Novorozenci mají tenkou, jemnou pokožku, která ještě není zvyklá na napětí z vnějšího světa, a proto je výběr plenky důležitým rozhodnutím. U některých dětí poznáte nepříjemnou reakci na nevhodnou plenu vyrážkou. Jiné děti viditelnou kožní reakci nemají, přesto pláčou, jsou podrážděné a na vině jsou nepříjemné pocity způsobené reakcí na citlivé pokožce, o kterých jako rodič nemusíte vědět. Na dnes často proklamovanou šetrnost plenky má vliv mnoho faktorů. Od jejího střihu, správného nasazení, přes ekologický výrobní proces až po použité materiály, které přicházejí do styku s dětskou pokožkou.

Stále více rodičů volí pro své miminko plenky kategorie EKO, a to obvykle ze dvou základních důvodů. Prvním je skutečnost, že rodiče chtějí pro své miminko výrobek, který v sobě obsahuje co nejméně látek nepřirozeného původu. Druhým důvodem je dopad výrobků, které každý z nás v běžném životě používá, na životní prostředí a touha snížit svou vlastní ekologickou stopu.

Nejsou EKO plenky jako EKO plenky

Bohužel svět ekologických produktů není pro spotřebitele jednoduchý na orientaci. Někteří výrobci se snaží svést na vlně stoupající obliby eko produktů, ovšem s minimálními investicemi do změny výroby. Mnohé produkty jsou proto „tak trochu“ ekologické nebo mají jen eko obalový materiál či určitou část výrobku. Za to marketing je „hodně“ eko a jeho cílem je vytvořit dojem, že se jedná produkt, který byl vyroben způsobem šetrným k životnímu prostředí. Ostatně, na trhu existuje již pojem, který se pro zelený marketing výrobků, které ve skutečnosti nejsou příliš environmentálně zodpovědné používá, a to greenwasching. Takový produkt má obvykle příznivější cenu, díky nižším nákladům do ekologické výroby, a získává tím určitou nefér obchodní výhodu. V kategorii ekologických plen tomu není jinak.

Pokud patříte mezi maminky, které si chtějí kromě dobrého pocitu ze značky EKO koupit také kvalitní produkt, pak je třeba se zajímat o tři oblasti:

  1. Způsob, jakým jsou plenky vyráběny,
  2. Materiály, ze kterých jsou plenky vyráběny,
  3. Způsob, jakým jsou plenky likvidovány

Jak probíhá výroba

Nejdůležitější oblastí, která dělá eko plenky eko plenkami je způsob, jakým jsou vyráběny. A je to také oblast, kde jsou rozdíly mezi výrobci největší. Někteří výrobci věnují pozornost pouze stránce materiálů, se kterými přichází dítě do styku a ekologičnosti výroby se nevěnují.

Na jaké otázky se zaměřit:

  • Jsou komponenty a materiál použitý při výrobě lokální nebo jejich jednotlivé části letí z různých zemí přes půl světa? Jaká je proto CO2 stopa výroby plenek?
  • Jsou suroviny, jako je dřevo či bavlna, pěstované udržitelných způsobem? Využívá výrobce dodavatelé surovin s certifikátem udržitelné produkce?
  • Vzniká při výrobě odpad, který poškozuje životní prostředí nebo je odpad z výroby opětovně použitý jako zdroj energie pro novou výrobu?
  • Získaly plenky některý z typů nezávislých eko značek s přísnými kritérii jako je například Nordic Swan (jde o jednu z nejpřísnějších certifikací)

Z jakých materiálů jsou plenky vyráběny

  • Jsou plenky běleny chlórem? Obsahují parfémy nebo krémy? Používá se v nich latex?
  • V čem je zabalené absorpční jádro? Jedná se o netkanou textilii?
  • Je výrobce transparentní v komunikaci týkající se složení?

 Jak se plenky likvidují

Na trhu s jednorázovými plenkami dnes neexistují plenky, které by byly sto procentně biologicky odbouratelné. Mimo jiné i proto, že žádný zpracovatel bio odpadu nepřijme odpad, který obsahuje ten lidský, čistě z hygienických důvodů. Ovšem platí, že čím ekologičtější je výroba a čím méně chemických látek v pleně, tím ekologičtější je možná likvidace.

Běžná jednorázová plena bělená chlórem by neměla být jít do spalovny, protože uvolňuje do ovzduší toxické látky. Plenky ale končí ve směsném odpadu a ten putuje buď do spalovny či na skládku. Na té se směs materiálů po pár hodinách použití rozkládá až stovky let.

Oproti tomu kvalitní ekologické pleny se rozpadají za tři až pět let.

Podle průzkumů nosí děti plenky průměrně 2,5 roku. Každé z nich vyprodukuje čtyři až pět tisíc jednorázových plen a více než jednu tunu odpadu, která zůstává na skládkách. Volba kvalitní ekologické pleny je tedy zdravou volbou nejen pro prvních 2,5 roků života dítěte, nýbrž, celoživotní investicí do jeho kvalitní budoucnosti ve zdravém životním prostředí.

Kamila Paličková
Kamila Paličková

Kamila je zakladatelkou finančně poradenské firmy Aido Group, kterou před dvěma lety opustila a dnes se věnuje pomoci ohroženým zvířatům. Proto založila projekt Redline expedition, která spojuje dobrovolníky, zážitkové cestování a organizace převážně v Africe. Zároveň je zakladatelkou společnosti dovážející eko plenky Muumi Baby na český a slovenský trh.