Každé ráno si jednorázovou roušku nasadí milióny Čechů a miliardy lidí po celém světě. Jde o důležitou ochranu před koronavirem, ale i odpad, kterého se nejde dost dobře zbavit. Alternativou jsou látkové roušky na opakované použití, anebo třeba roušky z konopí.

Podle agentury Reuters začala roušky z konopí, plně kompostovatelné, vyrábět jako první na jaře firma Geochanvre ve Francii.

„Je to kacířství nezakázat polyethylenové výrobky, materiály, které jsou převáženy do všech koutů světa. Používejte lokální zemědělské výrobky,“ uvedl pro Reuters TV Frédéric Roure, zakladatel Geochanvre.

Roušky vyřezává laser z konopné látky, kterou ve Francii vyrábí. Zákazníci, hlavně z Evropy a Kanady, si jich zatím koupili 1,5 miliónu.

Podle studie v časopise Enviromental Science and Technology se na světě každý měsíc použije 129 miliard jednorázových roušek a 65 miliard rukavic. Většina ochranných pomůcek je vyrobena z plastů jako je polyethylen, polypropylen a vinyl. Pokud skončí v oceánu, rozkládají se 450 let, uvádí skupina Waste Free Oceans.

Výhra ale není ani rouška v odpadu. Recyklovatelné nejsou a navíc kvůli možné kontaminaci je nutné je házet do směsného odpadu. Končí tak buď na skládkách anebo v lepším případě ve spalovně.

Konopí v Česku

Technické konopí, z kterého se roušky vyrábějí, se pěstuje i v Česku, a to asi na pěti stech hektarech. Nicméně v tuzemsku neexistuje tírna, tedy zařízení, kde by se dalo konopí na látku zpracovat.

„O tírně se mluví dlouho, ale bohužel tento projekt zatím nikdo nedotáhl do konce,“ uvádí Hana Gabrielová, která pěstuje konopí na Farmě Biosasov, ale prodává jej převážně na čaj velkým firmám. Pokusy ale podle ní jsou, u Rakovníka například existuje maloprovoz na zpracování stonků technického konopí.

„My máme starý stroj na zpracování lněného stonku na farmě, ale je otázka, zda obnovovat starý anebo investovat do nového,“ uvádí s tím, že do budoucna o něčem takovém v každém případě přemýšlí. Hana Gabrielová se zároveň účastní skupiny provozující stránky www.hemptheclimate.com, kde se snaží upozorňovat na možnosti využití konopí při boji s klimatickou změnou.

Martina Patočková
Martina Patočková

Martina začínala s novinařinou v agentuře ČTK a pokračovala v MF Dnes, psala pro E15 či Reportér Premium. Jenže pak zatoužila po větší samostatnosti. Ráda chodí po kopcích, plave s ploutvemi i bez nich a chtěla by kočku.