Ústřice čistí okolí od fluoru a dusíku. Navíc ukládají do svých lastur tolik uhlíku, že z velké části kompenzují i oxid uhličitý vyprodukovaný při jejich chovu a sklizni, uvádí nová studie irských vědců.
Chov ústřic a dalších mlžů na farmách patří k nejudržitelnějším způsobům produkce potravin. Nedávná studie týmu vědců z University of Galway zjistila, že irské ústřicové farmy odstraňují z prostředí o 228 procent uhlíku, fosforu a dusíku více, než vyprodukují. Díky tomu ročně ušetří náklady na čištění oceánu za zhruba dva miliony eur, tedy asi 50 milionů korun.
Studie irských vědců je jednou z mála, která se zabývá ekosystémovými službami, jež chov mlžů na farmách poskytuje. Navíc je dává do souvislosti s dopady tohoto odvětví na životní prostředí v Evropě, které zatím nejsou příliš zdokumentované. Na studii upozornil webový Anhropocene Magazine.









Životní cyklus ústřice
Výzkumníci ze dvou farem v severozápadním Irsku odebrali vzorky ústřic velkých, které vysušili a rozemleli najemno, aby analyzovali uhlík a dusík zachycený v jejich tkáních a lasturách. Zároveň shromáždili provozní údaje ze tří farem v regionu, které jim pomohly provést analýzu životního cyklu ústřic od chovu až po výkup. Ta zahrnovala vše od paliv používaných v zařízeních na sběr ústřic až po polyethylenový materiál, do něhož se mlži balí.
Analýzou životního cyklu vědci zjistili, že tuna ústřic vyprodukuje přibližně 370 kilogramů ekvivalentu oxidu uhličitého a 0,39 kilogramu ekvivalentu fosforu. K emisím CO2 přispěla především spotřeba elektrické energie a nafty, které pohánějí zařízení na sklizeň a třídění ústřic.
Ekosystémové služby, které ústřicové farmy poskytují, však tyto dopady kompenzují buď zcela, nebo zčásti. Ústřice z farem v experimentu ve svých lasturách uložily téměř 275 kilogramů ekvivalentu CO2, což vyvážilo dopady chovu a sklizně ústřic ze 73 procent. Mlži navíc pohltili ekvivalent 2,36 kilogramu fosforu na tunu, což je o 228 procent více, než kolik tohoto živinového znečištění vyprodukovali, tvrdí vědci.
Ušetří dva miliony eur ročně
Přepočtem na celoirský kontext vědci odhadují, že ústřicové farmy ročně odstraňují z prostřed 40 tun dusíku a čtyři tuny fosforu. Tolik dusíku v odpadních vodách ročně vyprodukuje víc než deset tisíc lidí a náklady na odstranění takového živinového znečištění odpovídají asi 1,9 milionu eur.
Farmy na chov ústřic v celostátním měřítku navíc „ukládají“ téměř 835 tun uhlíku ročně. Záleží nicméně na tom, jak se s lasturami ústřic po sklizni naloží. Potenciál ústřic pohlcovat uhlík je podle studie vyšší i ve srovnání s jinými mlži, jako jsou slávky nebo škeble.
Ústřice jsou efektivní, i pokud jde o množství vyprodukovaných bílkovin. Jeden kilogram bílkovin z irských ústřic představuje vznik 5,71 kilogramu ekvivalentu CO2. Hovězí maso je z hlediska emisí asi desetkrát méně efektivní.
Největším světovým vývozcem ústřic je dlouhodobě Francie. Průměrná roční produkce se pohybuje kolem 150 tisíc tun, přičemž nejrozšířenějším druhem je i tam zmíněná ústřice velká, která se tam chová od šedesátých let minulého století. V roce 2023 vyvezla Francie ústřice v hodnotě 144 milionů dolarů, irský vývoz dosáhl téměř 44 milionů dolarů.
K nejznámějším francouzským ústřicím patří ty z Étang de Thau ve Středozemním moři. Na rámech na dvanáctimetrových dřevěných kůlech jsou zavěšené provazy o délce 2,5 metru až deset metrů. Ústřice k nim chovatelé přilepují s pomocí cementu (vizte video pod článkem).
Na původu lososa z pohledu emisí nezáleží
Udržitelnosti mořských plodů a ryb coby potravy se již dříve věnovala studie mezinárodního týmu vědců publikovaná v časopise Nature. Výzkumníci shromáždili data ze zhruba sedmi tisíc farem a tisícovky rybářství týkající se 23 druhů ryb, mlžů, korýšů a mořských řas. Vybrali přitom druhy, které se na celosvětové produkci „plodů moře“ podílejí dohromady ze 70 procent.
Jako nejudržitelnější se v této studii ukázaly chov mlžů a pěstování mořských řas. Výsledky ale přinesly i pár překvapení. Krevety chované na farmách jsou například udržitelnější než ty divoké, zatímco v případě lososa je úplně jedno, zda vyroste na farmě, nebo v přírodě. Jeho uhlíková stopa je podobná, stejně jako u pstruha.
Hlavní podíl na emisích vyprodukovaných chovem ryb na farmách má výroba krmiv. Podle studie jde zhruba o 70 procent. Při rybolovu tvoří největší podíl palivo pro rybářské lodě, upozorňuje web Anthropocene Magazine.