Už od příštího roku by měli lidé bydlící v bytových domech včetně paneláků ušetřit, pokud na střechu nainstalují fotovoltaiku nebo jiný společný zdroj elektrické energie. Dosud mohli ze solárních panelů živit hlavně společné prostory či výtah, nikoliv uspořit na účtech za elektřinu v bytech.

Změny má umožnit chystaná vyhláška o Pravidlech trhu s elektřinou, která již prošla připomínkovým řízením. „Její účinnost se předpokládá od ledna příštího roku,“ uvádí Michal Keborg, mluvčí Energetického regulačního úřadu. Nyní dochází k vypořádání připomínek a materiálem se ještě bude zabývat legislativní rada vlády.

Dosud nebylo možné elektřinu ze společné výrobny v bytovém domě dodávat do jednotlivých bytů, takže obyvatelé nemohli šetřit na odběru elektřiny z veřejné sítě. Možný je zatím pouze komplikovaný způsob, kdy se sloučí odběrné místo v domě, ale tím jednotlivé domácnosti přijdou o možnost volby svého dodavatele energií. Právě to nová vyhláška změní.

Obyvatelé se dohodnou, kolik kdo odebere

„Sdílení staví na principu zavedení vůdčího odběrného místa, jediného pro celý dům, a přidružených odběrných míst, určených pro každou domácnost, která se sdílení vyrobené elektřiny bude účastnit,“ uvádí mluvčí Energetického regulačního úřadu. Vyrobená elektřina se bude dělit mezi jednotlivé byty neboli přidružená odběrná místa podle klíče, který stanoví obyvatelé bytového domu sami.

Případná nespotřebovaná elektřina v každé domácnosti se může jako přetok prodat v síti, a to opět přes hlavní odběrné místo. Zatímco dříve byly peníze za přetoky do sítě mizivé, dnes je situace kvůli vysokým cenám lepší.

Ke sdílení vyrobené elektřiny bude nutné, aby si bytový dům nainstaloval takzvané průběhové elektroměry, a to jak u hlavního, tak přidružených odběrných míst. To by měla udělat zdarma distribuční společnost.

Na webu Unie komunitní energetiky je praktický příklad, jak se může elektřina dělit. Pokud má dům deset bytů, každý investuje do fotovoltaiky deset procent a bude mít i nárok na desetinu z vyrobené elektřiny.

Elektřiny máme spíše nadbytek, zatím nám nikdy nedošla, říká majitel soběstačného domu

Distributoři by zdražovat kvůli tomu neměli

Zareagovat a připravit se na změnu budou muset i distribuční společnosti. Právě přes distribuční síť se totiž bude vyrobená elektřina například z fotovoltaiky na střeše paneláku rozdělovat.

„Pro nás jako provozovatele distribuční soustavy to přináší zvýšené nároky na instalaci průběhových elektroměrů a následného zpracování a vyhodnocení dat, která budeme zasílat na příslušné dodavatele energií prostřednictvím OTE (operátor trhu, pozn. aut.),“ uvádí Martin Chytra, projektový manažer distribuční společnosti EG.D, člena skupiny E.ON. Pro firmu to znamená značné úpravy IT systémů.

Tarifů jako takových by se však úprava podle něj dotknout neměla. „Pouze bude možné díky instalaci průběhových elektroměrů na odběrná místa, která chtějí být součásti skupiny sdílení energie, rozdělovat spotřebu na část klasické dodávky ze sítě a část sdílenou ze společného zdroje,“ dodává.

Komunitní energetika pomáhá srazit ceny energií. Česko v ní ale zaostává

Významný krok k decentralizaci energetiky

Bytové domy by mohly podle expertů výrazně přispět k decentralizaci energetiky. Podle nejoptimističtějšího scénáře studie zpracované společností EGÚ Brno by fotovoltaika na bytových domech dosáhla maximálního výkonu až 1,9 gigawattu, pokud by se na všechny tyto tuzemské domy instalovaly solární panely. To je bezmála výkon JE Temelín. Podle webu Fakta o klimatu dosahoval v roce 2020 instalovaný výkon všech solárních panelů v tuzemsku dvou gigawattů.

Sdílení elektřiny v bytových domech je prvním krokem k rozvoji komunitní energetiky, tedy ke sdílení vyrobené energie v rámci komunit. Musí ji ale hlavně umožnit česká legislativa, respektive sladit zákony se směrnicí Evropské komise. To se ale zatím nedaří.

Na ministerstvu průmyslu a obchodu už by měla být připravena novela energetického zákona, která ji umožní. Zatím však podle dostupných informací úřad neopustila.

Martina Patočková
Martina Patočková

Martina začínala s novinařinou v agentuře ČTK a pokračovala v MF Dnes, psala pro E15 či Reportér Premium. Jenže pak zatoužila po větší samostatnosti. Ráda chodí po kopcích, plave s ploutvemi i bez nich a chtěla by kočku.