Zhruba polovina losů, které Sazka ročně prodá, se vrátí, buď jsou to ty výherní nebo s ukončenou platností. Nyní chce loterijní společnost jejich život prodloužit. Zatím je využila do podrážek „stíracích“ tenisek anebo na výrobu modulárního nábytku.

„Celkový dopad Sazky na životní prostředí je nízký. Spotřebováváme ale poměrně dost papíru na výrobu losů, a rozhodli jsme se proto důkladně zmapovat a následně využít možnosti, jak dát použitým losům nový život skrze recyklaci a upcyklaci,“ uvedl Petr Jonák, ředitel vnějších vztahů a udržitelnosti společnosti Sazka.

Celkově Sazka ročně prodá 250 tun losů. Vrácené losy, výherní nebo s ukončenou platností, představují zhruba 113 tun odpadu. Sazka je zatím posílala na recyklaci, z výsledného materiálu se stávala například stavební izolace nebo plata na vejce. Teď ale přemýšlí spíše o upcyklaci, tedy o výrobě produktů s vyšší přidanou hodnotou.

Nadrcené losy se zatím staly součástí dvou produktů. Jedná se o tenisky s pryžovou podrážkou, jejíž druhou hlavní složkou jsou právě stírací losy, a veganské jablečné kůže. Tenisky Sazka Kickz jsou stříbrné, ale lze je podobně jako los „setřít“, buď celé nebo jen částečně. Vyšly v limitované sadě 200 kusů a například v obchodě Released.cz, kde jsou k mání, stojí 7490 korun. Vznikly ve spolupráci s návrhářským studiem NAUT.

Dalším výrobkem zatím ze dvou tun losů je víceúčelový modulární nábytek, který lze přemísťovat a využívat na různé eventy. Sazka, jej chce používat i jako stupně vítězů na sportovních akcích. „Nábytek je ze 70 procent vyroben ze stíracích losů, více tohoto materiálu už s ohledem na bytelnost a výdrž produktu nešlo využít. Zbylých 30 procent tvoří měkký recyklovaný plast,“ říká autor a designér Filip Krampla.

Inovací není nikdy dost

Další nápady by se měly scházet na platformě reLosy, skrze kterou bude firma hledat možnosti „upcyklace“ losů do nových designových produktů. Spojuje se proto i s vysokými školami.

„V platformě reLosy chceme upcyklací vytvářet inovativní produkty s vysokou přidanou hodnotou, pracovat s nimi ve veřejném prostoru a přitahovat tak pozornost k tématu udržitelnosti. Produkty budou spjaté s tím, co Sazka vždy podporovala, tedy se sportem a pohybem, říká Jonák s tím, že Sazka by od léta ráda motivovala i zákazníky, aby jí na vybraných prodejnách vraceli nevýherní losy.

V listopadu letošního roku by chtěla společnost představit modulární BMX pumptrack vyrobený ze dvou tun výherních losů. Poprvé by se měl představit na festivalu Life! v Brně a následně na řadě sportovních eventů.

Redakce Ekonews

Ekonews je web o udržitelnosti, který hledá v ekologických tématech ekonomické souvislosti a mezi byznysmeny chuť dělat věci ohleduplněji k životnímu prostředí.