Půjčovny hraček šetří peníze, prostor doma i životní prostředí. Hračky se dají půjčovat i na dálku, přičemž půjčovné se pohybuje od desetikorun týdně po vyšší stovky měsíčně. Zejména v případě nejmenších dětí dává služba smysl čím dál tím většímu počtu rodičů.

Touha dětí po nových hračkách je nezměrná. Schopnost rodičů odříci svým potomkům všechno, co jim na očích vidí, naopak nestojí za řeč. Většinou ji omezují hlavně dostupné finanční prostředky, na čemž založily svůj byznys půjčovny hraček, kterých v tuzemsku v posledních letech výrazně přibylo.

„Děti potřebují různé hračky, které se co pár měsíců obměňují, jak dítě roste. Pokud chce rodič kupovat tyto hračky kvalitní, tak to stojí relativně hodně peněz. Zároveň nemá jistotu, že se s hračkou trefí,“ uvádí Daniel Musil, jeden z majitelů online půjčovny hraček Toys and Stories.

Zakladatelka půjčovny Bunini v Říčanech u Prahy Aneta Siobos upozorňuje i na to, že některé děti bývají hračkami přesycené. „Příliš mnoho hraček doma vytváří chaos. Hračkami přesycené děti přestávají být plně pozorné a bývají roztěkané. Udržitelná obměna, například právě využitím služeb půjčoven, může zajistit dostatek pomůcek k rozvoji v adekvátním množství,“ říká.

Pokud navíc hračka přestane dítě bavit, rodičům odpadává starost s jejím prodejem. „Zároveň se šetří planeta – protože hračky se využijí na maximum jejich životnosti,“ dodává Musil.

Hračka na týden, ale i předplatné na rok

Půjčovny fungují různě. Některé zapůjčují jednotlivé hračky na určitou dobu, jiné fungují na principu předplatného či členství. „Hračky si mohou zákazníci půjčit na libovolný počet dní, ale cenu uvádíme za týden. Nejlepší je si tedy půjčit hračku na sedm, čtrnáct, 21 nebo 28 dní,“ uvádí Hana Smetanová, majitelka půjčovny Nekupuj hračky.

Měsíční půjčovné je podle ní nejvýhodnější. V případě, že se hračka u dítěte setká s úspěchem, je možné dobu půjčení prodloužit. Ceny se pohybují od 40 korun za týden až do 800 korun za měsíc, záleží na typu hračky a její pořizovací ceně.

Více než 70 kilogramů uvařeného jídla letí do kontejneru. Tak vypadá jeden den ve školní jídelně

Služba Půjčím si hračku nabízí minimálně měsíční zápůjčky. „Důvodem je to, že čtyři týdny jsou nejlepší doba na to, aby rodiče poznali, zda hračka bude bavit i dále a má třeba smysl ji pořizovat, pokud to měli v plánu,“ vysvětluje majitelka půjčovny Monika Kozáková. „Anebo zjistí, že zájem dětí o ni opadl, a jsou rádi, že hračku mohou vrátit,“ podotýká.

Roční členství v půjčovně hraček Bunini stojí 4500 korun. Zákazník si v tom případě po celý rok může půjčovat cokoliv z nabídky a neomezuje ho počet zápůjček. Půjčovna nabízí i měsíční boxy od 250 korun. Dle ceny a velikosti boxu si pak zákazník vybírá pro své dítě pět až deset menších hraček.

Velké hračky, jako jsou kuličkodráhy nebo dřevěné prolézačky, je se dají zapůjčit za jednotlivou cenu. „Rodiče půjčování hraček spíše zkoušejí a doplňují tím, co doma mají. Máme zákazníky, kteří si zaplatí roční členství, ale převažují určitě jednorázové objednávky,“ popisuje Siobos.

Měsíční předplatné nabízí také půjčovna Toys and Stories. Na svém webu přitom uvádí, že hodnota zapůjčených hraček převyšuje výši předplatného šestkrát až osmkrát. „Rodiče si vyberou balíček a frekvenci platby a mohou si půjčovat hračky v hodnotě balíčku,“ vysvětluje Musil.

České hračky jsou často dražší, zato přísněji kontrolované. Asijská konkurence vadí i Igráčkovi

Žádné plyšáky ani angličáky

Po hračkách, které podporují rozvoj nejmenších dětí, je zvláště velká poptávka. „Největší zastoupení mají u nás věci na hrubou motoriku, ale samozřejmě i jemnou. Zákazníci u nás najdou také Montessori pomůcky pro nejmladší věkovou kategorii dětí,“ popisuje Kozáková.

Také Toys and Stories nabídku zaměřuje na dřevěné Montessori hračky od uznávaných výrobců. Důraz se klade i na to, aby hračka neměla hodně malých dílků a neztrácely se. Z tohoto důvodu půjčovna do nabídky nezařazuje stavebnice Lego či různé puzzle.

„Nevedeme ani plyšáky, panenky, angličáky a plastové hračky. Mohly by se rychle zničit,“ vysvětluje Musil. Další podmínkou je, aby hračka byla dobře skladná a dala se jednoduše poslat balíkem.

„Zpravidla do nabídky zařazujeme hračky, které jsou finančně náročnější a které rodiče chtějí vyzkoušet, než do nich investují. Nebo různé hračky, které podporují rozvoj dětí v různém věkovém období. Je totiž ekonomičtější i ekologičtější je půjčit a vrátit, když z nich děti stejně hodně rychle vyrostou,“ uvádí Hana Smetanová z Nekupuj hračky. Cílem půjčovny je podle ní zároveň zpřístupnit drahé hračky rodinám, které si je nemohou dovolit.

Půjčovny se shodují na tom, že největší zájem je o trojúhelníky Piklerové, což jsou dřevěné prolézačky pro batolata a malé děti navržené maďarskou pediatričkou Emmi Piklerovou. Rodiče si často půjčují rovněž houpačky, magnetické stavebnice, různé Montessori pomůcky nebo ortopedické chodníčky. Půjčovat se dají také dětské knihy, hračky do vody, koloběžky, deskové hry nebo karnevalové kostýmy.

Ochránci přírody učí děti o mořských želvách a pytláctví. Lákají je i na fotopasti z Afriky

Zkoušejí, co dětem nejvíc vyhovuje

S opotřebováním nebo rozbitím hračky půjčovny počítají. Případné zničení se zákazníky řeší vždy individuálně. „S běžným opotřebením počítáme a neřešíme ho. Na webových stránkách uvádíme i stav produktů, respektive míru jejich opotřebení, takže zákazník přesně ví, co a v jakém stavu si půjčuje,“ popisuje Aneta Siobos. Zákazník proto podle ní nemusí být ve stresu kvůli případnému poškození, lze se domluvit i na odkupu hračky.

Podle Musila zájem o půjčování hraček narůstá, loni půjčovně Toys and Stories přibylo 106 nových zákazníků. Nejvíce jich půjčovnu objeví díky doporučení jiných rodičů, kteří službu využili.

„Nejvíce si chválí většinou to, že nemusí mít takovou obavu koupit dražší hračku a pak se třeba netrefit a nevědět, co s tím. Takto mají jasný měsíční náklad, ale hračky mohou obměňovat dle libosti a zkoušet, co bude jejich dětem nejvíce vyhovovat,“ líčí Musil. Přidanou hodnotou pro rodiče je podle něj to, že se hračky v domácnosti nehromadí.

Podle Kozákové rodiče rovněž oceňují, že se nemusí starat o to, co s již nevyužívanou hračkou, a mají ji kam vrátit. A Smetanová z Nekupuj hračky uvádí, že nejvíce rodičů si pochvaluje ušetřené peníze za hračky, které děti nakonec vůbec nezaujmou.

Valentina Podlesná
Valentina Podlesná

Valentina vystudovala Univerzitu Karlovu, kde získala magisterský titul v oboru sociální a kulturní ekologie, předtím také bakalářský titul v oboru žurnalistiky. Zajímá se o komunitní zahrady i výrobu ekologických pracích prášků.