V Česku vznikla první komunikační platforma svého druhu zaměřená na téma klimatické změny. Cílem platformy Co bude dál? je zkvalitnění veřejné diskuse a servis pro zpravodajství klasických médií, a to prostřednictvím produkce a distribuce kreativního a informativního obsahu na téma změn klimatu.

„Jedním z cílů nové komunikační platformy Co bude dál? je ve spolupráci s experty na environmentální a klimatická témata přiblížit lidem často těžko srozumitelná data a fakta o klimatické změně. Naším cílem je vědce a akademiky nabízet médiím pro rozhovory a odborné komentáře, a dostávat je tím do popředí klimatické debaty,“ přibližuje projektový manažer Matěj Prokop z laboratoře udržitelných a klimatických projektů New Forms Six.

V databázi expertů má projekt Co bude dál? více než padesát vědců z Česka, Švýcarska, Španělska, Německa, Velké Británie, Nizozemska, Norska, Švédska nebo USA. Mezi nimi lze najít jména, jako je například americký environmentalista Bill McKibben, mezinárodně uznávaný švédský vědec a klimatolog Johan Rockström nebo britský expert na klimatické finance Rupert Davis, který v rámci projektu nedávno poskytl rozhovor o ekonomice klimatické změny. Platforma by ale měla dát prostor i mladým českým vědcům a vědkyním.

Hlubší fakta a informace v popředí

Spolu s dalšími téměř dvěma desítkami editorů, kreativců, copywriterů a influencerů mají vědci za cíl zkvalitnit veřejnou diskusi o klimatických změnách, globálním oteplování a přechodu k udržitelné společnosti.

„Projekt funguje jako komunikační agentura, která pečlivě vybírá nejnovější studie a aktuality související s klimatem z vědeckých a akademických komunit a přeměňuje je v kreativní, srozumitelné a informativní výstupy,“ říká Prokop z New Forms Six. Šíře témat sahá od ochrany klimatu a globálního oteplování přes průmyslovou ekologii a zelené financování až po ESG, klimatickou diplomacii či regenerativní zemědělství.

Kromě klasických mediálních kanálů se bude komunikační platforma zaměřovat také intenzivně na mladou generaci trávící čas na sociálních sítích. „Projekt Co bude dál? je od začátku tvořen tak, aby přinášel vědecká fakta, pozitivně laděná a kreativně zpracovaná. Přijde nám zásadní zachovat objektivitu a odklánět občas zbytečné emoce, které se kolem tématu objevují,“ dodává Vladimír Dolejš z New Forms Six.

Darování hotového jídla bude jednodušší, slibuje stát. Možná od příštího roku

Češi a klima

  • Tři čtvrtiny české populace se domnívají, že klimatické změny na Zemi již probíhají.
  • Většina Čechů si myslí, že to svým chováním způsobuje člověk a více než 60 procent dotázaných se pak obává, že dnešní děti budou žít v horším světě, než je ten současný.
  • Vysoké procento populace (49 %) je nyní v kategorii sympatizující. Tedy hledají odpovědi na otázky co a jak mohou dělat pro zlepšení situace.
  • Podle řady průzkumů není jisté, do jaké hloubky Češi s informacemi jdou.
Redakce

Ekonews je web o udržitelnosti, který hledá v ekologických tématech ekonomické souvislosti a mezi byznysmeny chuť dělat věci ohleduplněji k životnímu prostředí.