Ministerstvo životního prostředí oznámilo, že zálohování PET lahví a plechovek, které by pomohlo snížit znečištění přírody a zároveň umožnilo efektivnější recyklaci těchto obalových materiálů, se brzo stane součástí návrhu zákona. Zdánlivě malému posunu předcházely tři kulaté stoly a měsíce diskusí, které vede Iniciativa pro zálohování s obcemi, obchodníky i samotným resortem.

Iniciativa pro zálohování, která sdružuje pět nápojářů, zároveň představila výsledky výzkumu zhotoveného agenturou Ipsos, podle nichž 74 procent Čechů zálohování PETek a plechovek (70 procent) fandí. Nevadí jim ani, že už nápojové obaly nebudou moci „sešlapávat“, protože lahve se musejí do obchodů vracet ve výchozím tvaru. Češi se také v průzkumu shodli, že optimální vratná záloha by měla být ve výši čtyř korun.

Na systému záloh přitom respondenti oceňují především ochranu životního prostředí (23 procent), snížení množství odpadu (18 procent) a jeho výskytu v přírodě nebo ulicích (16 procent), opakované využití suroviny a také finanční motivaci k ekologičtějšímu chování.

Zavedení záloh by podle výzkumníků Čechy od nakupování balených nápojů neodradilo. Na systému naopak vadí nutnost nosit láhve zpět do obchodů (11 procentům) a jejich skladování (desetině oslovených).

Důležitá je pro respondenty také sběrná síť. Lidé chtějí mít možnost vracet zálohované obaly v obchodech, ve kterých je nakoupili (66 procent). Kolem deseti procent se pohybují ostatní preference: sběr v blízkosti domova, ve veřejném prostoru, nebo u kontejnerů s tříděným odpadem.

Nejlepší je, když PET a plechovky příjímají všechny obchody, říká švédská expertka na zálohy

Iniciativa pro zálohování navrhuje, aby se do sběru povinně zapojily obchody s potravinami s plochou větší než 50 m2 a čerpací stanice. Spotřebitelé by tak měli možnost vracet zálohované obaly v 11 tisících míst. Pro sběr nápojových obalů se mohou dobrovolně rozhodnout i obchody s menší prodejní plochou.

Zálohovat lze leccos

Ministerstvo má teď v plánu vypracovat koncept návrhu zákona, který umožní zálohovat nejen obaly, ale i další výrobky. „Logicky se nabízí autobaterie nebo jiné produkty, které nyní končí mimo ČR, a ne zpět u výrobce. To vidím jako velkou výzvu a velké plus,“ sdělil prozatímní ministr životního prostředí Marian Jurečka.

Podle náměstka ministra pro řízení ochrany životního prostředí Davida Surého musí návrh zákona reflektovat a naplňovat aktuální Plán odpadového hospodářství a zároveň novu strategii – Cirkulární Česko 2040. „Otázka k zálohám není ano, nebo ne, jde o to – jak? Ministerstvo připraví návrh, jak v Česku zavést zálohy tak, aby všichni účastníci stávajícího systému našli svou roli,“ doplnil Surý.

Navzdory oznámení ministerstva se Česko pravděpodobně stane posledním státem, který v Evropě k zálohování přistoupí. Podle Havligerové se aktuálně systém spouští třeba na Maltě. Loni začali zálohovat Slováci. Skandinávské země jsou napřed o desítky let. Švédsko například zálohuje plechovky od roku 1984.

Irena Buřívalová
Irena Buřívalová

Irena prošla MF Dnes nebo ekonomickými týdeníky Euro a Czech Business Weekly. Nejradši píše o věčných chemikáliích v oblečení, ekologickém zemědělství, odpadech, rychlé módě a bioplastech.