Ceny olivového oleje se oproti loňsku více než zdvojnásobily a nadcházející sezóna nevypadá o moc lépe. Španělská úroda má být poloviční, což bude dále ceny tlačit vzhůru. Na vině jsou hlavně sucha spojená s klimatickou změnou.

Když je sucho ve Španělsku, ovlivní to ceny olivového oleje všude. Právě Španělsko je totiž největším producentem této pochutiny, bez níž se už neobejde téměř žádná kuchyně včetně české. I na tuzemských regálech se ceny olivových olejů za poslední dva roky téměř zdvojnásobily.

Například litr extra panenského olivového oleje značky Allnature v bio kvalitě se podle grafu vývoje ceny na srovnávacím webu Heureka prodává v průměru za 416 korun. Před rokem byl o 200 korun levnější.

Důvodem zdražování olivových olejů je to, že letošní horký rok a sucha jej provázející zdecimovaly úrodu ve Španělsku. Problémy navíc způsobily i v dalších hlavních producentských zemích, jako je Itálie, Řecko či Portugalsko. Z těchto středomořských zemí pochází více než polovina prodávaného olivového oleje na světě.

Olivy se začínají sklepávat ze stromů v říjnu a ani nová úroda nevypadá podle zpráv zahraničních médií dobře. Evropská komise nedávno uvedla, že výroba olivového oleje ve Španělsku, Itálii a dalších evropských zemích se z posledního 40procentního poklesu, omezené nabídky a rostoucích cen zotaví jen pomalu.

Zprávy ze Španělska jsou ještě pesimističtější. Tamní ministerstvo zemědělství odhaduje letošní úrodu na poloviční oproti předchozímu roku, napsala agentura AP. Nepříznivé okolnosti se navíc s olivami táhnou už od května, kdy vysoké teploty poškodily většinu květů. Další stromy poškodila sucha – letošní rok byl ve Španělsku třetí nejsušší od roku 1964, odkdy existují záznamy.

Nyní světové ceny olivového oleje převyšují 9 tisíc dolarů za tunu. Posledních dvacet let se přitom až na malé výjimky držely v rozmezí 2,5 až 4,5 tisíce za tunu.

Zdroj: IOC
Prší, a přece je sucho. Srážek padá jako v minulosti, ale kvůli teplejšímu podnebí vody ubývá

Oliva potřebuje 64 litrů vody na týden

Extrémní projevy počasí, jako jsou vedra a sucha, patří k projevům probíhající klimatické změny. A netrpí jen olivový olej. Sucho postihlo obilí v Rumunsku, rýži v Itálii, fazole v Belgii, česnek ve Francii, napsaly v září New York Times. Oblast Středozemního moře se přitom řadí k regionům, které se podle klimatologů oteplují nejrychleji.

Olivy ve Španělsku jsou jednou z nejpostiženějších plodin. Téměř polovina španělské produkce pochází podle Mezinárodní olivové rady (International Olive Council) ze zasažené jižní provincie Jaén o velikosti 13,5 tisíce čtverečních kilometrů s výnosy olivového oleje jako celá Itálie.

Olivovníky jsou závislé na vodě, i když se na první pohled zdá, že přežijí všechno. Bez drahého zavlažovacího systému jsou některé úplně bez plodů. Podle reportéra New York Times, který oblast Jaén navštívil, jsou ty bez vody na první pohled viditelně hnědé a ty s dostatkem závlahy zelené. Podle místního farmáře potřebují „osm litrů na hodinu po dobu osmi hodin jednu noc v týdnu“.

Voda je ale v této oblasti drahá a farmáři si musí koupit podíl v místním vodním rezervoáru. Kdo chtěl před lety ušetřit a myslel si, že déšť to vyřeší zadarmo, nyní strádá, popisují New York Times.

Silné deště nám ničí úrodu kávy. Musíme ji chránit stromy a pěstovat další plodiny

Tráva mezi stromy nepomůže dost

Na řadu tak přichází i řešení z minulosti, jako je například vysazování trávy mezi stromy. Ta má zadržovat vodu a dnes je podle údajů španělských farmářů už ve zhruba třetině olivových hájů, napsala agentura Reuters.

Kromě zavlažování a trávy mezi stromy připadají v úvahu i další adaptační řešení. Jak ale konstatuje nedávná studie, lze předpokládat, že pěstování oliv se posune severněji. Například k Atlantiku, kde ho dosud tamní teploty nedovolovaly.

To ale není řešení pro farmáře. Podle zemědělského konzultanta Antonio Bernala nebude nejrozšířenější odrůda oliv ve Španělsku schopna čelit rychlé klimatické změně a teplejšímu počasí. „Řešením je zastavit klimatickou změnu. Olivovníky se takové změně nedokážou tak rychle přizpůsobit,“ uvedl pro NY Times.

Martina Patočková
Martina Patočková

Martina začínala s novinařinou v agentuře ČTK a pokračovala v MF Dnes, psala pro E15 či Reportér Premium. Jenže pak zatoužila po větší samostatnosti. Ráda chodí po kopcích, plave s ploutvemi i bez nich a chtěla by kočku.