Chci inspirovat milion lidí k přechodu na elektromobil a čistou energii, píše o sobě Jan Staněk alias Electro Dad na svém účtu na You Tube. V posledních týdnech se věnoval vyvracení nejčastějších mýtů spojených s používáním elektromobilu. Které to jsou?

Nemůžete lidem nutit elektromobily, říkají jejich odpůrci. Nemůžete ničit planetu spalováním fosilních paliv, prohlašují příznivci. Debata o výhodách a nevýhodách elektromobilů se i kvůli vyhraněnému pohledu na ně ale často zvrtne do absurdních argumentů.

Electro Dad Jan Staněk nezastírá, že je nadšeným elektromobilistou. V následujících krátkých, zhruba dvouminutových videích se vypořádává s nejčastějšími námitkami, které se vůči elektromobilům objevují.

Má za sebou pět let zkušeností života s elektromobilem. Pro někoho to může být dost, pro jiného nikoliv. Každopádně tady jsou jeho postřehy:

1. Nedojedu, kam potřebuji

„Dojezd tisíc kilometrů je u elektromobilů zatím nedostižný. Když ale vezmete v potaz, jak daleko běžně jezdíte, dobití párkrát do měsíce vám bude připadat dostatečné.“ (Jan Staněk)

2. Není kde nabíjet

„Veřejných nabíjecích míst je v Česku nyní 2600 a za poslední dva roky se jejich počet zdvojnásobil. Na každý nabíjecí bod tak dnes připadá pět elektromobilů“ (Jan Staněk)

3. Elektromobily jsou neekologické a jejich baterie nevydrží

„Akumulátor v elektromobilu vydrží tři tisíce nabíjecích cyklů, což při maximálním dojezdu 400 kilometrů znamená 1,2 milionu ujetých kilometrů.“ (Jan Staněk)

4. Kvůli nabíjení elektromobilů budou blackouty

„Některé elektromobily jsou už dnes připravené na to, že mohou elektřinu do sítě i dodávat. To znamená, že nám odběrové špičky budou moci snižovat.“ (Jan Staněk)

5. Žít v bytě se s elektromobilem nedá

„Zhruba třetina majitelů elektromobilů nemá zásuvku tam, kde bydlí. Mohou ale nabíjet v práci, před školou, před obchodním centrem nebo třeba před kinem. Nabíjecí stanice rostou všude.“ (Jan Staněk)

6. Nemohu v elektromobilu topit, aniž bych zkrátil dojezd na polovinu

„S tepelným čerpadlem se dojezd sníží o zhruba deset procent, bez něj o dvacet až pětadvacet.“ (Jan Staněk)

7. Elektromobily nejsou ekologičtější než spalovací auta

„U Škody Enyaq to trvá zhruba 80 tisíc kilometrů, aby se dostala do bodu ekologického zvratu, od něhož bude ekologičtější než vůz se spalovacím motorem.“ (Jan Staněk)

8. Je to slepá ulička. Počkám si na vodík

„Je velice nepravděpodobné, že by se v osobní dopravě vodíkové elektromobily nějak výrazně prosadily.“ (Jan Staněk)

9. Co když elektromobil začne hořet?

„V přepočtu na ujetou vzdálenost je v elektromobilu oproti autu se spalovacím motorem desetkrát menší pravděpodobnost, že by baterie začaly hořet.“ (Jan Staněk)

10. Elektromobily jsou nuda

„Vy na to na křižovatce šlápnete a to auto vás krásně a příjemně zatlačí do sedačky a nic v provozu kolem vás nemá takové rychlení.“ (Jan Staněk)

Redakce

Ekonews je web o udržitelnosti, který hledá v ekologických tématech ekonomické souvislosti a mezi byznysmeny chuť dělat věci ohleduplněji k životnímu prostředí.