Marie Tichá

Nejvíce se lakuje na zeleno v oblasti plastů a jejich biodegradability

Marie Tichá je expertou na metodu LCA, tedy zjišťování dopadů výrobků či služeb na životní prostředí od jejich počátku až po hrob. Ve speciálním podcastu ze série No Greenwashing ji zpovídal Vladimír Víšek.

Marie Tichá je expertou na metodu LCA (life cycle assessment), tedy zjišťování dopadů výrobků či služeb na životní prostředí od jejich počátku až po hrob. Ve speciálním podcastu ze série No Greenwashing ji zpovídal Vladimír Víšek.

Marie Tichá se sama s LCA setkala už v roce 1993 na konferenci v Kalifornii. Tamější expert se tehdy všech ptal, který kelímek je lepší, zda papírový či plastový.

Všichni řekli, že papírový, ale podle LCA vyšel tehdy jako méně zatěžující pro životní prostředí překvapivě ten plastový.

„Doteď není jasné, co je lepší nebo horší. Ani LCA to stoprocentně neřekne, některé kategorie ukazují, že je lepší ten kelímek, některé že horší. Záleží na vývoji technologií a obalů, a to se mění,“ uvádí Marie Tichá.

Papír je totiž náročný na spotřebu energie a vody a vykazuje velké znečištění vody. Plast je sice v tomto směru lepší, ale nevíme mnoho o konci jeho životního cyklu. To je velká neznámá, uvádí Tichá s tím, že právě to se v roce 1993 nevědělo, a proto plastový kelímek vyhrál. Dnes už víme, že velká neznámá jsou mikroplasty a jejich vliv na životní prostředí.

Co mají mikroplasty společného s DDT? Kde se nejvíce lakuje na zeleno? A kolik LCA vlastně stojí?

Martina Patočková
Martina Patočková

Martina začínala s novinařinou v agentuře ČTK a pokračovala v MF Dnes, psala pro E15 či Reportér Premium. Jenže pak zatoužila po větší samostatnosti. Ráda chodí po kopcích, plave s ploutvemi i bez nich a chtěla by kočku.