Dokážou české firmy a samosprávy využít udržitelnost ke svému rozvoji a k řešení celosvětových výzev, jako je energetická krize nebo změna klimatu? Konkrétní tipy, jak řídit odpovědné podnikání, dosáhnout větší energetické nezávislosti nebo jak rozvíjet spolupráci soukromého a veřejného sektoru představí přední čeští experti na energetiku, finance, ESG reporting a development na konferenci Bold Future, která se koná 25. října v pražské Spojce Karlín.

Odpovědi na to, jak nasměřovat Českou republiku k úspěšné budoucnosti v příštích dekádách nabídne více než třicet odborníků, ředitelů firem a představitelů samospráv, které uvedou řečníci, jako je eurokomisařka Věra Jourová nebo ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek.

„Potkáme se v týdnu oslav výročí vzniku Československa. Debata o udržitelnosti a efektivitě byznysu je ve skutečnosti diskusí o budoucnosti naší země. Do dalších let musíme vykročit jako inovativní země s efektivním byznysem a řízením měst, které je odpovědné k obyvatelům a k životnímu prostředí. Pokud tímto směrem nevykročíme, stane se z Česka skanzen,”  říká Pavel Franc, CEO expertní skupiny Frank Bold, která konferenci pořádá.

Konference představí řešení zásadních témat vrcholovým manažerům, politikům, zástupcům obcí, finančních institucí i podnikatelům. „Pokud chce v České republice někdo podnikat, musí být optimista a vidět řešení i v krizích, které se nás už dnes v mnoha ohledech dotýkají. Důraz na udržitelnost podnikání je dnes jedním z nezbytných předpokladů úspěchu na trhu,” uvádí viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar, který je jedním z řečníků konference.

Efektivitě podnikání má v příštích letech pomoci sledování klíčových dat a takzvaný ESG reporting, které povede firmy k odpovědnějšímu přístupu nejen k životnímu prostředí, ale také k zaměstnancům a místním komunitám nebo ke sledování rizik. „Agenda týkající se ESG, která do jisté míry určí, jakým směrem se udržitelný byznys v následujících letech vydá, je komplikovaná zejména proto, že se teprve usazuje a regulátoři, banky i investoři dosud hledají ideální modus operandi,” vysvětluje CEO společnosti Eurowag Martin Vohánka, který na konferenci jako jeden z klíčových expertů představí efektivnější a férovější přístup ke kamionové dopravě.

Zásadní pro příští období bude hledání úspor v provozu budov a výrobních areálů, využívání obnovitelných zdrojů nebo kvalitní územní plánování. Důležitým aspektem pro zvládání současných výzev je spolupráce všech aktérů ať už se jedná o stát, finanční instituce, soukromé investory nebo samosprávy. „V současné době čelí český byznys i samosprávy mnoha krizím. Na to reagují dotační možnosti, které investorům i zástupcům obcí umožňují realizovat udržitelná opatření nejen pro řešení provozních záležitostí, ale i jejich další rozvoj,” říká další z řečníků konference, ředitel Státního fondu životního prostředí Petr Valdman.

Konferenci Bold Future: Udržitelností k efektivnímu byznysu pořádá expertní skupina Frank Bold spolu s iniciativou Změna k lepšímu a Českou radou pro šetrné budovy. Akce se koná pod záštitou Evropské komise, Velvyslanectví USA v České republice, Svazu průmyslu a dopravy ČR, Národní sítě Zdravých měst a Asociace společenské odpovědnosti. Více o jednotlivých tématech a vystupujících najdete na webu www.boldfuture.cz. Prodej výhodných early bird vstupenek probíhá už jen do 25. září.

Redakce Ekonews

Ekonews je web o udržitelnosti, který hledá v ekologických tématech ekonomické souvislosti a mezi byznysmeny chuť dělat věci ohleduplněji k životnímu prostředí.