Barcelonský startup Bioo vyvinul technologii získávání energie ze zeminy. Nápad proměnil v zemědělský senzor nebo domácí lampy, které člověk rozsvítí dotknutím se listu květiny. Nyní by chtěl takto napájet například osvětlení v parcích chytrých měst. Český investiční fond investoval do Bioo dvanáct milionů korun na rozjezd výroby.

Vypadá to jednoduše. Do země se zakope palivový článek, který vyrábí energii, a ta pak napájí třeba nabíječku mobilu, nebo dokonce celý dům. Aby článek fungoval, je však potřeba déšť nebo zavlažování. Díky vodě se z půdy do baterie dostávají živiny a mikroorganismy, v baterii se živí organickou hmotou a produkují v ní protony a elektrony. Kmitající částice pak vyrábějí elektrický proud, který napájí světla nebo cokoliv dalšího.

Na tomto principu funguje nápad španělského startupu Bioo se sídlem v Barceloně, který v roce 2015 založil tehdy devatenáctiletý Španěl Pablo Vidarte. A od té doby se technologie i její použití značně vyvinuly. Jedním z výsledků je zemědělský senzor, který má být prvním stoprocentně udržitelným senzorem pro zemědělce poháněným samotnou půdou. Je navržen tak, aby nahradil drahé chemické baterie používané v zemědělství. Elektřinu z půdy vyrábí přitom s nižšími náklady než současné agrosenzory.

Tyto přístroje většinou sbírají data o dění na poli a umějí například automaticky spouštět zavlažování, když přijde sucho. V parcích a zahradách zase večer rozsvěcují lampy. „Ověřili jsme si, že půda nám může dodávat čistou elektřinu. Nyní jsme připraveni své řešení nabídnout zemědělcům. Abychom ho ale byli schopni prosadit po celém světě, potřebujeme silnou obchodní a marketingovou podporu,“ uvádí Vidarte.

Zdroje nebyly a nejsou na jedno použití. Musíme je opětovně používat, stejně jako v minulosti

Dotkni se rostliny a už to svítí

Část peněz firma Bioo získala od česko-slovenského investičního fondu Tensor Ventures Romana Smoly a Martina Drdúla, který se specializuje na investice do takzvaných „deep tech“ startupů. Jde o firmy, jež vyvíjejí produkty postavené na nejnovějších vědeckých poznatcích. Do Bioo a jeho vývoje agrosenzorů investuje půl milionu eur, tedy přes 12 milionů korun. „Jednali jsme s mnoha investory z celé Evropy a Tensor Ventures jsme zvolili kvůli tomu, že má cit pro rovnováhu mezi byznysovou stránkou věci a zdravým tempem, kterou deep tech startupy, jako jsme my, vyžadují,“ vysvětluje Vidarte.

Další misí firmy je napájení světel v zahradách pomocí několika metrů čtverečních zeminy. Stejně tak Bioo vyvinula a prodává domácí lampy, které lze zapnout či vypnout dotknutím se listu rostliny. „Rostliny mají schopnost vnímat změny frekvencí. Pomocí našeho systému Bioo se dotek lidské ruky na rostlině přemění v napětí, protože rostliny reagují na tuto frekvenční změnu. Navíc jsou rostliny vodivá tělesa, takže můžeme toto napětí zachytit a použít k aktivaci elektronických systémů, jako je zapnutí světel, zvuků nebo dokonce obrazovek,“ vysvětluje Vidarte. Spuštění dotykem člověka funguje bez ohledu na povětrnostní prostředí. Ani déšť, ani vítr tento systém neovlivní.

Bioenergie zažívá celosvětový boom. Pomůže snížit závislost na ruském plynu

Investoři: technologie míří správným směrem

Čeští investoři z Tensor Ventures pro Ekonews říkají, že k většině deep tech investic se dostanou díky tomu, že v komunitě mají kontakty. Navíc aktivně spolupracují se sítí globálních inkubátorů a akcelerátorů. S Vidartem se o investici začali bavit před necelým rokem. Právě investoři by měli být těmi, kdo dokážou zhodnotit nápad kritickým okem a odlišit bláznivou vizi od záměru, který má šanci na trhu uspět. „Pro nás je důležité, kdo za startupem stojí, jak vypadá tým. Pablo je osobnost a je skvělým příkladem nové generace podnikatelů. Dokázal k sobě přitáhnout špičkový tým nadšenců a odborníků,“ podotýká Martin Drdúl, partner v Tensor Ventures.

Co se týká technologie, firma už na ni má evropský patent a princip vyzkoušela v reálných přírodních podmínkách. Nyní s agrosenzorem míří do zemědělství. „Podle toho, s jakým zájmem reagují výrobci elektronických zařízení, se kterými se lidé z Bioo baví, se nezdá, že by technologie nemířila správným směrem,“ uvádí Drdúl.

Stejně jako u každého deep tech startupu i technologii firmy Bioo čeká ještě dlouhá cesta k masové využitelnosti. „Teď jde o to vyrobit různé typy zařízení pro různé účely. Na senzor používaný v zemědělství potřebujete zařízení se zcela jinými parametry než například na to, abyste byla schopna osvětlit park,“ dodává Drdúl. Startup má nyní dvacet zaměstnanců a jeho agrosenzor se používá v Seville a na Ibize, další v Německu a Francii se instalují.

Kompostárny zvládnou i kousek plastu nebo živočišný odpad, říká kompostář

Parky osvětlené bez elektrického vedení

Kromě agrosenzorů se tým Bioo věnuje pilotním projektům v Barceloně a dalších městech, kde se technologie testuje pro nasazení ve větším měřítku. Mělo by pak být možné na témž principu zkonstruovat zařízení, která jsou schopna z půdy vyrábět elektřinu a bez emisí napájet světla v parcích či domech. „To je perspektiva, která bude dostupná za pět až osm let,“ odhaduje Drdúl.

Bioo je v současnosti jedinou firmou, které se podařilo dotáhnout princip získávání energie ze zeminy do fáze patentované technologie, která má nakročeno k průmyslovému využití. Zajímavou alternativou takzvaných clean tech technologií je také nápad, na němž pracuje Technická univerzita v Delftu s nizozemskou společností Kitepower. Společně vyvinuli vzdušné draky, tedy kity, které během letu dokážou z proudícího vzduchu rovněž vyrábět energii a transportovat ji na zem. Brzy je začnou vyrábět.

Zuzana Keményová
Zuzana Keményová

Zuzana je zapálená propagátorka témat ochrany životního prostředí, CSR, vědy a inovativních (pokud možno prospěšných) nápadů. Dvanáct let pracuje jako redaktorka Hospodářských novin a spolupracuje i s dalšími médii, pokud to má smysl. Vystudovala žurnalistiku na Univerzitě Karlově.