Družstva a společenství vlastníků jednotek (SVJ) se pouštějí do instalací fotovoltaiky. Chtějí ušetřit za energie. Nepotřebují už licenci ani stavební povolení a díky nové vyhlášce si domácnosti mezi sebou energii lehce rozdělí.

Vysoké ceny energií se rozhodlo řešit devět bytových domů v severočeské Chrastavě instalací solárních panelů. Na sídlišti ve městě kousek od Liberce brzy začnou vyrábět vlastní elektřinu.

„Podnětem je vysoká cena tepla z centrálního zásobování již od loňského roku z důvodu vysoké ceny plynu,“ vysvětlil Ekonews.cz Miroslav Matějka, předseda představenstva Okresního stavebního bytového družstva Liberec. Ten pomáhá devíti chrastavským SVJ při zařizování instalace.

Matějka popisuje, jak se společenství vlastníků na schvalování solárních panelů domlouvala. Místní předseda výboru nejdřív zjišťoval, zda se fotovoltaika pro domy vyplatí. Následně přesvědčil ostatní vlastníky o tom, aby s investicí souhlasili. Pak se pustili do shánění financí a domlouvání úvěru.

„Záměr komplikuje neochota dodavatele odpojit nás od centrálního zásobování teplem. Požaduje finanční kompenzaci a odvolává se na energetickou koncepci města,“ popsal Matějka, s jakými problémy se v Chrastavě potýkají.

V Podolí mají tepelné čerpadlo, přidají soláry

Do instalace solárů se pustilo i společenství vlastníků jednotek v pražském Podolí. Ve čtyřpatrovém domě se vlastníci rozhodli fotovoltaikou doplnit provoz tepelného čerpadla.

„Jediným motivem bylo snížení finanční náročnosti poplatků za elektřinu,“ vysvětluje pro Ekonews.cz předseda místního společenství vlastníků Jaroslav Már. S nápadem na instalaci solárů přišel on. Na vhodnou kombinaci tepelného čerpadla a fotovoltaiky ho upozornil dodavatel čerpadla.

Jak fotovoltaika pomáhá v energetické krizi. Příklad konkrétního domu na Jižní Moravě

Ani v Praze se zařizování neobešlo bez komplikací. „Od počátku byl problém s vysokou pořizovací cenou a z tohoto důvodu i opatrného postoje několika vlastníků, kteří poukazovali na minimální návratnost vložených financí,“ dodává Már. Domácnosti se ale nakonec pro solární panely rozhodly.

Bytové domy v Praze a Chrastavě jsou jedny z mnoha, které mají o vlastní zdroj energie zájem. Česko čeká podle spolku Solární asociace „druhý solární boom“. Minulý rok se podle čísel asociace k síti připojilo více než 30 tisíc nových fotovoltaických elektráren, letos by měl růst pokračovat.

Pramen: ERÚ

Důležité jsou úspory, nikoli soběstačnost

Zvýšený zájem bytových domů o solární panely předpokládá i Cech akumulace a fotovoltaiky. „U bytových domů letos očekáváme velký nárůst zájmu o fotovoltaiku. Od začátku roku mají ve vyhlášce Energetického regulačního úřadu nová pravidla, jak rozúčtovávat vyrobenou energii, a díky Lex OZE I se výrazně usnadní byrokracie,“ uvádí předseda cechu Aleš Hradecký.

Družstva a SVJ se častěji ozývají také Vladimíru Matajsovi ze společnosti Solární experti. „Máme v různých fází jednání přibližně tři sta projektů,“ říká pro Ekonews.cz. Zájemců o společný zdroj energie začalo přibývat se změnou legislativy.

Proč se bytové domy pro společný zdroj energie rozhodují, zjišťovali na konci minulého roku vědci na Fakultě elektrotechnické ČVUT. Hledali, jaké problémy mohou družstva a SVJ nakonec odradit. Autoři studie oslovili deset zástupců SVJ a pět členů bytových družstev.

Úspora financí je podle studie hlavním kladem vlastního zdroje energie. Ekologie jde u rozhodování ve družstvech a SVJ stranou. Není pro ně ani příliš důležitá soběstačnost, kterou vlastní zdroj energie zčásti přináší.

Půlmilionovou investici do fotovoltaiky je možné mít zpět za čtyři roky

Hlavním problémem při rozhodnutí, zda společný zdroj energie stavět nebo ne, je vnitřní nastavení vlastníků. Oslovení zástupci družstev a SVJ hovořili o jistém „bloku v hlavách“. Domácnosti často o komunitní energetice vědí málo. Dojít ke shodě v celém domě, kde bydlí i několik desítek rodin, je pak náročné.

V SVJ nebo družstvu se musí najít aktivní člen, který o výhodách přesvědčí ostatní. Fotovoltaické panely na střeše nebo tepelné čerpadlo stojí kromě peněz i spousty práce se zařizováním. „Nemám čas ani chuť něco v tom dělat, nejsem za to placený,“ zmiňuje studie jednoho z dotazovaných.

Od komunitního energetiky odrazuje bytové domy i vysoká pořizovací cena. Zástupci družstev a SVJ upozorňovali na investici ve stovkách tisíc korun. Domácnosti se bojí mimo jiné dlouhé návratnosti vložených prostředků.

Karolína Chlumecká
Karolína Chlumecká

Karolína studuje žurnalistiku na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Z témat se věnuje mimo jiné udržitelné módě či komunitní energetice.