Na půdě českého parlamentu proběhne pod záštitou Radima Fialy, místopředsedy hospodářského výboru poslanecké sněmovny a poslance za SPD, debata příčin klimatické změny. Příčiny budou vysvětlovat hosté, z nichž žádný není klimatolog. Zato tam najdeme zástupce známé dezinformační kampaně Clintel.

Clintel je známý svým šířením petice, která tvrdí, že neznáme příčiny globálního oteplování, že je věda nejistá a že CO2  je potrava pro rostliny, takže s oteplováním vlastně nemáme problém. Petice mylně tvrdí, že ve vědě panují pochyby o příčinách globálního oteplování.

První, co člověka zarazí, je fakt, že se jedná o petici. Věda se přece peticemi nedělá. Platí Archimedův zákon na základě peticí? Podepsal Albert Einstein petici za přijetí teorie relativity?

Svezly Spojené státy při projektu Manhattan jaderné vědce do Los Alamos, aby dali dohromady petici za vynalezení atomové bomby? Ne. Petice je legitimní, ale politický nástroj. Samotná petice o situaci ve vědě neříká vůbec nic.

Když mluvíme o vědecké shodě na antropogenním oteplení, mluvíme o výsledcích vědeckého výzkumu nebo o názorech lidí, kteří mají v tématu odbornost.

Podle petice se na změně klimatu podílí lidské i přírodní faktory. Ano, ale lidské faktory jsou ty, které stojí za naprostou většinou oteplení. Petice dále mylně tvrdí, že klimatické modely nejsou přesné. Modely přitom dobře předpovídají budoucí teplotu několik desítek let!

Podrobný rozbor tvrzení od v oboru vzdělaných odborníků ji hodnotí jako „neobjektivní, prezentující selektivně vybraná data, nepřesnou a zavádějící”.

KVÍZ: Ověřte si, co víte o dopadech oděvního průmyslu na životní prostředí

Podívejme se podrobněji na jeden konkrétní příklad z prezentace prezidenta Clintelu Guuse Berkhouta, která petici doprovází. Berkhout uvádí graf vývoje teploty za posledních dvanáct tisíc let. Současné oteplení vypadá jako nevýznamné. Proč?

Protože v grafu vůbec není. Berkhout si pomohl jedním malým trikem, současné oteplení prostě vůbec neukázal. Především bod 0 s označením „Present day“ (Nyní) totiž neoznačuje současnost, jak bychom se mohli domnívat.

V paleoklimatologii se často 0 označuje rok 1950, který slouží jako referenční bod pro „současnost”. Tak je to i v tomto případě. Zároveň jde o značně neaktuální data – graf je z učebnice pro studenty, kterou napsal roku 1995 klimatolog Christian Dietrich Schönwiese.

Odhad byl schematický a načrtnutý rukou pro hrubou představu. V tu dobu byl paleoklimatologický výzkum globální teploty v plenkách a odhad se opíral o analýzu ledovcového jádra vyřezaného mezi lety 1963 až 1966 v Grónsku poblíž vojenské základny Spojených států v Camp Century.

Současné oteplování tam tedy zachyceno být nemohlo, protože se z velké části odehrálo po roce 1975. V původní verzi grafu, najdeme i předpokládané prudké oteplování, které Schönwiese označoval jako „antropogenní superteplé období“.

Konec smrkové nadvlády. Nejpříznivější klimatické podmínky budou pro pěstování dubu

Clintel, Shell a Nobelova cena

Prezident Clintelu Guus Berkhout, profesor akustiky a geofyziky v důchodu, který začal svoji kariéru již v roce 1964 ve fosilní korporaci Shell. Po dvanácti letech ji opustil a přešel do akademického prostředí.

Na univerzitě v 80. a 90. letech vyvíjel technologie pro nalézání nových fosilních nalezišť s granty od fosilního průmyslu. K tomuto také založil Delphi Consortium, které provádí průzkum pro desítky fosilních korporací včetně BP, Shell nebo Chevron.

Petice je podložená řadou podobně zavádějících a manipulujících tvrzení a grafů, to jí ale nebránilo, aby se stala populární. Tuto petici podepsali i dva laureáti Nobelovy ceny. Tak to na tom něco musí být, ne? Pojďme se na ně podívat.

Dřív lákal na výnosné projekty, po nichž zůstali zklamaní investoři. Teď král multilevelu sází na výdělky ze stromů

První z nich je John Clauser. Za co dostal Nobelovu cenu? Za výzkum v 70. letech na poli — kvantové mechaniky, tedy tématu, který nemá prakticky žádnou souvislost s klimatologií. Clauser také nikdy nedělal žádný výzkum v klimatologii, meteorologii.

Clauser v dané oblasti nepublikoval žádný výzkum, dokonce ani nespecifikoval přesněji svoje námitky vůči klimatickému výzkumu, kromě toho, že se dle něho jedná o velké spiknutí globální elity.

Clauser svoje prohlášení proti klimatické vědě učinil při vstupu do CO2 Coalition. To je nezisková organizace, která při svém založení jako svoje poslání deklarovala, že je jejím cílem informovat o významných přínosech fosilních paliv a oxidu uhličitého.

Neziskovka financovaná fosilními giganty

Aby ne, když CO2 Coalition zakládal William O’Keefe, bývalý výkonný ředitel American Petroleum Institute (API), nejmocnější organizace zastupující zájmy fosilního průmyslu ve Spojených státech, spolu s manažery ExxonMobil.

Ředitelem neziskovky je Gregory Wrightstone, ropný geolog, který pracoval pro fosilní průmysl 35 let. CO2 Coalition je také spolufinancována Charlesem Kochem, vlastníkem fosilního giganta Koch Industries a jedním z největších sponzorů hnutí šířící dezinformace o klimatu.

Stromy v květináčích nedávají smysl. Neříkal bych tomu ani strom, říká odborník

Pojďme se však podívat na druhého laureláta – Ivara Giaevera. Ten má jistě větší vhled do klimatické problematiky. Ostatně Nobelovu cenu dostal za svůj výzkum v 60. letech na poli… polovodičů a supravodičů! Někdo by mohl namítnout, že s klimatem nemají vůbec nic společného.

Ty však jistě přesvědčí slova Ivara Giaevera: „Globální oteplování mě fakt moc nezajímá. … Ale v roce 2008 jsem se tady zúčastnil panelu o globálním oteplování a musel jsem se o tom něco dozvědět. A strávil jsem asi den — možná půl dne na Googlu.“

Giaevera rozčílil natolik, že se zapojil do celé plejády klima-popíračských obdob petice Clintel. Mimo jiné na Oregonské petici, která se nechvalně proslavila tím, že ji doprovázel podvržený článek budící dojem, že pochází z prestižní vědecké publikace.

„Jsem skeptik. Jsem z Norska, tak proč bych si měl dělat starosti? … Obávali jsme se kyselých dešťů. … Ozonová díra byla v novinách. … Globální oteplování se stalo novým náboženstvím.“ Všechno je to náboženství, alarmismus a hoax.

Vojtěch Pecka

Vojtěch je autorem knihy Továrna na lži - výroba klimatických dezinformací a působí také jako analytik Klimatýmu Asociace pro mezinarodní otázky (AMO).