Začátek školního roku je za dveřmi, a proto jsme se porozhlédli po udržitelných a ekologických školních pomůckách. Přinášíme vám několik tipů na výrobky, které jsou ohleduplné k životnímu prostředí i ke zdraví dítěte. A na závěr také jeden tip na dobrý skutek.

Než si nachystáte nákupní seznam věcí do školy, proberte nejdřív šuplíky a využijte to, co už doma máte. To je asi nejšetrnější způsob jak k planetě, tak k vaší peněžence. Před koupí nové věci se také poptejte třeba kamarádů starších dětí a zjistěte, jestli by po nich vaše děti nemohly něco zdědit.

Pokud už se chystáte nakupovat, podívejte se po věcech z druhé ruky. Ať už po oblečení, školní brašně, penálu. V on-line bazarech se dají koupit i úplně nové věci, které původní majitel nevyužil.

Když vyrazíte do obchodu nebo na internet pro nové věci, dbejte spíše na kvalitu než na kvantitu. Zkuste také dát přednost českým výrobkům, případně výrobkům z přírodních a rozložitelných materiálů. Tady jsou tipy na některé z nich.

Svačinu do bavlny místo do plastu

Plastové svačinové boxy můžete nahradit látkovými obaly. Jsou nejen šetrnější k přírodě, ale taky lehčí, což uleví zádům vašeho školáka.

Ekologické svačinové kapsy šije například značka MagsBags. Ač na první pohled nevypadají rozměrně, podle popisu se do nich vejdou i tři obložené rohlíky, a to už je pořádná svačina. Kapsa je dvouvrstvá, svršek je ze stoprocentní bavlny, vnitřní látka z nylonu s voděodolnou vrstvou je také atestovaná na styk s potravinami, bez olova a ftalátů. Vnitřek kapsy můžete snadno otřít, celou ji pak můžete vyprat v pračce. MagBags podporuje české výrobce a dodavatele látek.

Popularitu získávají i ubrousky z včelího vosku. V podstatě jde o bavlnu a včelí vosk, díky kterému je ubrousek opakovaně použitelný a snadno omyvatelný. K mání jsou například na e-shopu biooo.cz od Včelařství Balaštík. Cena je vyšší, 240 korun za dva kusy, ale můžete je používat, na rozdíl od třeba stahovací plastové fólie, stále dokola.

Na svačiny (třeba jablko nebo banán) můžete využít i látkové sáčky z kompostovatelné tkaniny Frusack. Český výrobek, za kterým stojí dvě podnikatelky Hana Fořtová a Tereza Dvořáková vznikl hlavně jako alternativa k plastovým sáčkům na ovoce, zeleninu nebo pečivo, dá se ale využít různě.

Samozřejmostí by měla být opakovaně použitelná láhev na vodu. Kupovat dítěti každý den vodu nebo sladké pití v plastu je zátěží nejen pro přírodu, ale i váš účet. Nabídka je v tomto směru už hodně široká. Vychytané i designově krásné láhve nejen pro děti, ale i pro dospělé do práce nabízí třeba e-shop Econea.

Místo igelitu látka nebo papír

Nejlepší obal je žádný obal. Školy ale zpravidla na obalování sešitů a knih trvají, obaly je navíc chrání a prodlužují jejich životnost. Nemusí to ale skončit nákupem igelitových obalů, alternativy existují.

Tou první může být opět látka, konkrétně bavlněné plátno, ze kterého šije obaly na sešity značka Lenella. Vstupní náklady jsou sice vyšší než v případě igelitového obalu (formát A5 stojí 79 Kč, A4 129 Kč), obaly jsou ale pratelné a dají se využít opakovaně. Velikosti odpovídají klasickým rozměrům školních sešitů A4, A5 a A6. Dá se domluvit i na obalech šitých na míru konkrétní učebnici.

Obaly si ale můžete vyrobit doma spolu s dětmi a spojit tak příjemné s užitečným. K výrobě se dá využít materiál, který už máte k dispozici, třeba zbytky balicího papíru. Obal se pak dá různě nazdobit, orazítkovat, pokreslit nebo polepit nálepkami. Návodů na výrobu je plný internet, my nabízíme jeden opravdu jednoduchý z „abíčka“.

Sešity z recyklovaného papíru

Pokud vás škola sešity nevybaví sama a výběr je na vás, dívejte se po těch z recyklovaného papíru. V nabídce by je dnes měla mít i běžná papírnictví. Některé sešity disponující recyklovaným papírem uvnitř, vršek je ale z papíru křídového, který se recyklovat nedá a patří do směsného odpadu.

Skutečně eko-friendly sešity vyrábí třeba papírnictví Papírna. Jsou ze stoprocentně recyklovaného papíru, vybrat si můžete z desítek barev a různých provedení. Papírnictví má kamenný obchod v pražských Holešovicích a také e-shop.

Pera z papíru, dřeva i recyklovaného plastu

Opět nejdřív proberte šuplíky a zjistěte stav vašich psacích potřeb. Pokud máte doma v zásobě pera, do kterých se dá koupit nová náplň, nevyhazujte je a znovu je naplňte.

Pokud se poohlížíte po nových, sáhněte raději po plnicích perech než po jednorázových. Šetrné k přírodě jsou třeba psací potřeby z recyklovaného plastu. Ty nabízí například výrobce psacích potřeb Pilot ve svojí řadě BeGreen. Přívětivé k přírodě jsou také propisky a pera vyrobená ze dřeva nebo z recyklovaného kartonu.

Třeba plnicí pero s dřevěnou rukojetí může být vhodné i pro první psaní, a to díky ergonomickému tvaru, který pomáhá se správným úchopem. Pero se dá plnit bombičkami nebo vybavit plnitelným zásobníkem na inkoust.

Kreslení mohou dětem zpestřit voskovky ze včelího vosku. Jsou zdravotně nezávadné, nešpiní ruce a z omyvatelných povrchů je lehce omyjete teplou vodou.

Školní batoh z recyklovaného plastu

Německá značka Ergobag si zakládá na šetrnosti k přírodě. Její školní batohy jsou výhradně z materiálů vyrobených z recyklovaných PET lahví. Společnost je také členem mezinárodní organizace Fair Wear Foundation, která se dlouhodobě snaží o zlepšení pracovních podmínek v oděvním průmyslu.

Pomoc matkám samoživitelkám

A protože udržitelnost je i o mezilidských vztazích, na závěr vám přinášíme tip na dobrý skutek. Klub svobodných matek umožňuje zaslání finančního daru, za který nakoupí školní pomůcky dětem rodičů samoživitelů. Jejich situaci, která je často už tak komplikovaná, ještě zhoršila pandemie koronaviru. Proto věříme, že taková pomoc má smysl.

Veronika Němcová
Veronika Němcová

Veronika se novinařině vyučila v redakci MF Dnes, kde se s Martinou seznámily. Později psala pro Forbes či Měšec.cz. V Ekonews má na starosti hlavně finance. Ráda řídí elektrická auta, miluje běhání brzy ráno a plavání pozdě večer.