Skupina CPI Property Group, přední evropský vlastník nemovitostí, oznámila akvizici čtvrtinového podílu ve společnosti CleverPower. Ta se zaměřuje na energetickou soběstačnost firem a elektromobilitu a současně provozuje dobíjecí platformu Chargee. Do roku 2030 vybudují až tři tisíce nových dobíjecích bodů nejen v České republice.

„Investice do CleverPower a Chargee eMobility je pro nás logickým krokem směrem k podpoře udržitelnosti a ekologických inovací. Věříme, že společné úsilí o rozvoj infrastruktury pro udržitelnou energetiku a elektromobilitu bude mít pozitivní dopad nejen na naše klienty, ale také na celou společnost,“ říká Zdeněk Havelka, výkonný ředitel CPI Property Group.

„Velmi si ceníme partnerství s CPI Property Group, které ještě více posílilo naše odhodlání stát se lídrem v oblasti výstavby a provozu obnovitelných zdrojů energie včetně bateriové akumulace pro firemní klienty,“ říká ředitel CleverPower Petr Jiříkovský. „Chceme nabídnout nejlepší služby firemním zákazníkům a řidičům elektromobilů i majitelům dobíjecích stanic a přispět tak ke snižování emisí v dopravě,“ dodává Petr Brňák, ředitel Chargee eMobility.

CPI Property Group před rokem založila energetickou divizi CPI Energo, která bude v tomto partnerství hrát důležitou roli. Ta funguje jako producent i dodavatel energií a pro skupinu bude zajišťovat stavbu fotovoltaických elektráren, zateplování budov a bude strategicky koordinovat investice do udržitelných projektů. Plánované investice v řádu miliard korun odpovídají výrazným ambicím na poli energetiky, ke kterým se vedení hlásí: „Do roku 2025 bychom se rádi dostali na 300 až 350 megawattů vlastního výkonu,“ říká Zdeněk Havelka. „Spolupráce mezi CPI Energo, CleverPower, Chargee a portfoliem skupiny nám umožní vytvářet synergie mezi realitním a energetickým sektorem,“ vysvětluje Zdeněk Havelka.

CleverPower a Chargee eMobility jsou mladé české společnosti, které působí na trhu energetiky a elektromobility. Jedním z jejich klíčových produktů je dobíjecí platforma Chargee. Ta nabízí uživatelům možnost rychlého a efektivního nabíjení vozidel prostřednictvím technologicky vyspělých vysokokapacitních stanic. Autonomní systém Chargee, který již získal podporu mnoha evropských automobilek, nabízí i řadu dalších služeb souvisejících s ekosystémem pro elektromobilitu.

„S platformou Chargee získáváme zároveň odladěný systém ovládání a řízení dobíjecích stanic, který budeme aplikovat na elektromobilitu v rámci skupiny,“ říká Zdeněk Havelka a dodává: „CleverPower navíc disponuje bohatými zkušenostmi s řízením a vlastnictvím bateriových úložišť, což v kombinaci se smart meteringem umožňuje optimální nákup energie za spotové ceny a řízení výroby a spotřeby v návaznosti na potřeby trhu a našich klientů.“

CPI Property Group a Chargee eMobility kromě nově etablovaného partnerství oznámily také plán významné expanze dobíjecích stanic. Do roku 2030 chtějí rozšířit síť dobíjecích míst pro elektromobily až o 3 000 nových stanovišť, řízených chytrým softwarem Chargee. Zaměří se nejen na území České republiky, ale i na evropské lokality, v nichž CPI Property Group působí. „Technologie a služby spojené s dobíjecími stanicemi budou zvyšovat užitnou hodnotu budov a umožní nám stát se významným dodavatelem zelené energie z vlastních zdrojů,“ uzavírá Havelka.

Avatar
CPI Property Group

Skupina CPI Property Group je přední evropský vlastník nemovitostí. V portfoliu jsou zastoupeny kanceláře, retailové a rezidenční nemovitosti či hotely. Před rokem skupina založila divizi CPI Energo, která funguje jako producent i dodavatel energií.