Patnáct vítězných komiksů soutěže pořádané humanitární organizací ADRA je nyní k vidění na výstavě v Praze. Jde o díla autorů ve věku od patnácti let, kteří se prostřednictvím komiksového žánru zabývali tématy Cílů udržitelného rozvoje. „Cílem soutěže je propojit kreativitu a kritické myšlení mladých autorů při zpracování témat souvisejících se světem kolem nás,“ uvádí za ADRA Petra Svatková, koordinátorka Komiksové soutěže.

ADRA vyhlašuje soutěž o nejlepší komiks na téma Cíle udržitelného rozvoje každoročně, letos už po šesté. Studenti si vždy mohou vybrat jeden ze 17 globálních rozvojových cílů a představit ho prostřednictvím komiksu. Téma mohou zpracovat podle svých představ, jako dobrodružný či humorný příběh. Nebo mohou vyjít z vlastní osobní zkušenosti. 

Autoři vítězných komiksů mohou vyhrát workshop s jedním z českých ilustrátorů, komiksářek či kreslířů. Letos s Petrem Koplem nebo Jakubem Plachým. Autoři pěti nejlepších komiksů mohou navíc vyjet na kreativní kemp do Portugalska a potkat se s vítězi soutěže z dalších evropských zemí.

Výstava je nyní k vidění v Cafe Prostoru v Národní technické knihovně v Praze. Potrvá až do konce března. Domluvit si výstavu je s organiazcí možné také přímo na půdě školy.

Martina Patočková
Martina Patočková

Martina začínala s novinařinou v agentuře ČTK a pokračovala v MF Dnes, psala pro E15 či Reportér Premium. Jenže pak zatoužila po větší samostatnosti. Ráda chodí po kopcích, plave s ploutvemi i bez nich a chtěla by kočku.