I když majitelům loni na podzim zkrachoval dodavatel elektrické energie a nakupují elektřinu za spotové ceny, energetická chudoba jim nehrozí. Proč vysvětluje Jan Staněk, která natáčí videa na téma elektromobility a fotovoltaiky, podrobně ve svém videu.

Nízkoenergetický dům rodiny Staňkových s tepelným čerpadlem, elektromobilem, střešní fotovoltaikou 10 kWp a bateriovým úložištěm o velikosti 19,2 kWh funguje pouze na elektřinu. Za rok spotřebuje necelých 15 megawatthodin.

Fotovoltaiku rodina pořídila před čtyřmi roky za více než půl milionu korun, a to po započtení tehdy dostupných dotací. Podrobný přehled nákladů za energie této pětičlenné domácnosti za posledních 12 měsíců v době historicky nejdražších cen energií zahrnuje období od listopadu loňského roku do konce letošního října.

„Největší spotřebu energií máme tradičně jako většina domácnostní na praní, sušení a žehlení,“ popisuje Jan Staněk a vysvětluje podrobně to, jak jim fotovoltaika šetří peněženku, které měsíce jsou nejlepší a kolik maximálně musí platit za elektřinu ze sítě.

Co ve videu uvidíte a uslyšíte

0:00 Jan Staněk popisuje vybavení domu, pokud jde o výrobu i spotřebu elektrické energie.

3:05 Vysvětluje celkový průběh výroby i spotřeby elektřiny během uplynulých dvanácti měsíců.

5:27 Podrobný popis nákladů na elektřinu v listopadu roku 2021. Kolik majitelé zaplatili za silovou elektřinu dodávanou ze sítě, kolik za ostatní služby a co to zahrnuje. Kolik elektřiny vyrobili, kolik nakoupili a kdy nakupovali.

7:10 Staněk popisuje, jak funguje spotový trh s elektřinou a jak se dá díky bateriovému úložišti v domě využívat nižších cen silové elektřiny během nočních hodin.

9:50 Následuje popis výroby a spotřeby v dalších měsících od loňského prosince do letošního dubna. Postupně přibývá slunečního svitu, takže dům vyrábí více elektřiny a je potřeba ji méně nakupovat ze sítě. Náklady na ni se snížily z osmi tisíc korun s DPH v prosinci na necelých třináct set korun s DPH v dubnu.

17:00 Kdy nabíjet elektromobil? Hlavně v neděli, anebo v noci!

17:40 Za elektřinu v květnu Staňkovi zaplatili pouze šest korun. Většinu spotřeby domu obstarává fotovoltaika. Ze sítě rodina odebrala 69 kilowatthodin, naopak 261 kWh do ní prodala. V následujících třech měsících na elektřině Staňkovi vydělali dohromady přes pět tisíc korun. V červenci ovšem byla rodina téměř tři týdny na dovolené.

22:50 Měsíce září a říjen Jan Staněk odhaduje na základě spotřeby z minulého roku, protože vyúčtování zatím nemá k dispozici. Ceny nicméně odvozuje ze srpna, kdy se na spotovém trhu pohybovaly i kolem 600 eur za megawatthodinu, tedy kolem 15 korun za kilowatthodinu.

24:15 Za celý rok od listopadu 2021 do října Staňkovi zaplatí zhruba 37 tisíc korun včetně DPH. A to i díky tomu, že díky fotovoltaice prodali do sítě necelých 1,9 MWh za asi 13 tisíc korun. Jak bylo řečeno, poslední dva měsíce jsou však zatím odhad. Bez fotovoltaiky by rodina zaplatila za rok téměř 120 tisíc korun včetně DPH.

28:40 Před čtyřmi roky byla předpokládaná návratnost půlmilionové investice do fotovoltaiky patnáct až šestnáct let. Při letošních cenách se snížila zhruba na sedm let.

Martina Patočková
Martina Patočková

Martina začínala s novinařinou v agentuře ČTK a pokračovala v MF Dnes, psala pro E15 či Reportér Premium. Jenže pak zatoužila po větší samostatnosti. Ráda chodí po kopcích, plave s ploutvemi i bez nich a chtěla by kočku.