Domácnosti se značně podílejí na plýtvání potravinami, bioodpad tvoří přibližně 40 až 60 procent komunálního odpadu. Zlepšit situaci by chtěla Aneta Špinka se svým projektem sdílených lednic, kam by lidé mohli nosit své přebytky.

Když žila Špinka rok ve Švýcarsku, nadchl ji projekt komunitních lednic Madame Frigo, do kterých lidé nosí potraviny, jež nestihnou spotřebovat. Na druhé straně jsou lidé trpící nouzí, samoživitelé či důchodci, kteří rádi odloženou potravinu ještě využijí. Tak ve zkratce funguje systém, který chce Špinka do Česka přenést pod názvem Chladnice.

Madame Frigo má ve Švýcarsku přes stovku lednic, které vyžadují pravidelnou údržbu. Podle čtyři roky starého průzkumu, který si organizace dělala, ušetří jedna lednice zhruba 17 tun jídla ročně.

„Chladnice nabízí praktický a jednoduchý způsob, jak zatočit s plýtváním, a současně podporuje sociální myšlení, budování komunit a snaží se o edukativní osvětu,“ říká Špinka s tím, že cílem je vytvořit i „něco hezkého“. Jednou z myšlenek je proto poskytnout lednice umělcům „jako plátna“. „Aby to nebyla jen obluda na ulici. Těmi malbami by se dal třeba vyprávět nějaký příběh,“ přemýšlí.

Se svým projektem se účastnila i akcelerátoru Start it @UNI, který pro studenty organizuje ČSOB. „Startup Chladnice přichází s řešením, které je unikátní a inovativní, a přitom jednoduché. Myslím, že každý z nás si vybaví, že v poslední době něco nestihl včas spotřebovat nebo nevěděl, jak naložit s masem a zeleninou před odjezdem na dovolenou. Mám radost, že tým začal od potřeb zákazníků, a těším se, že Chladnice brzy představí pilotní projekt, který prokáže užitečnost a udržitelnost jejich nápadu,“ říká lídryně Start it @ČSOB Zuzana Paulovics.

Pilotní Chladnice na dohled

Průkopnici komunitních lednic zatím zabrala dost času provozní stránka věci. Musela vymyslet způsob, jak se bude účtovat elektřina potřebná k provozu lednic, a zjišťovala, jak na ně budou reagovat hygienici. Přemýšlí také o tom, že by lednice mohly do budoucna napájet fotovoltaické panely. Zatím ale toto řešení nevypadá reálně s ohledem na jeho technickou náročnost.

Špinka v tuto chvíli shání pro projekt financování a další spolupracovníky, kteří by pomohli s provozem a marketingem. „Mám příslib od studentské organizace Fridays for Future, že se budou o lednice starat. Mám také vyřešeny všechny právní záležitosti a hledám investory, kteří by s projektem pomohli po finanční stránce,“ říká Špinka, která už jedná i o zprovoznění pilotní lednice. Její plánované umístění zatím nechce sdělit, prý se ale jedná o pražskou lokalitu.

Potraviny jsou levnější, než by měly být, upozornil řetězec. Platí za ně budoucí generace

„Z pohledu hygieny budou muset být lednice udržované. Budeme evidovat, jak často se čistí a kdo za to nese zodpovědnost. Na každé lednici bude uveden seznam pravidel, která by měli klienti dodržovat,“ říká k provozu Špinka. Do budoucna by chtěla lednice napojit na aplikaci a umělou inteligenci, která by dokázala určit, zda daná potravina do Chladnice patří.

„Projekt nám dává smysl nejen z pohledu životního prostředí, ale i z hlediska sociální politiky a toho, co se děje v tomto světě. Rádi Chladnici podpoříme i jako dobrovolníci,“ říká ve videu na webu projektu Klára Bělíčková, mluvčí středoškolského klimatické hnutí Fridays for Future.

Alkohol a hotové pokrmy do lednic nesmějí

Ve Švýcarsku funguje kromě Madame Frigo ještě jeden podobný projekt. Organizace Free-Go působící v Ženevě zapojuje i prodejny a restaurace. Podle článku na webu Euronews.green se loni z lednic musela vyhodit jen tři procenta jídla.

Free-Go také experimentuje s vyzvedáváním potravin přímo u lidí v bytech. Ve Švýcarsku se do komunitních lednic nesmí dávat mražené jídlo, potraviny s narušeným obalem, vařené jídlo z domácností nebo alkohol. Například konzervy nebo krekry po doporučeném datu spotřeby mohou být v této zemi konzumovány ještě rok.

Podle vyjádření ministerstva zdravotnictví je darování potravin možné i v Česku. „Organizátor veřejně sdílené lednice je odpovědný za činnosti pod jeho kontrolou – tj. zejména za dodržování hygienických podmínek při přejímce, skladování, třídění a výdeji zboží; není odpovědný za poskytování informací spotřebiteli,“ napsal Ekonews mluvčí resortu Ondřej Jakob.

Povinnosti podle jeho vyjádření zahrnují například udržování čistoty sdílených lednic, vyřazování prošlých potravin či udržování skladovací teploty. Darování hotových pokrmů prostřednictvím sdílených lednic v tuto chvíli zákon neumožňuje.

Irena Buřívalová
Irena Buřívalová

Irena prošla MF Dnes nebo ekonomickými týdeníky Euro a Czech Business Weekly. Nejradši píše o věčných chemikáliích v oblečení, ekologickém zemědělství, odpadech, rychlé módě a bioplastech.