Do roku 2050 se má Evropa stát uhlíkově neutrální. Je to však ještě vůbec možné? Udržitelná konference za 5 dvanáct připravila další ze série online konferencí, která se pokusí zodpovědět aktuální otázky. Tématem je Uhlíková neutralita na rozcestí.

Jaká je současná situace kolem všech „zelených dohod“? Jsou pravidla, na nichž se shodly členské státy, již nyní k zahození? Někteří odborníci tvrdí, že tato doba může urychlit cestu k energetické nezávislosti díky udržitelným zdrojům. K porovnání současné světové situace s našimi závazky k uhlíkové neutralitě se vyjádří odborníci 12. května v další Udržitelné konferenci za 5 dvanáct. Začíná se před polednem v 11.55 hodin.

Promluví odborníci i zástupci firem

Pražský primátor Zdeněk Hřib promluví o tom, jaké důsledky na ekologické hospodaření města může mít nápor válečných uprchlíků a jak dění posledních týdnů ovlivňuje snahy o snižování uhlíkové stopy. Michal Broža, ředitel české pobočky OSN, představí globální pohled na válku a odhad, jak dlouho se bude planeta z takového konfliktu vzpamatovávat.

Sociální a environmentální psycholog Jan Krajhanzl poté okomentuje, jak lidé, kteří věnují svůj čas ochraně přírody a zaměřují se na snižování uhlíkové stopy, vnímají ničivé dopady válečných operací. Vystoupí rovněž europoslanec Luděk Niedermayer a zástupci společností, jako je Skanska, Volvo či Heineken.

Bioenergie zažívá celosvětový boom. Pomůže snížit závislost na ruském plynu

Během online konference, ke které se stačí zdarma registrovat na Udrzitelna.cz, pohovoří rovněž zástupci společnosti CO2IN o budoucnost obchodu s emisními povolenkami. Jak dlouho trvá přejít od běžného zemědělství k tomu regenerativnímu a kde na to vzít peníze představí zástupce společnosti Carboneg. A co je nového ve sdílené ekonomice popíše zástupce společnosti Rekola.

„Je nám velkou ctí, přivítat dosud největší persony, které k tématu mají opravdu co říci,“ dodává k akci David Zábrž za organizátora, jímž je Česká asociace startupů.

Redakce

Ekonews je web o udržitelnosti, který hledá v ekologických tématech ekonomické souvislosti a mezi byznysmeny chuť dělat věci ohleduplněji k životnímu prostředí.