Štěpán Ledvina

Stanovení závazných cílů pro sběr nápojových kartonů pomůže jejich recyklaci.

Štěpán Ledvina má v Tetra Paku na starosti vše kolem udržitelnosti a řeší mimo jiné i to, jak se dnes daří nápojové kartony v Česku recyklovat.

Zatímco v Evropě se zrecykluje kolem padesáti procent nápojových kartónů, v Česku dlouhodobě jen kolem pětiny. Tetra Pak, jeden z významných výrobců, proto prosazuje stanovení závazných cílů pro jejich recyklaci.

„Cíle jsou dané podle materiálů, na papír, plast, kov, nově na hliník. Nápojový karton ale legislativně neexistuje,“ uvádí Štěpán Ledvina, který má v Tetra Paku na starosti udržitelnost.

Nyní podle něj debatují s ministerstvem životního prostředí a se společností Eko-kom (který má v Česku na starosti sběr odpadů) o nastavení cílů tak, aby byly zároveň ambiciózní i splnitelné. Debaty se účastní i mlékárny, protože pro mléko jde o hlavní obal.

Štěpán Ledvina přitom doufám, že k nastavení cílů by mohlo dojít už se zákonem, který má zavést povinné zálohování PET lahví a plechovek a který bude mířit brzy na vládu.

Nápojový karton dnes jde z popelnic, ať již společných či samostatných, do papíren za hranicemi. V Česku speciální linka není kvůli menšímu množství kartonů. Na lince se odlučuje papír a další materiály (plast a hliník) putují dál buď na energetické využití anebo k recyklaci.

Podle Štěpána Ledviny připadá v úvahu pro zajištění cirkularity materiálu i to, aby byly tyto obaly součástí zálohového systému. Což zatím nejsou ani ve většině zemí na světě s výjimkou Kanady či některých částí Austrálie.

V podcastu se dále dozvíte:

  • Proč se nápojový kartón v Česku někde sbírá do samostatné popelnice, někde do společné s plastem a někde spolu s papírem
  • Jak se karton recykluje a na co se pak může využít
  • Jaké jsou další plány společnosti Tetra Pak, pokud jde o snahy o zajištění větší recyklace nápojových kartonů
  • Jaký dává recyklace ekonomický smysl

Partnerem tohoto podcastu je společnost Tetra Pak.