Investiční skupina Rockaway Capital Jakuba Havrlanta spouští nový fond Rockaway Ventures Fund zaměřený na startupy především ve střední a východní Evropě, které digitalizují průmysl a řídí se principy ekologického, společensky ohleduplného a odpovědného podnikání podle takzvaných ESG kritérií. Cílová hodnota fondu je stanovena na 2,5 miliardy korun. 

Takzvaná ESG kritéria investoři zohledňují čím dál častěji. Jde o investici, kde jsou kromě finančního rizika vyhodnocena i rizika environmentální, sociální a způsob řízení firmy. „ESG Investor volí opatrnější strategii a předchází případnému neúspěchu investice kvůli její neudržitelnosti. Příkladem mohou být uhelné elektrárny, které ztrácí podporu, ale i genderově nevyvážené firmy, které ztrácí reputaci,“ uvedl ve svém komentáři Dan Heuer.

V souvislosti s tlakem na ekologii a společensky odpovědné podnikání a poptávkou investorů po nich se začínají objevovat také fondy zaměřené na tuto oblast. Jedním z nich je právě Rockaway Ventures Fund.

„Ekonomické, environmentální a sociální udržitelnosti věnujeme velkou pozornost. Jsme pevně přesvědčeni, že aktivní ESG přístup k investicím je nejen společensky odpovědný, ale také investorům dlouhodobě zvyšuje hodnotu jejich investic. Ve střední a východní Evropě vidíme velké množství mladých inovativních společností a rolí našeho nového fondu je pomáhat inovátorům v růstu,” říká General Partner Andrea Lauren, která společně s Dušanem Zábrodským stojí v čele Rockaway Ventures Fund.

Rockaway se chce s novým fondem dál zaměřovat na region střední a východní Evropy včetně pobaltských zemí a Balkánu, kde už skupina působí. Vyhledávat bude startupy především z odvětví logistiky, médií, fintechu,  digitálního zdravotnictví a vzdělání nebo kyberbezpečnosti. „Hledáme startupy, které nabourávají zavedené pořádky v tradičních průmyslech prostřednictvím digitalizace, která po-dle nás znamená rychlost, přesnost, efektivitu a nakonec pokrok. Její zvládnutí je klíčem k úspěchu,” uvedl k tomu Dušan Zábrodský.

Prvními investicemi fondu jsou estonský startup Lingvist, který vyvíjí vzdělávací jazykovou platformu a německá platforma Vivere, která na základě datové analýzy a poptávky vyvíjí a vyrábí produkty, o které je na trhu zájem. V portofoliu má nyní dvě stě vlastních produktů pod deseti značkami.

Na investice do projektů zaměřených na udržitelnost se v tuzemsku zaměřuje také například český projekt Soulmates Ventures, který založil mladý podnikatel Václav Gregor, spolu s Hynkem Sochorem. Jde o investiční ekosystém založený na investičním akcelerátoru a investičním fondu. Cílem je posouvat nadějné startupy a začínající firmy, investiční fond se zaměřuje na udržitelné a greentech projekty.

Podnikatel Jakub Havrlant založil skupinu Rockaway Capital v roce 2014. Od roku 2014 skupina investovala více než 675 milionů korun do celkem dvaceti dvou venture kapitálových investic, z jedenácti z nich už vystoupila. K polovině roku 2021 dosahovalo venturové portfolio Rockaway celkové hodnoty 2,4 miliardy korun. Skupina vlastní mimo jiné e-commerce platformu Mall.cz, on-line cestovní kancelář Invia nebo srovnávač cen Heureka.

 

Veronika Němcová
Veronika Němcová

Veronika se novinařině vyučila v redakci MF Dnes, kde se s Martinou seznámily. Později psala pro Forbes či Měšec.cz. V Ekonews má na starosti hlavně finance. Ráda řídí elektrická auta, miluje běhání brzy ráno a plavání pozdě večer.