Jaderná energetika a zemní plyn měly být v EU považovány za přechodně udržitelné zdroje energie, což by usnadnilo jejich financování. Počítal s tím delegovaný akt Evropské komise v rámci tak zvané taxonomie. Ten ale narazil na odpor poslanců Evropského parlamentu.

Dva klíčové výbory Evropského parlamentu – výbor pro životní prostředí (ENVI) a výbor pro hospodářství (ECON) – se dnes vyslovily proti delegovanému aktu Evropské komise, který označuje jádro a plyn za přechodně udržitelné zdroje.

Zelená nálepka pro tyto dva zdroje byla přitom jednou z priorit České republiky. Ta za zařazení jádra a plynu do taxonomie udržitelných investic dlouho bojovala. Evropská komise nakonec Česku a dalším podobně naladěným státům vyhověla, její delegovaný akt je ale nyní v ohrožení.

Pokud pozici výboru ENVI a ECON potvrdí plénu Evropského parlamentu, které bude o věci hlasovat během plenárního zasedání od 4. do 7. července 2022, Evropská komise bude muset akt stáhnout nebo přepracovat.

„Hlasování ECON a ENVI nezohledňuje vážnost situace a představuje hrozbu pro energetickou bezpečnost,“ uvedla na Twitteru Alena Mastantuono, česká členka Evropského hospodářského a sociálního výboru (EHSV).

Proti delegovanému aktu zvedlo ruku 76 europoslanců, dalších 62 bylo pro a čtyři europoslanci se zdrželi.

„To je krok špatným směrem. Přinese pouze vetší nejistotu investorům a zpomalí potřebné investování do zelené transformace a s ní související stabilní ceny energií,“ komentoval hlasování český europoslanec Ondřej Kovařík (za ANO, Renew).

Taxonomie je jako nálepka bio. Navzdory zelenému razítku to ale elektřina z jádra a plynu bude mít těžké

Naopak europoslanci z řad sociálních demokratů či zelených zablokování legislativy vítají, jádro a plyn totiž podle nich nelze považovat ani za ekologické ani za ekonomické.

„Doplňkový akt v přenesené pravomoci o taxonomii, který navrhla Evropská komise, nejenže nesplnil cíl vytvořit důvěru a transparentnost pro investory, ale také ohrožuje budoucí energetický systém EU a naše společné úsilí v boji proti klimatické krizi,“ uvedla italská europoslankyně a stínová zpravodajka Simona Bonafé (S&D).

Článek byl publikován na webu Euractiv.cz.

Aneta Zachová
Aneta Zachová

Aneta je šéfredaktorkou českého zpravodajského portálu EurActiv.cz sledujícího dění v Evropské unii. EurActiv poskytuje soubor aktuálních článků a analýz z různých oblastí evropské politiky v českých souvislostech. EurActiv.cz je česká verze bruselského serveru www.EurActiv.com.