Petra Hajná

V ESG vidíme příležitost, proto se mu věnujeme do hloubky.

Petra Hajná působí už čtvrtým rokem ve společnosti CPI Property Group a má zde na starosti vše kolem udržitelnosti a ESG. Což v tomto případě obnáší nejen nefinanční reporting, ale i problematiku zelených bondů či ESG ratingů.

Společnost CPI Property Group si stanovila cíl snížit do roku 2030 celkovou intenzitu emisí skleníkových plynů o 32,4 procenta (oproti roku 2019). Nejvíce, skoro osmdesát procent, nyní představují emise nájemců.

CPIPG se proto zaměřuje na jejich redukci právě také v této oblasti. „Když nájemce zapojíme do našich snah, velmi nám to pomůže. Proto máme velkou vůli uzavírat zelené nájemní smlouvy,“ uvádí Petra Hajná, která má ve společnosti na starosti ESG a vše kolem udržitelnosti.

Zelené nájemní smlouvy chce realitní skupina nabízet všem nájemcům od letošního roku. Zatím je ale od nich nevyžaduje povinně, a kdy to bude, nedovede Petra Hajná s určitostí říci. „Odhadujeme, že k tomu dojde někdy po roce 2030, není to otázka dvou či tří let. Zároveň vidíme, že v některých zemích to půjde snáze, někde na to slyší lépe,“ vysvětluje ESG manažerka s tím, že Česko nebude zřejmě mezi prvními, ale spíše někde uprostřed zemí, v nichž skupina působí.

Aby mohla společnost CPI Property Group snižovat emise, musela nejprve zmapovat, jaké hodnoty dosahují, a to včetně zmíněných nájemců.

Právě zelené smlouvy umožňují CPIPG získat data pro výpočet aktuální uhlíkové stopy a také podnikate kroky k jejímu snižování. Petra Hajná připomíná, že sdílení dat je oboustranné – CPIPG například nájemcům poskytuje údaje o celkově spotřebě energií v daném objektu.

Společnosti pod „zelenou smlouvou“ dále spolupracují na investicích do budov, aby docházelo k optimalizaci provozu, na výměně technologií, obnově zařízení.

„Zelené nájemní smlouvy se snažíme nabídnout každému novému nájemci anebo když prodlužujeme nájemní vztah,“ popisuje Petra Hajná. Zatím to ale podle ní není tak, že by drobný podnikatel, který o ESG nikdy neslyšel, nemohl ve skupině získat pronájem. „Do budoucna budeme usilovat o to, aby s námi velká většina partnerů uzavřela green lease agreement,“ uzavírá.

V podcastu se dále dozvíte:

  • Co prakticky znamená, že CPIPG má environmentální cíle schválené iniciativou Science-Based Target,
  • Jaké má CPIPG přesně dané cíle v oblasti snižování emisí a proč byly stanoveny právě na úrovni 32,4 procenta do roku 2030 ve srovnání s rokem 2019,
  • Jak se dají „ozelenit“ stávající budovy v portfoliu CPIPG, přestože je jejich průměrné stáří 38 let,
  • Jak firma „bojuje“ s ratingy a rozdílnou metodikou jednotlivých agentur.
Martina Patočková
Martina Patočková

Martina začínala s novinařinou v agentuře ČTK a pokračovala v MF Dnes, psala pro E15 či Reportér Premium. Jenže pak zatoužila po větší samostatnosti. Ráda chodí po kopcích, plave s ploutvemi i bez nich a chtěla by kočku.