Smažený kapr je o Vánocích součástí většiny štědrovečerních tabulí v Česku, a když to není kapr, tak je to většinou řízek. Při obém zbývá na pánvičkách spousta oleje, který často končí v kanalizacích. Tam ale nepatří, upozorňují jako každý rok vodárenské a další společnosti.

„Tukové částice se při ochlazení shlukují, srážejí a nabalují na sebe další odpad. V potrubí vzniká odolný materiál, který je může zneprůchodnit. Hroudy tuku v kanalizačních stokách také poškozují a ucpávají čerpadla. Tuk se nalepuje na stěny potrubí stok, nastává chemická reakce a vzniklé sloučeniny urychlují korozi,“ vypočítává problémy způsobené vylitím oleje do dřezu nebo do záchodu ředitel kanalizací Severomoravských vodovodů a kanalizací Ostrava Petr Grzonka.

Většina lidí ale o správném zacházení se zbylým olejem povědomí nemá. Jak vyplynulo například z průzkumu agentury Ipsos v Praze letos v listopadu pro Pražské vodovody a kanalizace, více než polovina Pražanů likviduje olej špatně. Pětina jej vyleje do dřezu, čtrnáct procent do záchodu a šestnáct procent ho sice přeleje do PET lahve, ale pak ji dá do směsného odpadu.

Použité tuky a oleje mají správně mířit buď do speciálních popelnic, kam se ukládají v uzavíratelných PET lahvích, anebo do sběrného dvora. Od roku 2020 mají obce povinnost třídění olejů umožnit. Často to ale řeší možností odevzdat je ve sběrném dvoře.

Jako u všech odpadů, tak i u tohoto platí, že čím blíže kontejner na daný odpad je, tím více se ho sesbírá a vytřídí. Sběrné dvory tuto podmínku často nesplňují a problémem je i otevírací doba, jak poukázali lidé ve zmíněném průzkumu.

Podle průzkumu správně, tedy vložením PET lahve s olejem do speciálního kontejneru, postupuje jen třetina oslovených lidí. Podle tiskové zprávy Pražských vodovodů a kanalizací je jedním z důvodů to, že jich je v ulicích málo. Například v Praze na každou městskou část v průměru dvacet.

Jednou ze společností, která kontejnery provozuje, je společnost Trafin Oil, největší středoevropský zpracovatel olejů. Kontejnerů v Česku má už téměř pět tisíc, ke konci loňského roku jich bylo 1,5 tisíce.

Nepalte svíčky tam, kde spíte. Při výběru je lepší sáhnout po přírodním vosku

Vždy v povánočním období se sebere díky stoupající spotřebě hlavně na kapra a řízky zhruba o čtyřicet procent větší množství olejů. V datech se to projeví za leden až únor, protože svozy bývají jedno až dvouměsíční. „V lednu a únoru roku 2021 se svezlo 28 tun jedlého oleje a tuku od občanů. V lednu a únoru roku 2022 se svezlo 45 tun jedlého oleje a tuku od občanů,“ popisuje za Trafin Oil project manažer Martin Veselý.

Domácnosti ale zatím představují jen minimální podíl v celkovém množství více než deseti tisíc zpracovaných tun za rok. Jejich počet se snaží firma navýšit jak přidáváním kontejnerům, tak edukací, kdy objíždí se stánkem nejrůznější akce, a organizuje pro děti přednášky ve školách.

Použitý olej, který nyní Trafin Oil zpracovává hlavně z restaurací, má celkem dobré využití. Používá se hlavně při výrobě biopaliv tak zvané druhé generace, tedy ne z potravin jako je řepka či kukuřice. Biopaliva se pak používají nejen pro auta, ale i pro letadla.

Martina Patočková
Martina Patočková

Martina začínala s novinařinou v agentuře ČTK a pokračovala v MF Dnes, psala pro E15 či Reportér Premium. Jenže pak zatoužila po větší samostatnosti. Ráda chodí po kopcích, plave s ploutvemi i bez nich a chtěla by kočku.