Internetový obchod Econea, hlídající si ostražitě udržitelnost prodávaných produktů, nyní posouvá dále i způsob doručování. Na místo krabice bude lokálně doručovat ve spolupráci s Liftagem v sáčku na vícero použití od Frusacku.

Econea nyní doručuje zboží a kosmetiku v použitých krabicích, s výplňovými materiály z jiných balíků a bez plastů. Nyní chce jít ještě o krok dále.

„Největší ekologickou stopu v e-shopu tvoří balíky a výplně, ve kterých posíláme zákazníkům objednávky. Od úplného počátku se proto snažíme odpady různými cestami minimalizovat, protože udržitelnost je v samotné esenci našeho podnikání. A tak když za námi Frusack s Liftagem přišli s tím, že bychom mohli po Praze doručovat zcela bezodpadově v opakovaně použitelných obalech, tak nás to nadchlo,“ popisuje zakladatel Econea.cz Pavel Milan Černý.

Tato možnost doručování je nyní možná v Praze a blízkém okolí. Zákazník si může k expresní dopravě s Liftagem, kterou Econea nabízí už nyní, vybrat za příplatek 55 korun i Frusack jako transportní obal. Podle Pavla Černého se do něj většinou objednávka drobnějších věcí vejde, a když je její součástí třeba prací prášek, nebo plenky, tak ty nebalí vůbec.

Zakladatelky Frusacku Hana Fořtová a Tereza Dvořáková s Pavlem Milanem Černým, spoluzaklatelem Econea. Foto: Econea

Frusack takto dostane zákazník za dobrou cenu, běžně stojí dvakrát tolik, a může ho dále používat na nákupy zeleniny, ovoce a dalších. Samotný sáček je vyroben z kukuřičného škrobu a jeho zakladatelky Hana Fořtová a Tereza Dvořáková zdůrazňují, že je vyroben v České republice. Do budoucna chystá Econea i doručování v sáčku větší velikosti.

Opakované použitelné sáčky se dostaly ještě před koronavirovou pandemií i do nabídky velkých obchodních řetězců. Ty je ale nabízejí za řádově nižší cenu vzhledem k centrální a obří výrobě, často v Asii.

Pro Liftago je tento způsob doručování další krok k udržitelné logistice, o kterou se jeho zakladatel Ondřej Krátký snaží. Doručování zboží nabízí původně zcela taxikářská firma pro větší města, nyní jich je dvacet. Liftago takto využívá řada e-shopů, včetně největší Alzy. Výhodou je, že Liftago nabírá zboží ze skladu, prodejny, či jiného místa expedice v daném městě, kam ho zároveň doručuje. To tak nemusí do depa za městem. A tím pádem nemusí být ani tolik baleno, aby se ochránilo před možným poškozením na třídících pásech.

„Výhodou je nejen rychlost a přesnost doručení, ale nižší ekologická stopa díky tomu, že Liftago zajišťuje pro doručení řidiče z bezprostředního okolí skladu, pobočky nebo expedice,“ uvádí Ondřej Krátký.

Martina Patočková
Martina Patočková

Martina začínala s novinařinou v agentuře ČTK a pokračovala v MF Dnes, psala pro E15 či Reportér Premium. Jenže pak zatoužila po větší samostatnosti. Ráda chodí po kopcích, plave s ploutvemi i bez nich a chtěla by kočku.