtěla by kočku.