Společnost LEGO Group po třech letech výzkumů a hledání udržitelných řešení přichází s prototypem kostiček vyrobených z PET lahví. Z nich by mělo být možné vyrobit jak základní kostky držící celou stavebnici pohromadě, tak například kočku či hrad.  Z jediné litrové PET láhve může vzniknout až deset kostek LEGO.

Na hledání udržitelných řešení pro stavebnice LEGO® pracuje tým více než sto padesáti lidí. Během posledních tří let testovali specialisté a inženýři z oboru materiálových věd více než 250 variant materiálů z PET a stovky dalších plastových alternativ. Nejnovější prototyp dává druhý život plastovým lahvím, které se mohou stát plnohodnotnou kostičkou LEGO, se všemi požadavky na kvalitu, bezpečnost a hraní včetně speciální síly, která způsobuje, že kostky LEGO při sobě velmi dobře drží, a zároveň se dají zase rozpojit.

play-sharp-fill

Tim Brooks, viceprezident společnosti LEGO Group pro environmentální odpovědnost, uvádí: „Z tohoto průlomu máme obrovskou radost. Největší výzvou na naší cestě k udržitelnosti je vývoj a inovace nových materiálů, které jsou stejně odolné, pevné a kvalitní jako naše stávající kostky – a hodí se k prvkům LEGO vyrobeným za posledních šedesát let. Tento prototyp představuje pokrok, kterého jsme dosáhli.“

Než se kostky vyrobené z recyklovaného materiálu objeví v krabicích se stavebnicemi LEGO, bude to ještě nějakou dobu trvat. Tým bude pokračovat v testování a vývoji složení PET a poté posoudí, zda přejít do fáze pilotní výroby.

Prototyp recyklované kostky je nejnovějším vývojem v oblasti udržitelnosti společnosti LEGO. V roce 2020 dánská společnost oznámila, že ze svých krabic odstraňuje jednorázový plast.

V roce 2018 začala vyrábět prvky z biopolyethylenu (bioPE), který se získává z cukrové třtiny pocházející z udržitelných zdrojů. Prvky vyrobené z bioPE obsahuje mnoho stavebnic LEGO. Ideální jsou zejména pro výrobu menších, měkčích dílků, jako jsou stromy, větve, listy a doplňky pro minifigurky.

U klasických kostiček je nutné vyřešit hlavně to, aby byly dostatečně pevné. Toho výrobce dociluje tím, že kombinuje recyklovaný PET se zpevňujícími přísadami.

Avatar
Lego