Třicet druhů ovoce a zeleniny se nesmí prodávat od začátku roku ve Francii v plastových obalech. Pro banány, kiwi, jablka, rajčata nebo okurky tak obchodníci museli přijít s alternativními obaly.

Krájených plodů nebo těch malých, jako jsou maliny a cherry rajčata, se to prozatím netýká. Výjimku mají rovněž balení ovoce a zeleniny , jejichž hmotnost přesahuje 1,5 kilogramu. Prodejci díky tomu dostali více času na to přijít s obaly, které jednorázové plasty nahradí.

Zákaz používání plastových obalů se má postupně rozšiřovat až do roku 2026. Francouzský prezident Emmanuel Macron zákaz plastových obalů u označil za „opravdovou revoluci“, jak napsal britský The Guardian. Podle odhadů bylo ve Francii v jednorázových plastech loni zabaleno až 37 procent ovoce a zeleniny. Vláda věří, že opatření každoročně ušetří až miliardu plastových obalů.

Zákaz přišel příliš rychle

Zákaz vyvolává kritiku z několika různých úhlů pohledu. „Odstranění plastových obalů z většiny ovoce a zeleniny v tak krátkém časovém úseku bez předchozího včasného varování neumožňuje otestovat alternativy, zavést je v rozumném čase a vyprázdnit sklady od aktuálních obalů,“ upozornil Philippe Binard, generální delegát evropské asociace čerstvých produktů Freshfel.

Komplikace s přechodem na jiný typ obalů očekává i prezident federace francouzských prodejců ovoce François Roch. Ten se však dívá na problém z hlediska zákazníků. „Mnoho zákazníků nechce, aby se další lidé dotýkali ovoce, které si chtějí koupit,“ uvedl Roch pro agenturu Reuters.

Francie loni zakázala plastová brčka, kelímky nebo jednorázové plastové příbory a polystyrenové krabičky na jídlo. Navíc hodlá v rámci boje s plasty podle BBC vybudovat pitné fontány na veřejných místech, aby klesl prodej nápojů v plastových lahvích. O plastovou „košilku“ přijdou časopisy a další publikace, fastfoodové restaurace nebudou smět nabízet ke svým pokrmům plastové hračky.

Brčka a talíře čekají ve Sněmovně

Zákaz prodeje ovoce a zeleniny v jednorázových plastových obalech připravuje také Španělsko. Měl by platit od příštího roku. Česko momentálně projednává zákaz, který Francie zavedla loni. Sněmovna letos v lednu v prvním kole podpořila zákon, který má podle předpisů Evropské unie zakázat jednorázové plastové příbory, talíře nebo brčka.

Norma se však měla dostat do českého právního řádu již minulý rok v červenci, bývalá sněmovna ji ale nestihla do konce volebního období projednat. Nyní běží 80denní lhůta na projednávání ve výboru pro životní prostředí.

Zákaz se kromě brček a talířů týká také vatových tyčinek, tyček k uchycení balónků, nápojových kelímků z expandovaného polystyrenu nebo výrobků z oxoplastu. Spotřeba plastů by se díky němu měla snížit téměř o 1,8 miliardy kusů.

Čtěte také Zálohy na PETky znamenají větší diskomfort, ale musíme se chovat zodpovědně, říká šéf Kofoly

U některých produktů, jako jsou cigarety s filtrem, vlhčené ubrousky nebo hygienické pomůcky, by měli výrobci uživatele informovat o tom, jak se jich po použití správně zbavit. Případně uživatele mají upozornit na dostupnost alternativ.

Návrh zákona má navíc posilovat takzvanou „rozšířenou odpovědnost výrobců“ vybraných plastových odpadů. Například výrobci cigaret by se měli podílet na úklidu cigaretových odpadků v obcích, například poskytnout obcím finanční příspěvky, uvedly České noviny.

Tereza Koudelová
Tereza Koudelová

Tereza studuje žurnalistku na FSV UK. Je spoluzakladatelkou české pobočky mezinárodní organizace Sea Shepherd, která se zabývá ochranou mořských ekosystémů. Nejradši píše o všem, co se pojí s oceány.