Společnost Zahradní Olla, která vyrábí keramické nádoby určené k šetrnému a kontrolovanému zavlažování rostlin, získala úvěr pro rozvoj svého udržitelného podnikání od Kofoly. Samarase nadchla starobylá technologie.

Hliněná nádoba funguje tak, že se umístí až po své hrdlo do zeminy záhonu a naplní vodou. Voda pak vzlíná skrze stěny nádoby do okolní zeminy a tím ji zvlhčuje. Rostliny vysázené v okolí nádoby cítí zdroj vody a vyvinou svůj kořenový systém jejím směrem a celou ji obrostou. A potom vlásečnicovými kořínky sají vodu přímo ze stěny nádoby.

„Díky tomu má rostlina tolik vody, kolik potřebuje, a přesně tehdy, kdy potřebuje,“ říká Šárka Bočková, která firmu založila s keramikem a výtvarníkem Karlem Dufkem.

Přínos zavlažovací nádoby Olla nespočívá jen v přirozené péči o rostliny. „Tím největším je snížení spotřeby vody nutné pro zavlažování. A to podle typu rostliny od 60 do 90 procent oproti klasické povrchové zálivce,“ vysvětluje Karel Dufek. Dalším benefitem je i úspora času oproti konvenčnímu zalévání, omezení výskytu plevele, plísňových onemocnění rostlin a škůdců a minimální uhlíková stopa, kterou Olla zanechává.

„Pro starobylou a naprosto revoluční technologii zavlažování pomocí hliněných nádob jsme se jednoduše nadchli. Nejen proto, že s ní přichází rodáci z Krnova, odkud pochází i Kofola. Ale hlavně z toho důvodu, že jde o velmi efektivní způsob distribuce vody rostlinám, který se přizpůsobuje jejich potřebám. Věříme potenciálu tohoto startupu a jsme rádi, že se můžeme stát jeho součástí,“ říká Jannis Samaras, generální ředitel Kofoly ČeskoSlovensko.

Nádoby ocení zahrádkáři, chalupáři či drobní pěstitelé. Při napojení na zdroj vody může i na větších plochách fungovat jako samozavlažovací modulový systém. „Ve skupině Kofola bychom tento princip efektivního využívání vody rádi vyzkoušeli na bylinkových polích, která obhospodařuje náš výrobce bylinných čajů Leros,“ plánuje Samaras. 

Kofola poskytla krnovskému startupu úvěr v řádech statisíců korun a chystá se i na další investici v podobě odkupu podílů. Ty si pořizují i zaměstnanci Kofoly. „Loni na jaře jsme byli frustrovaní, protože jsme nezvládali uspokojit poptávku všech zájemců o naše produkty. Poskytnutý úvěr nám pomůže vytvořit si dostatečné zásoby na sezónu. Úplně stejnou hodnotu pro nás má know-how z různých oblastí obchodu, které díky spolupráci s Kofolou získáváme,“ říká Bočková.

Pro udržitelné značky má Samaras slabost. Předloni například získal třetinový podíl ve společnost Tierra Verde, českém výrobci ekologické drogerie. V roce 2018 Kofola koupila výrobce bylinných čajů Leros a ještě pár let předtím salátové bary UGO.

Šéf Kofoly Jannis Samaras a jeho žena kupují podíl v Tierra Verde

Návrat k tradicím

První zmínka o metodě zavlažování, která využívá fyzikální zákony, přírodní materiál a řemeslnou zručnost, spadá do období čínské dynastie Chan, zhruba 200 let před naším letopočtem. Technologie, která byla později prohlášena za nejefektivnější způsob zavlažování, se rozšířila do všech částí světa, kde lidé museli efektivně hospodařit s vodou. A kvůli klimatickým změnám začala být relevantní i pro Evropu.

Zdroj: Kofola, Zahradní Olla

Irena Buřívalová
Irena Buřívalová

Irena prošla MF Dnes nebo ekonomickými týdeníky Euro a Czech Business Weekly. Nejradši píše o věčných chemikáliích v oblečení, ekologickém zemědělství, odpadech, rychlé módě a bioplastech.