Finance vynaložené loni do elektromobility vzrostly o 54 procent a dosáhly 466 miliard dolarů. Hlavním tahounem byla opět Čína, která k uvedené sumě přispěla 234 miliardami dolarů. Více než padesátiprocentní meziroční nárůst zaznamenaly také Spojené státy americké.

Naopak zpomalení růstu bylo pozorováno na významných evropských trzích. Vyplývá to z hodnot zveřejněných výzkumníky z BloombergNEF (BNEF).

Podle výzkumníků z BloombergNEF připadala více než polovina prostředků vynaložených v oblasti elektromobility (55 procent) na region Asie a Tichomoří, a to zejména díky Číně, která samotná stála za zhruba polovinou celkových odhadovaných výdajů.

V meziročním srovnání byl u Číny zaznamenán 87 procentní růst. Významný růst byl zaznamenán také u druhého největšího trhu s elektromobily – Spojených států amerických, kde celkové výdaje dosáhly loni 57 miliard dolarů a meziročně tak vzrostly o 57 procent.

Mezi další významné trhy patřily loni podle BloombergNEF Německo, Francie a Spojené království. Na těchto trzích nicméně tempo růstu loni zpomalilo z rekordních hodnot zaznamenaných v letech 2020 a 2021.

BNEF sleduje výdaje v oblasti elektromobility v deseti různých kategoriích, přičemž nejvýznamnější jsou osobní elektromobily, u kterých byla v loňském roce poprvé překonána hranice deseti milionů prodaných kusů. Díky tomu přispěl tento segment k celkovým zaznamenaným výdajům 388 miliard doarů, což představuje 83procentní  podíl na celkových výdajích.

Niedermayer: Výrobci se zatím soustřeďují na elektroauta nad milion, ale budou muset jít dolů

Druhým největším segmentem byla veřejná dobíjecí infrastruktura, u které byly loni zaznamenány investice ve výši 24 miliard dolarů. Následoval segment elektrických motorek a tříkolek s výdaji ve výši 23 miliard dolarů. Podobné investice byly vynaloženy i v segmentu komerčních elektromobilů a elektrobusů.

Článek byl publikován na webu oenergetice.cz.

Redakce oEnergetice.cz
Redakce oEnergetice.cz

Internetový portál oEnergetice se zaměřuje na zpravodajství a odborné články z energetického sektoru, nabídky práce a monitoring médií.