„Exxon je podle indexu ESG S&P 500 řazen mezi deset nejlepších, zatímco Tesla se do žebříčku nedostala,“ napsal Elon Musk na twitter poté, co byla Tesla z daného indexu vyřazena. Na tweety Elona Muska a celou ESG problematiku zareagoval i Ondřej Vlček, generální ředitel Avastu, v následujícím komentáři.

ESG je zkratka pro “Environment, Social and Governance” (environmentální, sociální, řízení, pozn. red.). V korporátním světě je ESG  měřítkem toho, jak udržitelná společnost je – a je to téma, na které je v poslední době kladen obrovský důraz, kam proudí biliony dolarů a největší investiční společnosti na světě jako fond Blackrock prioritizují ESG takřka nade všechno.

A zatímco jako koncept se mě tento směr líbí, zároveň mám i obavy, kam toto celé směřuje. Tím problémem jsou ESG ratingy.

ESG bylo formalizováno prostřednictvím série kritérií, podle kterých jsou společnosti hodnoceny. Tato kritéria sahají od uhlíkové stopy (nebo přesněji budoucích příslibů uhlíkové stopy) po spokojený život zaměstnanců – a zahrnují i vše mezitím.

Ale, jak už to často v takových situacích bývá, lidé mají tendenci se více zaměřovat na optimalizaci KPI (klíčové ukazatele výkonosti, pozn. red.) a zaškrtnutí příslušných políček, než aby přemýšleli o skutečném dopadu.

Výsledkem je, že Avast a Tesla mají nyní horší ESG rating než třeba výrobce cigaret British American Tobacco či ropný gigant Shell.

Řečeno na rovinu, v současném systému můžete mít společnost, která prodává cigarety, ale která se zaváže, že bude uhlíkově neutrální a bude mít pěkné zaměstnanecké výhody a umístí se lépe než společnost, která zaměstnává postižené lidi, inovuje v oblasti studené fúze (hypotetický typ jaderné reakce, ke které by mělo docházet za teplot blízkým pokojové, pozn. red.) a všechnu svoji technologii výroby energie daruje rozvojovým státům.

Povinné reportování firem o dopadech na životní prostředí se možná o rok odloží

Ve zkratce, ESG ratingy dnes neříkají vůbec nic o tom, jak je daná společnost prospěšná planetě, nebo společnosti. Nebyly navrženy tak, aby měřily dopad, který byznysy mají na planetu, společnost nebo komunity, ve kterých působí. Byly navrženy tak, aby změřily, jaký možný dopad může mít planeta a společnost na cenu akcií firmy.

Myslím, že to je velká škoda a hlavně promarněná příležitost.

Naštěstí, už vidíme i první pokusy měřit reálný dopad – od hráčů jako jsou Impaakt a The Upright Project. Naneštěstí, jsou zatím malé a používané na malé části trhu a jsou daleko od toho být široce rozšířené.

Ale stále máme čas to napravit.

Ondřej Vlček svůj komentář nejprve publikoval na Linkedinu a poté souhlasil s uveřejněním na Ekonews.

Ondřej Vlček
Ondřej Vlček

Ondřej Vlček je šéfem kyberbezpečnostního gigantu Avast. V roce 2021 oznámil se ženou Katarínou založení rodinné Nadace manželů Vlčkových, do níž vložili 1,5 miliardy korun, dosud největší dar v dějinách české filantropie.