Audio verze článku:

Za pouhých 99 korun lze získat v bistru v centru Prahy tři koláčky, díl koláče a ještě porci halušek k tomu. Anebo za dvě stovky dostanete pár kousků sushi, porci krevet a zeleniny a nějaké závitky. Kde se dá získat jídlo za takovou cenu?

Podmínkou je chuť experimentovat, být flexibilní ve výběru pokrmu a mít trochu času navíc. A především musíte mít staženou jednu z mobilních aplikací, které se snaží omezit plýtvání potravinami.

Přes milion. Tolik uživatelů si už stáhlo dvě aplikace, které pomáhají omezit plýtvání jídlem a současně šetří peněženku. Konkrétně jde o Nesnězeno a Too Good to Go.

Funguje to úplně jednoduše. Po stažení aplikace jí buď povolíte používat údaje o svojí poloze, anebo si zadáte oblast, kam se chcete vydat. A pak stačí jen listovat podniky a jejich nabídkou pokrmů, které lze pořídit zalevno: jinak by se totiž potraviny pravděpodobně musely brzy vyhodit.

V obou aplikacích je výběr poměrně pestrý – od kaváren a sladkého pečiva a zákusků přes bistra a restaurace po hotely či samotné obchody. Ceny se většinou pohybují na polovině až třetině těch původních.

Restaurace a další podniky tak díky lidem, kteří aplikace využívají, nemusí platit za likvidaci nespotřebovaných potravin. Plýtvání jídlem je jedním z velkých problémů dnešní doby: stojí velké peníze a přispívá ke zvyšování emisí uhlíku.

Ilustrační foto Domova důchodců v Černožicích. Foto: ČTK / Taneček David
V domovech pro seniory servírují zbytečně velké porce, ukázal výzkum. I proto končí jídlo v koši

Milion balíčků

Jak to funguje? Zájemce o „zbylé“ jídlo, jehož jedinou vadou je, že by ho zřejmě podnik ten den nestihl prodat, se musí pouze smířit s tím, že nemá stoprocentně dáno, co v balíčku dostane. Nabídka se odvíjí právě od toho, co dané restauraci, bistru nebo kavárně zbude. Musí také počítat s tím, že bude možná muset udělat pár kroků navíc.

I když v obou aplikacích podniků přibývá, ani v Praze, kde je jich nejvíce, není situace taková, že by byly na každém rohu. Nicméně v okruhu pár kilometrů lze vždy podniků najít více. Samozřejmě v jiných městech je situace horší, avšak i tam aplikace pomalu expandují. To, jak se šíří, lze vidět nejenom na počtech uživatelů, ale také zachráněného jídla.

„V prvním roce, kdy ještě iniciativa probíhala částečně i ve facebookové skupině, šlo o zhruba 20 tisíc balíčků. Jen za loňský rok jsme zachránili přes 600 tisíc balíčků a už letos v únoru jsme dosáhli milníku jednoho milionu zachráněných balíčků,“ popisuje zakladatel a CEO aplikace Nesnězeno Jakub Henni. Rychlému růstu v poslední době pomohlo právě rozšíření do všech krajů. Dnes je podle něj Nesnězeno v podstatě ve všech větších českých městech.

Příběh Nesnězena ukazuje, jak postupně vzrůstá povědomí o problému plýtvání potravinami i v Česku. Zakladatelé byli původně dva, kromě Jakuba Henniho ještě Michaela Gregorová. Na počátku, před sedmi lety, se inspirovali podobnými aplikacemi v Paříži, ať už šlo o Too Good To Go, Phenix, či Karmu. Na českém trhu v té době žádná podobná nebyla.

Třetina jídla uvařeného ve školních jídelnách končí v koši. Zachraň jídlo představilo výsledky výzkumu

Jakub Henni tehdy s Michaelou Gregorovou působili například v dobročinném projektu Dobrokáva, jehož smyslem bylo inspirovat lidi ke konání dobrých skutků. Nesnězeno na tyto snahy navázalo.

Velkou ranou pro rozjezd start-upu však byl covid. „Velmi se nám dařilo první tři měsíce lockdownu, ale pak prodeje začaly klesat a moc jsme si nevěděli rady, jak firmu posunout. Zároveň jsme neměli dostatek financí, a tak se i má spoluzakladatelka rozhodla z firmy odejít a já na to zůstal sám,“ popisuje Jakub Henni.

Nesnězeno však pandemii přežilo, dnes má samotná aplikace přes jeden milion stažení, a v roce 2022 se navíc spojilo s aplikací Munch. Ta působí také v Maďarsku, na Slovensku a v Rumunsku a v těchto zemích si ji stáhly další zhruba čtyři miliony lidí.

Na český trh mezitím vstoupila i zmíněná zahraniční aplikace Too Good To Go, kterou má dnes ve svých zařízeních přes 120 tisíc uživatelů. Apka působí v devatenácti zemích Evropy, Austrálie a USA.

„Každý zachráněný dobrovak (balíček jídla – pozn. red.) o váze jednoho kilogramu znamená zabránění vzniku 2,7 kilogramu emisí CO2 a zároveň úsporu cenných zdrojů, a to 810 litrů vody a 2,8 metru čtverečního půdy, které nebyly zbytečně využity,“ přepočítává Anna Podkowińska-Tretyn, country ředitelka Too Good To Go.

Lucie Loučková, manažerka společenské odpovědnosti Tesco. Foto: poskytnuto společností Tesco
Tesco chce dosáhnout nulového plýtvání potravinami, říká CSR manažerka obchodního řetězce

Kam dál?

Obě aplikace mají plány nejen navyšovat počet svých uživatelů, ale dále zahušťovat síť podniků, které se k akci připojí. „Rádi bychom se ještě více dostali do regionů a pokryli i menší města a aktivně na tom pracujeme. Také se kromě restaurací, kaváren a hotelů soustředíme na obchodní řetězce, protože i tam vidíme velký potenciál na záchranu potravin,“ uvádí Jakub Henni za Nesnězeno.

Too Good To Go v Česku spolupracuje s více než 430 partnerskými podniky, mezi nimiž jsou třeba pekařství Zrno zrnko, Vilgain, Bombay Express, EMA Espresso Bar či Costa Coffee. „Tento měsíc jsme také oficiálně zahájili spolupráci s řetězcem francouzských pekařství Paul,“ doplňuje Anna Podkowińska-Tretyn.

Firmy provozující aplikace nejsou na českém trhu zdaleka jediné, kdo se plýtváním potravinami zabývá. V neziskovém sektoru je dlouholetým hráčem organizace Zachraň jídlo, jejíž jednou odnoží je i projekt Zachraň oběd. Ten je založen na darování jídla neziskovým a charitativním organizacím, které ho dál poskytují lidem v nouzi. Celá služba je zadarmo.

V rámci projektu Zachraň oběd organizace spolupracuje s řadou podniků, včetně školních i komerčních jídelen. „Aktuálně máme v projektu zapojeno 24 dárců a 22 charitativních organizací. Přesná čísla darovaných jídel se odvíjejí od konkrétních dnů, kdy jídelnám jídlo zůstane. Například když se odhlašuje velké množství strávníků nebo zbývají porce po výdeji. V průměru se daruje okolo 150 až 200 porcí,“ popisuje Denisa Rybářová, provozní ředitelka Zachraň oběd. Od začátku projektu v březnu roku 2022 se zachránilo přes 73 tisíc porcí.

I Zachraň oběd využívá už zhruba rok aplikaci, ale ta není určena pro uživatele, ale pouze pro subjekty, které se do projektu zapojí. Slouží k evidenci darovaného jídla, pro plánování toho, komu balíčky darovat, a komunikaci mezi jídelnou a odběratelem.

Také Zachraň oběd cílí na další rozšiřování počtu partnerů, a to jak z řad gastro provozů, tak ze strany školních jídelen. Ty je podle provozní ředitelky stále častěji kontaktují samy. Právě v nich je totiž plýtvání velký problém.

Projekt Prague Food Waste loni ukázal, že třetina veškerého uvařeného jídla ve školních jídelnách končí v koši. Pro školní jídelny a další příspěvkové organizace bylo totiž darování pokrmů donedávna z legislativního hlediska příliš složité.

Článek byl publikován v časopise Reportér.

Martina Patočková
Martina Patočková

Martina začínala s novinařinou v agentuře ČTK a pokračovala v MF Dnes, psala pro E15 či Reportér Premium. Jenže pak zatoužila po větší samostatnosti. Ráda chodí po kopcích, plave s ploutvemi i bez nich a chtěla by kočku.