Když se člověk pustí do domácí výroby energie s pomocí fotovoltaických panelů, může ho potrápit ledacos. Od banalit, jako je málo místa na střeše nebo příliš stínu od okolních stromů, až po zásadní věci typu používání nekvalitních komponentů firmami, které elektrárnu instalují.

Rozmach výroby elektřiny ze slunečního svitu umožnil spoustě domácnostem snížit účty za energie. Zároveň ale přinesl některé problémy, s nimiž se klienti energetických společností dosud v tuzemsku nesetkávali. Ekonews přinášejí krátký návod, jak vyřešit nejčastější problémy při instalaci a provozu domácích solárů.

Problém č. 1: Vágní smlouva

Člověk by měl zpozornět už při podpisu smlouvy s dodavatelem, která může být napsána vágně a bez důležitých informací.

Řešení: Ze smlouvy by mělo být jasné, co klient kupuje, za jakou cenu a v jakém dodacím termínu. „Také je důležité si včas určit, kdo vyřídí připojení k síti, kdo zajistí vyřízení dotací a jaká je konečná sjednaná cena dle položkového rozpočtu, který by měl být přílohou smlouvy,“ uvádí Luděk Lošťák, obchodní a technický ředitel společnosti Zero Living, která se instalací fotovoltaických elektráren zabývá. Klient by také měl být seznámen s materiálovými standardy, aby se vyvaroval nemilých překvapení při instalaci.

Problém č. 2: Příliš členitá střecha

Někdy je střecha tak členitá, že nemá dostatečný kus volné plochy. „Není pak místo, kam by se dal položit dostatečný počet fotovoltaických panelů,“ říká Jiří Vrábel ze skupiny SolidSun, jež soláry instaluje. Podobná situace může nastat i u starší střechy. „U starších staveb zase bývá problém nosnost krovů,“ připomíná Vrábel.

Řešení: V těchto případech lze místo na střeše nahradit například zahradou, takzvanou zahradní fotovoltaikou. Panely se umístí na speciální konstrukci přímo na zahradě domu.

Problém č. 3: Na střechu nedopadá dost paprsků

Někdy na střechu vrhají stín stromy, hromosvody, komíny nebo jiné budovy v okolí.

Řešení: odstranit překážky, které panelům stíní. Pokud překážky nejdou odstranit, lze panely rozdělit na více takzvaných stringů, jakýchsi větví. „Je možné je nasměrovat rovnoměrně na východ či západ, a tím optimalizovat výkon dle spotřeby domácnosti a potřeb zákazníka. Částečné zastínění lze řešit optimizérem (zařízení, které dokáže zvýšit účinnost solárních panelů, pozn. aut.),“ vysvětluje Pavel Matějovič, provozní ředitel společnosti Schlieger, dalšího z tuzemských hráčů na poli instalace fotovoltaických elektráren. Potřebný úhel panelu pro nejlepší účinnost se pak řeší přizvedávací konstrukcí.

Problém č. 4: Pozor na sliby o přetocích

Někteří dodavatelé slibují výhodné prodeje přetoků elektrické energie do sítě. Jenže se snižuje počet míst, kde je ještě možné připojit FVE do sítě. Distribuční síť není připravena na takový nápor. Domácností, které do sítě nebudou puštěny, navíc bude přibývat.

Řešení: Spoléhat se na prodej nadbytečné elektřiny nejde. „Domácí FVE dává smysl, pokud je správně nastavena na spotřebu domácnosti. K tomu je možné přidat například ukládání do baterií či nabíjení hybridního vozu či elektroauta,“ vysvětluje Lošťák ze Zero Living.

Mračna nad soláry. S rekordním zájmem o fotovoltaiku přibylo spekulantů a problémů s připojením

Problém č. 5: Nevhodné místo pro technologie

Technologie fotovoltaické elektrárny potřebují místo s konstantní teplotou nad deset stupňů Celsia. Technická místnost by měla tento parametr splňovat.

Řešení: Pokud dům nemá technickou místnost, dá se technologie umístit do garáže. Dále je vhodné dodržet pár základních pravidel v rámci stavební připravenosti. „Například bezpečný odstup od jiných zařízení a technologií, včetně vodovodních přípojek a odpadů. Důležité je také zajistit vhodné větrání v místnosti a bezprašnost prostředí,“ připomíná Vrábel ze SolidSun.

Problém č. 6: Nedostupnost wi-fi

Každý střídač musí být online. „Bez připojení k internetu není možná dálková správa ani diagnostika a klient nemůže používat aplikaci,“ podotýká Jan Hájek, vedoucí obchodního oddělení společnosti Solarfy instalující fotovoltaické elektrárny.

Řešení: V místě instalace musí být internet, a to buď prostřednictvím bezdrátové sítě (wi-fi), nebo LAN.

Problém č. 7: Nekvalitní komponenty

Řada dodavatelů se spoléhá na to, že zájemci o fotovoltaiku nejdou při výběru do detailu. Snadno se tak může stát, že se v instalaci objeví například nekvalitní jističe, které ani nemají certifikaci pro využití v rámci Evropské unie. „Pro laika to může být těžko zjistitelné, na což bohužel tito dodavatelé spoléhají,“ varuje Lošťák ze Zero Living.

Řešení: Nezbývá než pečlivě prostudovat nabídku, položkový rozpočet a podívat se i na jednotlivé instalované komponenty, které by v rozpočtu měly být uvedeny.

Podrobný návod, jak na soláry na panelácích: změřit spotřebu a připravit se na spoustu otázek

Problém č. 8: Špatné zapojení eletrárny

Se stoupajícím počtem poměrně nezkušených instalačních firem stoupá také riziko nesprávného zapojení. Aniž by tyto firmy měly zkušenosti či skutečnou odbornost, zapojují elektrárny a často ani nepočítají s dodatečným zatížením střešní konstrukce. „Například opomenou započítat váhu sněhu v zimě,“ dává příklad Vrábel ze SolidSun.

Řešení: Vybrat opravdu spolehlivého dodavatele, který má za sebou prokazatelné zkušenosti a důvěryhodné reference.

Problém č. 9: Nedostatečný servis

Některé instalační firmy po zapojení FVE elektrárny neposkytují odpovídající servis. To může komplikovat využívání elektrárny, či ji dokonce zcela vyřadit z provozu.

Řešení: Už při výběru instalační firmy by se měl klient dobře informovat na dostupnost servisních služeb u vybrané společnosti. „Je důležité mít možnost se i v dalších letech užívání FVE obrátit na spolehlivého partnera, který dokáže odborně a rychle pomoci s odstraněním případných nedostatků a problémů při provozu,“ připomíná Vrábel.

S fotovoltaikou na paneláku nemusí souhlasit všichni v domě. I tak může vzniknout

Problém č. 10: Nedostatečná kapacita baterií

Během provozu fotovoltaické elektrárny závady příliš často nevznikají. Ovšem někdy může dojít k omezení provozu nebo výkonu. V průběhu času se zvýšením počtu připojených zařízení může projevit nedostatečná kapacita baterií.

Řešení: Kapacitu baterií lze navýšit stejně jako výkon systému. „Ve většině případů se jedná o drobnost, kterou lze vyřešit telefonicky. V opačném případě je připraven vyjet servisní tým,“ ubezpečuje Pavel Matějovič ze společnosti Schlieger.

Zuzana Keményová
Zuzana Keményová

Zuzana je zapálená propagátorka témat ochrany životního prostředí, CSR, vědy a inovativních (pokud možno prospěšných) nápadů. Dvanáct let pracuje jako redaktorka Hospodářských novin a spolupracuje i s dalšími médii, pokud to má smysl. Vystudovala žurnalistiku na Univerzitě Karlově.