Internetová úložiště mají ročně za následek vznik více než 900 milionů tun oxidu uhličitého. Data uložená v digitálním prostoru, streamovací služby i obyčejné poslání e-mailu spotřebovávají elektřinu pojící se s emisemi. Světová iniciativa Let’s Do It World proto spustila Den digitálního úklidu. Letos připadá na 16. března.

Prvního „digitálního úklidu“ se zúčastnilo 870 tisíc lidí ze 170 zemí a celkem smazali téměř 12,7 milionu gigabytů dat. To podle odhadů zabránilo roční produkci přibližně 3169 tun oxidu uhličitého. Akce, kterou spustila občanská iniciativa Let’s Do It World, letos probíhá již čtvrtým rokem. Záštitu v tuzemsku převzal spolek Ukliďme Česko.

Internet a jeho podpůrné služby ročně vyprodukují až 900 milionů tun oxidu uhličitého. Podle Mezinárodní agentury pro energii čtyři gigabyty dat uložené na serverech po dobu jednoho roku spotřebují dvě kilowatthodiny energie a vyprodukují jeden kilogram oxidu uhličitého.

I když až 90 procent všech uložených dat v digitálním prostoru lidé nevyužívají déle než tři měsíce od uložení, zůstávají tam mnohem delší dobu. Organizace Let’s Do It World uvádí, že v roce 2022 každý ze zhruba 70 milionů serverů skladujících data vyprodukoval jednu až dvě tuny oxidu uhličitého.

Ke snížení produkce CO2 mohou přispět hlavně běžní uživatelé. Podle webu Statista se denně po celém světě pošle přes 350 miliard e-mailů. Číslo navíc každoročně narůstá. V roce 2026 bude pravděpodobně denně elektronickou poštou kolovat téměř 400 miliard e-mailů.

Začíná platit "uhlíkové clo", bude se platit za emise v dováženém zboží. Firmy musí začít sbírat data

Klidně i 50 gramů za zprávu s přílohou

Uhlíková stopa závisí na velikosti e-mailu. Server BBC uvádí, že e-mail v kategorii spam „vytvoří“ přibližně 0,3 gramu oxidu uhličitého, běžná e-mailová komunikace čtyři gramy a e-mail s velkou přílohou až 50 gramů CO2.

Organizace Let’s do It World zároveň uvádí, že 78 procent všech e-mailů na světě adresáti nikdy neotevřou. Pro snížení digitální stopy doporučuje neodebírat zbytečné newslettery, které jen padají do schránky. Spotřebu zmenší i omezení hromadného posílání e-mailů při různých příležitostech.

Organizace rovněž doporučuje čas od času promazat e-mailovou schránku a odstranit všechny zprávy a soubory, které zbytečně zabírají místo. Ke zmenšení digitální stopy pomůže i vypnutí videa během online schůzky, snížení kvality streamovacích služeb a omezení času na sociálních sítích.

Smartphony mnoha lidí jsou studnicí zapomenutých aplikací, nepovedených fotografií a duplicitních souborů, které zbytečně zabírají místo a spotřebovávají baterii. Ukliďme Česko proto doporučuje pečlivě projít telefon, tablet nebo počítač a vymazat všechny dlouho nepoužívané aplikace a hry. Jejich automatické aktualizace totiž vyžadují stovky megabajtů.

Vhodné je také projít a případně smazat staré uživatelské účty a související data, která se již nevyužívají. Vhodné je projít i digitální úložiště. Právě tam se často hromadí digitální odpad.

Valentina Podlesná
Valentina Podlesná

Valentina vystudovala Univerzitu Karlovu, kde získala magisterský titul v oboru sociální a kulturní ekologie, předtím také bakalářský titul v oboru žurnalistiky. Zajímá se o komunitní zahrady i výrobu ekologických pracích prášků.