I trh s hračkami reaguje na fakt, že planetu máme jen jednu. Je tu patrná poptávka po hračkách, které jsou vyrobené s ohledem k životnému prostředí. Taky ale vznikají hračky, deskové hry či knihy, které se snaží nenásilnou formou přiblížit dětem, jak se o naši planetu s ohledem na budoucnost lépe starat. Přinášíme tipy na některé z nich.

Nedávno u nás doma přistála krabice s legem. Obsahem bylo auto na elektrický pohon a nabíjecí stanice, kde můžete auto natankovat prostřednictvím větrné turbíny a solárního panelu. Když to moje sedmiletá dcera dostavěla a začala si hrát, napadlo mne se jí zeptat, zda ví, k čemu je onen solární panel a vrtule. Nevěděla. Tím jsem dostala šanci vysvětlit jí princip ekologického způsobu cestování.

Jaké další takové hračky, hry či knihy, které hravě ukáží dětem něco z ekologie, jsou na trhu?

Redakce Ekonews.cz oslovila majitele českých hračkáren jako je Agátin svět či Hračkotéka a také české vydavatele knih jako Meander či výrobce hraček Dino Toys (tuto firmu založil autor známé hry Dostihy a sázky Ladislav Mareš). Podívali jsme se i na nabídku malých ekologických výrobců hraček Pipasik a Pikle. Sestavili jsme pak na základě našeho malého průzkumu seznam deseti „eko“ tipů na dárky pro malé i velké, které nás zaujaly. Využít je můžete třeba jako odměnu za vysvědčení.

Recyklujeme – papírové korálky

Papírové korálky. Poskytnuto serverem agatinsvet.cz

Máte doma nepoužívané noviny, časopisy či staré knihy? Tak z nich si mohou děti vyrobit pomocí přístroje barevné korálky. Stačí malá chvíle a budou mít spoustu originálních korálků k dalšímu tvoření. Hotové korálky lze pro zpevnění přelakovat.

Lanovka z plechovky

Poskytnuto serverem agatinsvet.cz

Recyklujte plechovku od nápoje a vyrobte si lanovku. Děti si ji mohou naistalovat v pokoji a sledovat, jak jezdí nahoru a dolů. Sada obsahuje vše potřebné k výrobě lanovky, navíc budete potřebovat jen plechovku, baterky a křížový šroubovák.

Bez odpadků

Poskytnuto serverem agatinsvet.cz

V knize s názvem Zero waste pro děti (nakladatelství Albatros media) najdete mnoho tipů a výzev, jak omezit vytváření dalších odpadků a taky společně s vašimi ratolestmi zjistíte, že to vlastně ani není tak složité. S pomocí této knížky se celá rodina naučí recyklovat staré oblečení, namíchat si vlastní ekologickou kosmetiku, připravit si úsporná jídla i nápoje a vyrobit si praktické pomocníky z odpadových materiálů.

Fotosyntéza

Fotosyntéza. Poskytnuto společností Dino Toys

Česká firma Dino Toys vydala v předchozích letech dvě zajímavé hry. Jedna z nich se jmenuje Fotosyntéza – strategická zelená desková hra pro celou rodinu. V malém, ale úrodném lese soupeří několik různých druhů stromů o své místo pod sluncem a o rozšíření svých semínek. Jak každý strom roste, jeho listy zachycují sluneční paprsky, sbírají body světla a vrhají stín na okolní menší stromy. Když strom dosáhne konce svého životního cyklu, hráč za něj získá body podle úrodnost místa, ve kterém vyrostl.

Planeta

Rodinná hra Planeta. Poskytnuto společností Dino Toys.

Planeta je další rodinná hra z dílny Dino Toys se zajímavými komponenty – 3D planetami a magnetickými dílky znázorňujícími kontinenty. Ve hře si budujete vlastní planetu, na níž se snažíte nalákat nejrůznější zvířata.

Jezevec Chrujda krotí kůrovce

Zdroj: Nakladatelství Meander

Kniha od Petra Stančíka o známém jezevci Chrujdovi, který žije v lese a zažívá pokaždé nějaké dobrodružství. V tomto díle hledá se svými přáteli způsob, jak zbavit les kůrovců, a ukáže se, že to není vůbec snadné. V příběhu není naznačené „reálné“ řešení, ale upozorňuje děti na reálné problémy našich lesů a podněcuje hovory rodičů a dětí o tématu.

Lesní soud

Zdroj: Nakladatelství Meander

Kniha od Bohumíry Peychlové je dobrodružným příběhem dvou sester, jejichž kamarád jezevec se stane obětí pytláků. Pytlák je chycen a stane před Velkým lesním soudem. V příběhu kromě lidí a zvířat vystupují také nadpřirozené bytosti, jejichž schopnosti pomáhají dávat v lese do pořádku to, co lidi napáchali.

Na chvíli ven

Poskytnuto serverem pipasik.cz

Firma Pipasik vyrábějící v ČR vyrábí knihy a hračky z papíru, které jsou zároveň vždy inspirované prvky montessori, má ve své nabídce knihu s titulem Na chvíli ven. Říká jí „sešit nejen na prázdniny“. Děti přivádí do kempu, kde budou spát v obytném autě, které si musí samy postavit. Naučí se, jak číst mapu či jak se orientovat v přírodě.

Palmy na severním pólu

Poskytnuto webem Pikle.cz

Další malá česká firma Pikle vyrábí v ČR hračky z přírodních materiálů a v nabídce má i knihy. Knížka Palmy na severním pólu přináší ucelený pohled na to, jak funguje dnešní planeta, jak vznikla, proč vymřeli dinosauři, co to byla doba ledová, jak cestovali první lidé, co mají a nemají rádi korály, co to je CO2 a jak funguje, vznik průmyslové revoluce, proč některé rostliny nemají rádi teplo a proč kvůli tomu vymřou jiní živočichové, jak je to s oceány, vodou a proudy a fosilními palivy…

Solární set

Zdroj: Sparkys

Solární stavebnice, kterou nabízí firma Sparkys, umožňuje poskládat si až 13 různých druhů solárních modelů, od psa s vrtícím ocasem, přes lezoucího brouka, auto až po loď. Všechny modely jsou poháněny sluneční energií, na jejich provoz tedy není třeba ani jedna baterie.

Barbora Postránecká
Barbora Postránecká

Vystudovala Fakultu humanitních studií UK. Během následujících deseti let prošla regionálním zpravodajstvím MF Dnes, domácím zpravodajstvím na iDNES.cz a Lidovými novinami, věnovala se především školství. Nyní je se dvěma malými dětmi novinářkou na volné noze. Sleduje sociální problematiku a zajímají ji osudy těch, kteří neměli ve svých životech takové štěstí jako většina z nás. Založila iniciativu Vyrůstat doma.