Spíš než regulace a zákazy je potřeba zamýšlet se nad omezováním nadměrné spotřeby. Spíš než dotovat solární elektrárny je potřeba řešit elektrickou soustavu jako celek, myslí si výkonný ředitel Vodafone Petr Dvořák, který byl prvním hostem talk show U jednoho stolu. Ta přináší rozhovory s českými lídry byznysu v oblasti udržitelnosti.

Do unikátního prostředí dílny U jednoho stolu na pražské náplavce přišli ve čtvrtek 31. sprna diskutovat o udržitelnosti v podnikání i osobním životě zejména lidé z byznysového prostředí.

Udržitelnost je ve Vodafone zakořeněné téma, stejně jako inkluze nebo diverzita. Firma vydává už od roku 2009 nefinanční report a má za sebou velký kus cesty ve snižování emisí CO2, zejména díky zelené energii, která pokrývá 100 procent její spotřeby elektřiny.

Další emise chce odstranit například přechodem na hybridní a elektrická auta. Do roku 2030 chce být uhlíkově neutrální v přímých emisích (Scope 1 a 2). Nepřímé emise produkované dodavatelským řetězcem plánuje do roku 2030 snížit zhruba na polovinu.

Dotace výzkumu má smysl

Velkou diskusi U jednoho stolu vyvolalo téma regulace, ať už jde o dotace, zákaz prodeje nových vozů se spalovacím motorem od roku 2030 či vjezd do historického centra Prahy. Dvořák osobně vidí cestu spíš ve snižování nadměrné spotřeby všeho druhu než v regulaci. „Opravdu potřebujeme mít doma 74 elektrických spotřebičů?“ regaroval na informaci moderátora akce Adama Ondráčka, že právě tolik jich má podle Fóra pro odpadní elektrická a elektronická zařízení (WEEE) průměrná evropská domácnost.

Nadměrná spotřeba se ale podle Dvořáka netýká jen elektroniky. „Je to otázka, kolik věcí skutečně potřebujeme. Kolik potřebujeme oblečení a bot, které nakonec skončí na skládkce někde v Africe?“ zamýšlí se šéf Vodafone. V mobilním operátorovi pracuje od roku 2018 a nyní ho čeká nová role. Během září se přesune do londýnské centrály Vodafone, kde povede divizi téměř 50 partnerských světových trhů.

Dvořák spíš spatřuje cestu v tom, ať vše vyřeší trh. Stejně tak není zastáncem dotací, což platí i o těch na fotovoltaiku nebo tepelná čerpadla. „Peníze zdarma“ podle něj trh pouze rozkolísají a vnesou do něj nestabilitu. „Dát lidem peníze, na kterých se pak přiživí firmy, které na základě dotace zdvojnásobí svoji cenu, nepovažuji za efektivně vynaložené prostředky,“ uvádí Dvořák.

S offsety jsou opatrní

Platí výjimky, kdy dotace mají za určitých podmínek smysl. „Dotace není plošně špatná, jde ale o to, jak a na co se vynaloží. Pokud jde na podporu výzkumu nebo dlouhodobého potřebného projektu, který ještě nemá business case a stát do něj zainvestuje, tak to je podle mě správná cesta, jak dotace využít,“ uvedl.

Řeč přišla také na offsety, tedy kompenzace emisí prostřednictvím financování projektů na zachycování a skladování emisí skleníkových plynů. Nejčastěji jde o sázení stromů. Offsety jsou kontroverzní téma, protože panuje obava, že firmy nebudou investovat do projektů, které jejich vyprodukované emise skutečně sníží, ale raději budou nakupovat tyto „odpustky“.

Ve Vodafone se na možnost offsetování dívají opatrně. Byť firma není daleko od uhlíkové neutrality, a to zejména díky využívání zelené elektřiny, nechce je využívat na úkor skutečných řešení. Offsety by mohla použít ve chvíli, kdy vyčerpá všechny možnosti, jak emise reálně snížit.

„Zatím se snažíme tlačit sami sebe do větší efektivity a modernizace technologií, abychom (emise) snížili na minimum. Například stavíme solární panely na vysílacích stanovištích, nyní jsme také realizovali projekt, kdy odpadní teplo z našeho datového centra používáme k vytápění,“ popsal.

U jednoho stolu: CEO klimatickým aktivistou. Proč ano a proč ne. Foto: Kateřina Hefler

Foto: Kateřina Hefler

Foto: Kateřina Hefler

Další talk show U jednoho stolu s podtitulem CEO klimatickým aktivistou. Proč ano a proč ne? se bude konat 19. září od 10:00 na Smíchovské náplavce. Pozvání na setkání přijal Libor Mertl, spoluzakladatel společnosti ComAp. Jde o uzavřenou akci, na níž je k dispozici pouze 25 vstupenek. Registrovat se můžete na goout.com. V ceně vstupenky je snídaně a unikátní výhled na Vltavu zalitou ranním sluncem. Akci pořádá redakce Ekonews.cz a #KONTRAClimateChange.

Veronika Němcová
Veronika Němcová

Veronika se novinařině vyučila v redakci MF Dnes, kde se s Martinou seznámily. Později psala pro Forbes či Měšec.cz. V Ekonews má na starosti hlavně finance. Ráda řídí elektrická auta, miluje běhání brzy ráno a plavání pozdě večer.