Některé letní hudební festivaly se začaly kromě velkých jmen zaměřovat více i na udržitelnost. Zatím jsou, ostatně jako většina dalších firem v Česku, na počátku této cesty. Třídění odpadu a využívání vratných kelímků je základ, někteří organizátoři využívají i sluneční nebo větrnou energii, či experimentují s vodíkem.

K festivalům, které uvažují o udržitelnosti více komplexně než jen, že stačí třídit odpady, patří podle expertů z těch českých příkladů například Let it Roll či Rock for People. Druhý zmíněný, který se koná u Hradce Králové, si dal za cíl dosáhnout uhlíkové neutrality do roku 2030. Svou stopu si i nechal změřit, výsledky ale zatím nemají.

Jak jsou na tom festivaly s uhlíkovou stopou obecně, poodhaluje Martina Kafková, které se se svou agenturou M-Ocean zaměřuje na organizaci udržitelných eventů. Zatímco ve Velké Británii dosáhli na festivalech uhlíkové stopy 1,9 kg CO2 na návštěvníka a den, v Česku je to více.

„V českém prostředí bych průměrnou hodnotu očekávala někde mezi 2,2 až 2,8 kilogramu CO2 na osobu. Ale je to pouhý odhad vycházející z referenčních čísel festivalů, které nezavedly udržitelná opatření,“ uvádí Martina Kafková. Britové se na danou úroveň dostali právě po výrazné redukci spotřeby a generování odpadů.

Ambiciózní plány mají i organizátoři Rock for People, protože se jim nedávno podařilo získat Park 360, kde se akce koná, k dlouhodobému užívání. „Pracujeme na energetické studii, abychom zjistili, jaké jsou možnosti areálu. V energetice by pro nás byla ideální například komunitní energetika, takže bychom rádi usilovali o založení energetického družstva, aby tu do budoucna mohl fungovat například solární park v kombinaci s vodíkem,“ popisuje Radka Hájková z organizačního týmu.

Za volantem vodíkového elektromobilu. Čistí vzduch, ale v Česku není snadné mu naplnit nádrž a navíc je dražší

Z dostupných čísel vyplývá, že nejvíce se na uhlíkové stopě festivalů podílí doprava návštěvníků do centra akce. Ta se ovlivňuje velmi těžko, nicméně organizátoři Rock for People se alespoň snažili apelovat na návštěvníky, aby nepřijeli autem, ale třeba vlakem.

Návštěvníci akce si mohli na festivalové trasy také zdarma zapůjčit kolo od firmy Nextbike. Celkem v rámci 1 070 výpůjček najezdili téměř tři tisíce kilometrů. „Až tu bude fungovat kemp (což je plán do budoucna, pozn. aut.), chtěli bychom mít i půjčovnu turistického vybavení pro jízdu na kole až po kempingové vybavení, aby člověk mohl přijet jen s batůžkem, plavkami a hygienou. Aby mohl přijet vlakem, tady si případně kolo nebo brusle půjčil a vyrazil na Labskou cyklostezku, mohl si půjčit spacák i gril,“ uvádí Radka Hájková.

Šetrněji se snažili dopravovat i organizátoři v zákulisí. Jezdili na koloběžkách, v elektrických golfových vozítkách, nebo využívali nákladní kola, jimiž se pokoušejí nahradit dříve rozšířené čtyřkolky.

Jak na energie a odpady

Více než výběr dopravního prostředku návštěvníků může organizátor ovlivnit energii spotřebovávanou během akce a odpady, což jsou další dva největší původci uhlíkové stopy festivalů obecně.

U Hradce Králové vyzkoušeli i alternativní zdroje energie, které napájely dvě pódia. Dominantou letošního ročníku byla pestrobarevná věž GEM Tower, strukturou připomínající duhový drahokam. Organizátoři si ji vypůjčili z nizozemského Eindhovenu, aby ze solární a větrné energie vytvářela elektřinu pro stage, kde probíhají menší hudební vystoupení či slam poetry.

Věž elektřinou zásobovala i několik přilehlých stánků v „eko-zákoutí“ festivalu, kde různé neziskové organizace dostaly možnost prezentovat své aktivity. K dostání byla fair trade káva stejně jako vegetariánské a veganské jídlo.

Conference Stage už loni získala světový primát díky tomu, že na pódium dodává elektřinu vodíkový generátor. Letos šlo navíc výhradně o „zelený“ vodík, přičemž většinu z něj vyrobila větrná energie.

Vodík má potenciál změnit globální rozložení sil v energetice. Ale jen ten zelený

Vodíkový generátor H2Base české společnosti Devinn našel uplatnění třeba i na Moravě po loňském zásahu tornádem. Jak ale uvádí technologický specialista firmy Jan Křenovský, tomuto zdroji energie stále Česko moc nepřeje. Chybějí distribuční sítě vodíku a podpora od státu pro jeho využívání neexistuje téměř žádná.

Pokud jde o odpady, což je velký problém podobných akcí, na Rock for People chtějí veškeré nádobí nahradit zálohovanými vratnými alternativami, stejně jako je tomu v současné chvíli u kelímků. Těch vratných se během letošního festivalu protočilo mezi lidmi 368 tisíc.

„Díky spolupráci s Hradeckými službami neustále vylepšujeme odpadové hospodářství. Aktuálně rozlišujeme 18 druhů odpadů od papíru a skla přes kovy a kávovou sedlinu až po nebezpečné odpady, dřevo nebo elektroodpad. Bioodpad končí v kompostárně, která se nachází stejně jako Park 360 v areálu královéhradeckého letiště. Gastroodpad v bioplynové stanici v Rybitví,“ uvádí Radka Hájková.

Argentinskému hovězímu vstup zakázán

Prodejce jídel pak organizátoři nutí, aby nevařili ze surovin, které se do Evropy vozí z daleka. Na festival má zákaz vstupu nejen palmový olej, ale i hovězí maso z Jižní Ameriky, mořské plody nebo avokádo.

Naopak populární jsou na festivalu druhotné materiály, takže staré palety posloužily pro výrobu stolů nebo laviček, jedna ze vstupních bran je ze zbytků dřeva. Do starých barelů se pak dává kompost nebo rostliny a repasovaný kontejner slouží jako sprcha a toalety pro vozíčkáře.

V Parku 360 na bývalém vojenském letišti u Hradce Králové postupně roste místo, v němž bude možné pořádat během roku řadu dalších akcí, například svatby či farmářské trhy. Do budoucna by tam měl fungovat sezónní kemp, který udržitelnou formou podpoří cestovní ruch na Labské stezce a v jejím okolí. Už nyní tam stojí trvalý kemp PlayStation Park Horizon, který vznikl na základě inspirace hrou Horizon Forbidden West s přispěním hráčů.

Tereza Koudelová
Tereza Koudelová

Tereza studuje žurnalistku na FSV UK. Je spoluzakladatelkou české pobočky mezinárodní organizace Sea Shepherd, která se zabývá ochranou mořských ekosystémů. Nejradši píše o všem, co se pojí s oceány.